Wat is intuïtief eten?

intuïtief eten is goed voor je lichaam

Intuïtief eten staat voor een levensstijl en manier van eten waarbij je luistert naar wat je lichaam nodig heeft[1]Tribole, E. (2020, 26 februari). What is Intuitive Eating? Intuitive Eating. Geraadpleegd op 20 april 2022, van https://www.intuitiveeating.org/what-is-intuitive-eating-tribole/. Bij deze methode staat je relatie ten opzichte van voeding voorop en wordt er weinig tot geen aandacht besteed aan gewichtsverlies. Het gaat er juist om dat je je lichaam leert te vertrouwen. Zo leer je om, onder andere, onderscheid te maken tussen emotionele honger en fysieke honger.

Emotionele honger wordt aangevoerd door een emotionele behoefte. Je hebt zin om te eten doordat je niet lekker in je vel zit.

Fysieke honger wordt aangedreven door je lichaam die laat blijken dat je eten nodig hebt. Je maag begint te rommelen en je voelt je weer alerter wanneer je hebt gegeten.

De term “Intuïtief eten” kwam voor het eerst aan bod in 1995, waar het de titel van een boek was van Evelyn Tribole en Elyse Resch[2]Tribole, M. S. R. D., Resch, M. S. R. D. F. A. D. A., Evelyn Tribole, M. S. R. D., & Elyse Resch, M. S. R. D. F. A. D. A. (2020). Intuitive Eating, 4th Edition. Van Haren Publishing.. Hoewel hun boek inmiddels nog steeds erg populair is, bestond de methode al langer. Vanaf 1973 waren er namelijk al soortgelijke methoden die gebaseerd waren op het principe dat diëten niet effectief zijn op de lange termijn.

Hoe werkt intuïtief eten?

een balans tussen verschillende soorten eten is belangrijk

Er zijn veel verschillende manieren om intuïtief te eten, maar als je kijkt naar de basis, dan gaat het om 10 principes. Deze principes zijn er om je te ondersteunen en om je volgende stap te laten zien. Hieronder leggen we elk van de principes voor je uit. Je hoeft ze niet in een bepaalde volgorde te volgen, zolang je maar met elk punt rekening houdt wanneer je aan intuïtief eten gaat beginnen.

1. Verwerp de dieet mentaliteit

De meeste diëten zijn er niet op gebouwd om haalbaar te zijn op de lange termijn. Hoewel ze in een korte periode kunnen bijdragen aan gewichtsverlies, kom je daarna vaak weer snel aan. Ook draagt de dieetcultuur bij aan de gedachte dat we continu moeten afvallen om het perfecte lichaam te hebben. Door deze mentaliteit te verwerpen, zet je al de eerste stap.

2. Intuïtief eten: Eer je honger

Wanneer je je lichaam niet goed voedt, heb je kans om juist teveel te gaan eten. Door je honger te eren en te eten wanneer je honger hebt, leer je je relatie met voeding te repareren. Kijk ook goed naar waar je trek in hebt. Heb je behoefte aan vezelrijke voeding, of juist iets met meer vetten?

3. Maak vrede met eten

Je hoeft jezelf niet te verbieden om te eten. Als je honger hebt, dan moet je eten. Door jezelf bepaalde tijden of “wetten” op te leggen, compliceer je je relatie tot voeding alleen nog maar meer. Uit onderzoek is gebleken dat intuïtief eten leidt tot een betere mentale gezondheid en minder kans op eetstoornissen[3]Hazzard, V.M., Telke, S.E., Simone, M. et al. Intuitive eating longitudinally predicts better psychological health and lower use of disordered eating behaviors: findings from EAT 2010–2018. Eat … Continue reading.

4. Daag de “voedsel politie” uit

Het idee dat er “goede” en “slechte” calorieën en producten bestaan is een verkeerd idee. Je moet jezelf daarom ook niet straffen voor het eten van een koekje als je daar behoefte aan had. Door het juist te accepteren, is de kans veel kleiner dat je uit schuld nog meer gaat eten.

5. Ontdek de tevredenheidsfactor

Veel mensen zijn snel bang dat ze teveel gaan snaaien als ze geen “voedsel regels” meer hebben. Dit is echter niet waar. Op een gegeven moment ontdek je je tevredenheidsfactor. Dit is een moment waarop je ontdekt dat het eten dat je eet wel lekker is, maar dat je er minder behoefte aan hebt. Dan kan je het wegleggen en op een ander moment weer verder gaan.

6. Voel je verzadiging

Eet rustig en let op signalen van je lichaam dat je verzadigd bent. De ene keer is dat sneller dan de andere keer. Door hiernaar te luisteren, eet je niet snel teveel en eet je ook sneller wat je nodig hebt.

7. Wees lief voor je emoties

Emotie eten komt vaak voor, maar helpt vaak niet om je problemen op te lossen. Probeer te accepteren dat emotie eten soms nog voor zal komen, maar probeer ook om de bron van het probleem aan te pakken, waardoor je de volgende keer minder snel geneigd bent om aan emotie eten te doen.

8. Intuïtief eten: Respecteer je lichaam

Niemand ziet er hetzelfde uit, zelfs wanneer zij hetzelfde gewicht hebben. Het is daarom belangrijk om je lichaam te erkennen en respecteren. Het zal erg lastig zijn in het begin, maar langzaamaan kan je je lichaam leren accepteren voor hoe deze eruit ziet.

9. Beweeg om het bewegen en voel het verschil

We associëren beweging vaak met afvallen, maar probeer eens te bewegen om te bewegen. Wanneer je bezig bent met beweging op een manier dat goed voor je voelt, en niet op een manier om calorieën te verbranden, zal het een stuk leuker zijn. Ook kan zulke beweging je meer energie geven. Uit onderzoek blijkt dat mensen die intuïtief eten over het algemeen ook meer gemotiveerd zijn om te sporten voor hun plezier, in plaats van als manier om af te vallen[4]Gast, J., Campbell Nielson, A., Hunt, A., & Leiker, J. J. (2015). Intuitive eating: associations with physical activity motivation and BMI. American journal of health promotion : AJHP, 29(3), … Continue reading.

10. Eer je gezondheid en wees zacht voor jezelf

Natuurlijk is het wel belangrijk om de juiste voedingsstoffen binnen te blijven krijgen, om je lichaam gezond te houden. Toch heb je niet ineens een vitaminetekort als je een dag geen groenten eet. Eer je gezondheid en eet wat je nodig hebt, maar voel je niet schuldig als het een dag niet lukt. Het is een proces wat steeds beter zal gaan.

Referenties

Referenties
1 Tribole, E. (2020, 26 februari). What is Intuitive Eating? Intuitive Eating. Geraadpleegd op 20 april 2022, van https://www.intuitiveeating.org/what-is-intuitive-eating-tribole/
2 Tribole, M. S. R. D., Resch, M. S. R. D. F. A. D. A., Evelyn Tribole, M. S. R. D., & Elyse Resch, M. S. R. D. F. A. D. A. (2020). Intuitive Eating, 4th Edition. Van Haren Publishing.
3 Hazzard, V.M., Telke, S.E., Simone, M. et al. Intuitive eating longitudinally predicts better psychological health and lower use of disordered eating behaviors: findings from EAT 2010–2018. Eat Weight Disord 26, 287–294 (2021). https://doi.org/10.1007/s40519-020-00852-4
4 Gast, J., Campbell Nielson, A., Hunt, A., & Leiker, J. J. (2015). Intuitive eating: associations with physical activity motivation and BMI. American journal of health promotion : AJHP, 29(3), e91–e99. https://doi.org/10.4278/ajhp.130305-QUAN-97