Het koolhydraatarm dieet

meest voorkomende diëten: koolhydraatarm dieet

Tegenwoordig zie je steeds meer mensen het koolhydraatarm dieet volgen. Dit zijn vooral ook sporters. Sommigen gaan zelfs een stap verder en eten volgens het keto-dieet, waarbij zij nog minder koolhydraten consumeren. Bij een koolhydraatarm dieet eet je tussen de 30 en 150 gram koolhydraten per dag. Het idee hierbij is dat je lichaam een andere energiebron moet vinden en daardoor vet gaat verbranden, waardoor je afvalt.

De voordelen

Het koolhydraatarm dieet is bewezen effectief om snel af te vallen, vooral bij mensen die last hebben van overgewicht of obesitas. Ook helpt het om je hongergevoel te verminderen, omdat je bloedsuikerspiegel geen pieken en dalen ervaart. Dit helpt om van het snacken af te blijven. Ook hoef je bij dit dieet niet zo sterk op je calorieën te letten. Doordat je minder trek hebt, eet je automatisch minder waardoor je afvalt.

De nadelen

Bij het volgen van het koolhydraatarm dieet, krijg je veel cholesterol binnen in de vorm van LDL-cholesterol. Dit is een variant die aan je bloedvaten blijft plakken, waardoor er verkalking kan ontstaan. Ook krijgen veel mensen op den duur last van spierzwakte, omdat hun lichaam niet alleen vetten, maar ook spieren verbrandt. Ten slotte helpt het koolhydraatarm dieet vaak slechts voor een paar maanden, waarna je op hetzelfde gewicht blijft of zelfs weer aankomt.

Heb je een gewicht dat bij je past, dan voel je je gezonder. Een passend gewicht voorkomt tenslotte veel gezondheidsproblemen op de lange termijn. Een goed voedingspatroon en veel beweging zijn hiervoor de basis. Wanneer die basis tekort schiet of niet haalbaar voor jou is om je ideale gewicht te...
Normaal €49.95
Nu tijdelijk €29.95
5/5

35.000+ tevreden klanten

Veelvoorkomende diëten: Het Atkins dieet

Het Atkins dieet is eigenlijk vrijwel hetzelfde als het koolhydraatarm dieet. Hierbij volg je echter een stappenplan in meerdere fasen waarbij je nog minder koolhydraten consumeert. In de eerste stap eet je vrijwel geen koolhydraten, maar vanaf de tweede fase bouw je deze langzaam weer op tot je voldoende koolhydraten mag eten naarmate je dichter bij je streefgewicht komt.

De voordelen

Net als het koolhydraatarm dieet, helpt het Atkins dieet om snel en effectief gewicht te verliezen. Het is in veel gevallen zelfs effectiever dan een vetarm dieet. Ook helpt het Atkins dieet bij het verlagen van de kans op diabetes type 2 en een hoge bloeddruk. In tegenstelling tot het koolhydraatarm dieet, gebruikt het Atkins dieet namelijk minder LDL-cholesterol, maar meer HDL-cholesterol.

De nadelen

Ook bij het Atkins dieet, is het gewichtsverlies geen lineaire lijn. Op een gegeven moment stopt het. Ook hier kan je last krijgen van verlies van spierkracht, omdat zowel je vet als je spieren verbrand worden door je lichaam.

Intermittent Fasting als één van de meest voorkomende diëten

intermittent fasting is ook erg populair

Intermittent fasting wordt ook steeds populairder. Je hebt hierbij verschillend varianten, maar de meest voorkomende is het 16:8 dieet. Het idee hierbij is dat je gedurende 16 uur aan het vasten bent. Je drinkt alleen water, pure thee of zwarte koffie. Daarna mag je in een periode van 8 uur onbeperkt eten. Je hoeft hierbij niet op je calorieën te letten.

De voordelen

Doordat je slechts in een periode van 8 uur eet, beperk je automatisch je calorie-inname. Hierdoor eet je minder dan je normaal zou doen en val je makkelijk af. Ook helpt het dieet bij het stabiliseren van je bloedsuikerspiegel, omdat je lichaam na 12 uur in een lichte ketosis staat terecht komt.

De nadelen

Dit dieet is niet voor iedereen geschikt, zeker als je aanleg hebt voor “binge eating” waarbij je in een korte periode veel meer eet dan je lichaam nodig hebt. Ook is dit dieet in veel gevallen minder geschikt voor vrouwen dan voor mannen omdat hun lichaam een andere hormonale cyclus heeft die op andere momenten ook meer of minder voedsel nodig heeft.

Veelvoorkomende diëten: Het vetarme dieet

Bij een vetarm dieet beperk je je vetinname tot slechts 10 tot 20% van je totale hoeveelheid calorieën die je binnenkrijgt. De rest verdeel je over eiwitten en koolhydraten. Het idee hierachter is dat het effectief is doordat vet normaal gesproken 9 calorieën per gram bevat, terwijl eiwitten en koolhydraten slechts 4 calorieën per gram bevatten. Je eet hierdoor ook voornamelijk plantaardige producten en volume-voeding, zoals grote stukken groenten.

De voordelen

Zeker bij mensen met obesitas, is dit een erg effectief dieet. Je vult je lichaam voornamelijk met grote producten die weinig vet en calorieën bevatten, waardoor je snel een verzadigd gevoel hebt. Ook is het dieet erg goed bij het verminderen van de kans op hart- en vaatziekten en het verminderen van ontstekingen dankzij de grote hoeveelheid antioxidanten.

De nadelen

Je lichaam heeft vet nodig voor het aansturen van bepaalde functies in je lichaam. Wanneer je een lange periode weinig tot geen vet binnenkrijgt, zullen deze functies minder goed gaan werken. Je lichaam is daardoor minder goed in staat om vet oplosbare vitamines op te slaan. Ook is het lastig om je langdurig aan dit dieet te houden, omdat je lichaam op een gegeven moment om vet gaat vragen. Veel mensen krijgen dan last van binges waarbij zij in één keer heel veel vettig eten consumeren.

Conclusie over de meest voorkomende diëten

De meest voorkomende diëten hebben allemaal hun eigen voor- en nadelen. Wanneer je wil afvallen, is het belangrijk om je daar bewust van te zijn. Ook is het goed om zelf uit te vinden welk type dieet het beste bij jou past. Sommige mensen hebben namelijk veel succes met het koolhydraatarm dieet, terwijl anderen juist beter functioneren op een vetarm dieet.

Uiteindelijk is de beste manier om af te vallen: letten op je calorie-inname, gevarieerd eten en voldoende bewegen. Daar heb je niet per sé een dieet voor nodig. Een dieet geeft vaak wel sneller resultaat, waardoor het een aantrekkelijke optie is.