Fitness supplementen worden niet door iedere fitnessliefhebber gebruikt, maar toch kunnen ze je een voordeel geven tijdens het fitnessen. Fitness is namelijk een vrij intensieve sport en, afhankelijk van je uiteindelijke doel, zal je ook veel gebruik maken van zware gewichten. Na zo’n intensieve work-out in de sportschool hebben je spieren dan even rust nodig om bij te komen. Supplementen voor fanatieke sporters kunnen dit proces versnellen.

In dit artikel gaan we kijken naar de definitie van fitness en waar fitness supplementen goed voor zijn. Daarnaast kan je hier een lijst met de beste fitness supplementen vinden die je kan gebruiken om je spiergroei te verhogen. Lees snel verder!

De inhoud van dit artikel is gebaseerd op wetenschappelijke publicaties en is geschreven in samenwerking met medische specialisten / voedingsdeskundigen.

Wat is fitness?

Fitness supplementen voor extra spiergroei en kracht

Fitness is eigenlijk een overkoepelende term voor verschillende sportactiviteiten. Deze kan je verdelen in twee categorieën: Cardio fitness en krachttraining.

Cardio fitness gaat, volgens de medische term, om de gezondheid van je hart. Deze methode van sporten is bedoeld om je conditie op te bouwen en je lichaam in een gezonde staat te brengen. Tijdens cardio oefeningen, verhoogt je hartslag en wordt je bloed sneller door je lichaam gepompt.

Daarnaast haal je meer adem, waardoor er meer zuurstof in je lichaam terechtkomt. Je kan met cardio je bloeddruk verlagen, maar alsmede afvallen doordat je hierbij veel calorieën verbrandt. Hardlopen, wandelen en fietsen zijn veelvoorkomende cardio oefeningen.

Krachttraining is gericht op het trainen van je spieren. Jouw spieren bieden namelijk weerstand tegen de gewichten van het apparaat dat je gebruikt. Bij krachttraining bouw je spiermassa op en wordt je metabolisme verhoogd, wat op de lange termijn een positieve invloed heeft op je spiermassa en de calorieverbranding wanneer je niet aan het bewegen bent.

Kortom, men kan ervoor kiezen om fitness te beoefenen wanneer zij gezonder en fitter willen worden, maar ook wanneer zij vet willen verbranden, meer spieren willen kweken, of zelfs hun chronische ziekten willen verminderen. Fitness komt immers je algehele gesteldheid ten goede.

Waar zijn fitness supplementen goed voor?

Veelgebruikte sportsupplementen voor fitnessliefhebbersFitness supplementen bieden een makkelijke en snelle aanvulling op je dagelijkse voeding voor meer spieren. Ze kunnen helpen om je sportprestaties te verbeteren, je spieren sneller te herstellen of om je uithoudingsvermogen te verhogen. Voor elk doel is er een speciaal fitness supplement te vinden.

De meest gebruikte fitness supplementen zijn voedingssupplementen welke de opbouw van je spieren bevorderen. Tevens is er veel vraag naar supplementen om van af te vallen. Al deze supplementen helpen het lichaam door ofwel een extra dosis van een bepaalde stof toe te voegen, of doordat ze de werking van de stoffen in jouw lichaam bevorderen.

Als je bijvoorbeeld een gezonde eiwitshake drinkt, dan zorgt de extra dosis eiwitten ervoor dat je spieren sneller kunnen herstellen, waardoor ze sneller groeien en je minder snel last krijgt van spierpijn en blessures. Groene thee capsules helpen het lichaam juist doordat ze de spijsvertering bevorderen.

De 6 beste fitness supplementen voor spiergroei

Beste fitness supplementen voor meer spierenEr zijn verschillende supplementen voor fitness die de groei van je spieren ondersteunen en bevorderen.

Aangezien deze erg populair zijn onder de krachtsporters, hebben wij een lijstje gemaakt met de beste fitness supplementen die je kan gebruiken om je spiermassa te verhogen.

Wil je fitness supplementen kopen? Dan kan je dat doen bij verschillende gespecialiseerde winkels, maar ook bij de drogist.

1. Fitness supplementen met eiwitten

De meest bekende fitness supplementen voor spiergroei zijn toch echt eiwitten. Je hebt namelijk meer eiwitten nodig dan dat je spieren verbranden om meer spiergroei te krijgen. Eiwit supplementen zijn het effectiefst bij mensen die gewoonlijk onvoldoende eiwitten uit hun voeding halen. Als je echter heel intensief sport, dan kan je er eveneens baat bij hebben.

Er zijn verschillende soorten eiwit supplementen. Zo heb je producten met geïsoleerde eiwitten van dierlijke producten, zoals whey, melk en ei. Tegenwoordig zijn er steeds meer plantaardige eiwit supplementen te koop, zoals eiwitten op basis van soja, erwten, hennep en tarwe.

Van eiwitten heb je doorgaans 0,8 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht nodig. Wanneer je graag je spiermassa wilt opbouwen, kan je het beste 1,2 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht gebruiken. Een volwassen persoon van 75 kilogram heeft dus standaard 60 gram eiwit per dag nodig, maar 90 gram wanneer diegene zijn of haar spieren wil laten groeien.

2. Creatine fitness supplementen

Creatine supplementen zijn ook populaire fitness supplementen voor spiergroei. Deze stof zorgt er immers voor dat je spieren voldoende energie krijgen om activiteiten uit te kunnen voeren. Het is daarom een lichaamseigen stof. Als je echter gebruikmaakt van creatine supplementen, dan kan je lichaam nog meer energie opwekken. Daardoor heb je tijdelijk meer spierkracht en uithoudingsvermogen.

Onderzoek naar creatine gebruiken tijdens het fitnessen heeft uitgewezen dat deze stof er gedurende je work-out voor zorgt dat je spieren meer kracht kunnen opwekken, wat tijdens het rusten zorgt voor extra spieropbouw. Daarnaast houden je spieren meer vocht vast, waardoor er meer signalen worden aangemaakt om je spieren te laten groeien.

3. Supplementen met het aminozuur beta-alanine

Beta-alanine is een aminozuur dat ervoor zorgt dat je je minder snel vermoeid voelt. Alsmede kan het tijdelijk je sportprestaties verbeteren tijdens je work-out. Beta-alanine werkt echter het beste wanneer je het tijdens een vaste routine gebruikt. Wanneer je sporadisch aan het sporten bent, zal je weinig effecten van dit aminozuur bemerken.

Gemiddeld heb je zo’n 4 gram beta-alanine per dag nodig als je een intense work-out programma volgt.

4. HMB in een fitness supplement

HMB staat voor “beta-hydroxy beta-methylbutyraat”. Dit is een molecuul dat ontstaat wanneer er aminozuren en leucine afgebroken worden in je lichaam. Het zorgt daarbij voor de positieve effecten van de leucine en helpt ook om je spiermassa te verhogen.

HMB is doorgaans het meest effectief bij mensen die net beginnen met sporten of mensen die graag de intensiteit van hun work-out willen verhogen. Voor mensen die op een constant niveau blijven sporten, zal HMB weinig verschil maken. Een geschikte dosis voor beginners is zo’n 3 tot 6 gram HMB per dag.

5. BCAA’s

BCAA staat voor “Branched-Chain Amino Acid”. BCAA’s zijn grofweg drie belangrijke aminozuren: Leucine, isoleucine en valine. Van nature komen deze aminozuren voor in vlees, vis, melkproducten en ei. Niettemin kan je tegenwoordig veel van deze aminozuren uit fitness supplementen halen.

Hoewel BCAA’s niet bijdragen aan het vergroten van je spiermassa, kunnen ze wel bijdragen aan het verminderen van spierverlies. Wanneer je een tijdje niet sport, of een weekendje ongezond eet, worden je spieren langzaam weer afgebroken. De BCAA’s voorkomen dit, waardoor je jouw spiermassa langer behoudt – ook wanneer je minder sport.

6. Gewichtstoename supplementen (weight gainers)

Deze fitness supplementen worden voornamelijk ingezet als je moeite met het aanmaken van vet en spieren hebt. Deze fitness supplementen zorgen er namelijk voor dat je sneller meer eiwitten en calorieën binnenkrijgt.

Wanneer je een tijd aan krachttraining hebt gedaan, maar merkt dat je weinig spiermassa hebt aangemaakt, kun je baat hebben bij het gebruik van gewichtstoename supplementen. Ze worden ook wel “weight gainers” genoemd. Per portie bevatten deze supplementen zo’n 20-60 gram eiwitten en 75-300 gram koolhydraten. Ze functioneren daarbij ook deels als maaltijdvervanger voor één maaltijd per dag.

Deze fitness supplementen worden voornamelijk aangeraden wanneer je moeite hebt met voldoende voeding te eten en daardoor te weinig eiwitten en koolhydraten binnenkrijgt. Als je een gevarieerd dieet volgt, dan is de kans klein dat je deze weight gainers nodig hebt.

Andere ondersteunende supplementen

Andere voedingssupplementen voor sportersNaast fitness supplementen voor spiergroei zijn er ook voedingssupplementen die jou op een andere manier kunnen ondersteunen.

Zo heb je verschillende supplementen die je helpen om meer energie te krijgen, welke je makkelijker laten afvallen en fitness supplementen die je algehele gezondheid ondersteunen.

Hieronder vind je een korte lijst met andere ondersteunende supplementen voor fitness die je voor, tijdens of na je work-out kunt gebruiken.

Cafeïne
Cafeïne bevordert je spijsvertering, waardoor eten en drinken sneller verwerkt wordt. Het wordt daarom weleens gebruikt als supplement om af te vallen. Daarnaast blokkeert het de neurotransmitter genaamd “adenosine”; een stof die ervoor zorgt dat je slaperig wordt. Je hebt daardoor meer energie, waardoor je meer uithoudingsvermogen in de sportschool hebt.

Groene thee extract
Groene thee heeft een positieve invloed op je spijsvertering en metabolisme. Alsmede wordt er geloofd dat dit extract kan bijdragen aan de aanmaak van “norepinephrine”. Dit is een neurotransmitter die helpt bij het afvallen.

Testosteron boosters
Deze boosters helpen mensen met een laag testosteron gehalte. Testosteron zorgt er namelijk voor dat je sneller spieren opbouwt en je ook sneller vet kunt verbranden. Het is ideaal om je een boost te geven tijdens het sporten, maar wanneer je van nature al over voldoende testosteron beschikt, zal dit type fitness supplement weinig effect hebben.

Waar moet je op letten bij supplementen voor fitnessliefhebbers?

Waar moet je op letten bij het gebruik van supplementen?Hoewel fitness supplementen veel voordelen hebben, moet je ook rekening houden met een aantal punten van aandacht.

Zo is het altijd verstandig om te kijken naar de wisselwerking tussen de supplementen en de eventuele medicijnen die je gebruikt. Als je bijvoorbeeld medicijnen slikt die je gevoelig maken voor cafeïne, dan kan je producten met veel cafeïne beter vermijden.

Ook zijn er supplementen die indirect je bloeddruk en / of hartslag verhogen. Wanneer je hier medicijnen voor slikt, kan dit vervelende gevolgen hebben. Overleg daarom altijd eerst met je huisarts voordat je zomaar aan supplementen voor fitnessliefhebbers begint.

Ten slotte is het zaak om rekening te houden met je dagelijkse calorie inname. Sommige supplementen, waaronder de weight gainers, bevatten ook calorieën. Wanneer je al veel calorieën uit je dagelijkse voeding haalt, kan het nemen van deze supplementen ervoor zorgen dat je teveel aankomt.

Als je dit wilt voorkomen, dan is het verstandig om je dagelijkse voedselbehoefte bij te houden en om de gewenste supplementen te nemen in de plaats van een calorierijke snack.

Fitness supplementen voor spiergroei samengevat

Eiwitten zijn een goed supplement voor spiergroeiFitness supplementen kunnen een goede ondersteuning bieden tijdens je work-out. Zo worden veel supplementen voor fitnessliefhebbers gebruikt voor het verhogen van je spiermassa en kan je ze ook gebruiken om je sportprestaties en uithoudingsvermogen te verbeteren.

Tegenwoordig gebruiken veel fanatieke sporters fitness supplementen. Om die reden hebben wij een lijst gemaakt van de beste supplementen om te gebruiken wanneer je jouw spiermassa wilt vergroten. Denk daarbij aan supplementen met eiwitten, creatine, BCAA’s, HMB, beta-alanine en de weight gainers.

Ook zijn er andere supplementen, zoals cafeïne en groene thee extract, die kunnen helpen bij je work-out. Ze bevorderen jouw spiergroei niet, maar geven je wel meer energie tijdens het sporten en kunnen daarnaast helpen bij het verliezen van overtollig vet.

Het gebruik van fitness supplementen kent weinig nadelen. Desalniettemin zijn er een aantal dingen waar je op moet letten voordat je ermee begint. Zo zijn er een aantal medicijnen die niet goed samengaan met cafeïne en kunnen teveel calorieën ervoor zorgen dat je teveel of te snel aankomt.

Wil je zeker weten of het geschikt is om een bepaald fitness supplement te gebruiken? Neem dan contact op met jouw huisarts of een voedingsdeskundige zoals een diëtist.