Eerst wat sport supplementen uitleg

Uitleg over sport supplementen

Om te beginnen geven wij graag wat sport supplementen uitleg, aangezien niet iedereen weet wat supplementen voor sporters precies inhouden. Er zijn immers zoveel verschillende soorten supplementen te koop in Nederland, dat het een lastige klus kan zijn om de juiste voedingssupplementen te vinden.

In feite is een goed sport supplement een hulpmiddel om jouw sportprestaties te verbeteren. Het ene supplement kan dit beter bewerkstelligen dan het andere voedingssupplement. Dit is afhankelijk van veel verschillende factoren, zoals jouw leefstijl, de sport die je beoefent en jouw dieet.

Wanneer er een tekort aan bepaalde voedingsstoffen ontstaat, is het zaak om dit zo snel mogelijk te verhelpen. Supplementen kunnen dan dé uitkomst bieden. Als een voedingsstoftekort voortkomt uit het beoefenen van een sport, dan zijn er bepaalde voedingssupplementen te koop waarvan bewezen is dat ze snel en effectief jouw lichaam kunnen voorzien van de benodigde voedingsstoffen.

Maar er zijn ook supplementen voor sporters die preventief gebruikt worden; bijvoorbeeld wanneer het noodzakelijk is om jezelf energieker te voelen tijdens het sporten, of om meer uithoudingsvermogen te verkrijgen. Beter gezegd, een sport supplement hoeft niet perse ingezet te worden om tekorten weg te werken, maar kan ook structureel gebruikt worden.

Nu we meer uitleg gegeven hebben over wat sport supplementen zijn, beschrijven wij onderstaand de top 10 van de meest gebruikte supplementen voor sporters.

Deze 5 sport supplementen zijn de basis voor veel sporters

Beginnende sporters focussen zich vaak op het verbeteren van hun voedingspatroon, wat ontzettend goed is. Voeding dient tenslotte als de basis voor een goede gezondheid en zorgt ervoor dat jouw lichaam zich sneller kan herstellen.

Tevens overwegen veel beginnende sporters om sport supplementen toe te voegen aan hun dieet. Puur ter ondersteuning en om hun lichaam een handje te helpen. Ben je benieuwd welke 5 sport supplementen het meest gebruikt worden door sporters? Lees dan snel verder, want wij vertellen jou alles over de supplementen voor sporters die door velen als basis gebruikt worden.

Creatine supplementen

Fitness supplementen met creatine

Creatine komt van nature voor in jouw lichaam, maar de creatine voorraden worden wegens zware lichamelijke oefeningen uitgeput.

Daardoor kun je jezelf vermoeid voelen na een intensieve training. Dat wil je natuurlijk te allen tijde voorkomen. Om de uitgeputte creatine voorraden weer aan te vullen, kan creatine kopen en gebruiken een doeltreffende optie zijn.

Creatine is een zeer bekend sport supplement – niet alleen in Nederland, maar ook wereldwijd. Wanneer het aankomt op creatine kopen, zijn er heel veel verschillende soorten creatine supplementen beschikbaar. Maar wat maakt een creatine supplement nou zo geliefd onder sporters?

Welnu, het helpt sporters op veel verschillende manieren. Sport supplementen met creatine vergroten de spiermassa en zorgen ervoor dat het spierherstel versneld wordt. Daarnaast kan suppletie van creatine ertoe leiden dat jouw kracht toeneemt. Dit wordt bevestigd door veel studies.

Supplementen met creatine zijn immers één van de meest onderzochte voedingssupplementen die er zijn. Er hebben tal van onderzoeken plaatsgevonden naar de effectiviteit van creatine voor sporters. De meeste onderzoekers zijn het met elkaar eens dat de werking van creatine een grote bijdrage levert aan het verbeteren van sportprestaties.

Sport supplementen met koolhydraten

Koolhydraten zijn ontzettend belangrijk tijdens jouw trainingen, omdat ze jouw lichaam van energie voorzien. Koolhydraten kunnen dus feitelijk gezien worden als brandstof voor jouw lichaam gedurende het sporten.

Koolhydraten kun je vrij eenvoudig binnenkrijgen door middel van jouw voeding, maar fanatieke sporters hebben er veelal extra van nodig om hun lichaam van voldoende energie te kunnen voorzien. Koolhydraatrijke sport supplementen zijn in dat geval ideaal. Ze kunnen snel tegemoetkomen aan de verhoogde energiebehoefte van sporters.

Een sport supplement met complexe koolhydraten wordt daarnaast vaak gebruikt door sporters die extra spiermassa willen kweken. Jouw spieren hebben per slot van rekening onder andere koolhydraten nodig om te kunnen groeien. Bekende supplementen voor sporters die koolhydraten bevatten, zijn bijvoorbeeld de zogeheten “weight gainers”.

Als je besluit om een weight gainer te gebruiken, dan is het zaak om op te letten of deze niet teveel suiker bevat. Sommige merken voegen veel suiker aan hun weight gainers toe, omdat dit goedkoper is dan het toevoegen van hoogwaardige koolhydraten. Kortom, kies idealiter voor een weight gainer supplement met weinig of geen toegevoegde suiker.

Eiwitten supplement

Voedingssupplementen met eiwitten

Sport supplementen met eiwitten mogen natuurlijk niet ontbreken in deze top 10! Eiwitten supplementen, waarbij je bijvoorbeeld aan gezonde en lekkere eiwitshakes kunt denken, worden namelijk vaak door sporters gebruikt. Ze staan ook wel bekend als proteïne voedingssupplementen.

Wanneer er gekeken wordt naar de basis van supplementen voor sporters, dan spannen voedingssupplementen met eiwitten de kroon. En er zijn goede redenen voor deze associatie!

Jouw spieren hebben tenslotte eiwitten nodig om te kunnen herstellen. Gedurende een intensieve training ontstaan er haarfijne scheurtjes in jouw spieren. Deze worden mede dankzij de eiwitten in jouw lichaam hersteld.

Op die manier kan jouw lichaam meer en sneller spiermassa aanmaken en voorkom je dat jouw lichaam overbelast raakt. Het consumeren van voldoende eiwitten is een “must” en resulteert dus in een echte win-winsituatie. Een sport supplement met eiwitten gebruiken leidt dus niet alleen tot een sneller spierherstel, maar voorkomt alsmede blessures.

Omega 3 voedingssupplementen

Omega 3 supplementen: ze zijn tegenwoordig overal te vinden – zo ook in een sport supplementen winkel. Veel ouderen gebruiken een supplement met omega 3, maar wist je dat ze daarnaast zeer geschikt als sport supplement zijn? Je vraagt jezelf misschien af waarom. Dat lichten we graag nader toe.

Vanwege de ontstekingsremmende eigenschappen kan omega 3 spierpijn voorkomen of verminderen, het tijdelijke verlies van kracht na inspanning remmen en de spiergevoeligheid bij oudere volwassenen verbeteren.

Het mooie van omega 3 supplementen is dat ze niet alleen geschikt zijn voor het verbeteren van sportprestaties. Het nuttigen ervan draagt immers bij aan tal van andere gezondheidsvoordelen, zoals het verbeteren van de conditie van jouw hart, huid en bloedvaten.

Als je op zoek bent naar sport supplementen die naast sportprestaties ook jouw algehele gezondheid verbeteren, dan is het zeker raadzaam om te overwegen om een omega 3 voedingssupplement aan jouw dieet toe te voegen.

Een sport supplement met zink

Zink is een essentieel mineraal voor onze geestelijke en lichamelijke gezondheid. Tijdens lichamelijke inspanning verliest het lichaam zink door zweet en een verhoogde stofwisseling. Regelmatige training vereist daarom een verhoogde zinkinname.

Dit kan deels door een dieet te hanteren dat rijk aan zink is. Let daarbij op “deels”, want enkel voedsel kan sporters veelal niet voorzien van het juiste zinkgehalte. Zink supplementen kopen en gebruiken kan dan een goede keuze zijn. Er zijn veel sport supplementen te koop die zink bevatten, maar je kunt er eveneens voor kiezen om een zink supplement aan te schaffen die puur en alleen zink bevat. Oftewel, zonder andere voedingsstoffen.

Wat zijn de voordelen van suppletie van zink voor fanatieke sporters? Een gezond zinkgehalte kan niet alleen de sportprestaties verbeteren, maar zal er tevens voor zorgen dat het lichaam sneller herstelt en het immuunsysteem een boost krijgt. Dit is vooral belangrijk na lichamelijke inspanning, wanneer jouw lichaam kwetsbaarder voor infecties is.

2 duursport supplementen waar duursporters gek op zijn

Wanneer we inzoomen op duursport supplementen, dan zijn er een tweetal supplementen waar duursporters veel baat bij hebben. Dat betekent natuurlijk niet dat de eerder beschreven sport supplementen overbodig voor duursporters zijn. Ook zij zullen profiteren van het toevoegen van de juiste voedingssupplementen aan hun dieet.

Desalniettemin kunnen de volgende twee duursport supplementen ervoor zorgen dat het uithoudingsvermogen verbeterd wordt. Logisch dus dat duursporters gek op deze voedingssupplementen zijn! Ben je benieuwd om welke sport supplementen voor duursporters het gaat? Lees dan snel verder.

Aminozuren zoals BCAAs en glutamine

Sport supplementen met aminozuren voor duursporters

Aminozuren kunnen als de bouwstenen van het menselijk lichaam gezien worden. Welke sport je ook beoefent: sport supplementen met aminozuren zijn een mooie toegevoegde waarde aan een gezond dieet. Maar vooral duursporters hebben veel baat bij de suppletie van de juiste aminozuren.

Duursport supplementen met zogeheten “BCAAs” (Branched-Chain Amino Acids) zijn zeer bekend onder de aminozuur voedingssupplementen. BCAAs zorgen er namelijk enerzijds voor dat je tijdens lange trainingen niet jouw lichaam teveel uitput en anderzijds voorkomen ze dat er spierafbraak optreedt.

Naast sport supplementen met BCAAs, zijn er duursport supplementen die glutamine bevatten. Glutamine is een ander aminozuur dat erg geschikt voor duursporters is. Glutamine is het meest voorkomende aminozuur dat wordt aangetroffen in de bloedbaan en de spieren. Maar hoe houdt glutamine verband met sport supplementen voor duursporters?

Dat zit zo: In jouw lichaam bevindt zich een glutamine reserve, die in tijden van langdurige inspanning – zoals gedurende het beoefenen van een duursport – wordt aangesproken. Een glutamine supplement zorgt er dan voor dat de desbetreffende glutamine reserve snel aangevuld wordt, zodat jouw lichaam zich sneller en makkelijker kan herstellen.

Cafeïne supplementen

Supplementen met cafeïne kunnen eveneens goed van pas komen voor duursporters. Veel onderzoeken hebben aangetoond dat het consumeren van cafeïne supplementen het uithoudingsvermogen tijdelijk kan verbeteren.

Om die reden bevatten sommige sport supplementen cafeïne, zodat je meer energie en focus krijgt gedurende het sporten. Het is daarbij van belang om, zoals dat altijd het geval is, je te houden aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Overschrijd deze niet.

Het binnenkrijgen van teveel cafeïne kan per slot van rekening averechts werken – je kunt je er misselijk en nerveus door voelen. Dat wil je natuurlijk zien te voorkomen als duursporter. Gebruik een cafeïne supplement dus op een verantwoorde en veilige wijze.

Deze 3 voedingssupplementen voor sporters mogen niet ontbreken

Tevens zijn er 3 andere voedingssupplementen waar veel sporters profijt van hebben. Deze dienen meer ter aanvulling op een goede basis aan sport supplementen. Toch kunnen ze jou helpen om meer uit jouw trainingen te halen.

Het laatste deel van deze top 10 zal bestaan uit multivitamine supplementen, magnesium voedingssupplementen en pre-workout sport supplementen. Ben je benieuwd wat deze supplementen voor sporters kunnen bewerkstelligen? Onderstaand vertellen wij je er meer over.

Multivitamine supplementen

Multivitaminen voor sporters

Supplementen met multivitaminen zijn niet specifiek bedoeld voor sporters, maar toch kunnen juist zij de vruchten plukken van de gezondheidsvoordelen die een kwalitatief hoogwaardig multivitamine supplement teweeg brengt.

Ook al zijn er bepaalde sport supplementen te koop die dezelfde samenstelling als multivitaminen hebben; je kunt een multivitamine supplement evengoed bij de drogisterij of een reformzaak halen. Maar welke voordelen voor sporters kunnen er precies voortkomen uit het gebruik van multivitaminen?

Om te beginnen, zal een goed multivitamine supplement ervoor zorgen dat jouw immuunsysteem een boost krijgt. Daardoor zul je naar alle waarschijnlijkheid minder ziek zijn. Dat is natuurlijk erg gunstig, aangezien het niet verstandig is om tijdens of vlak na ziekte te gaan trainen.

Ofwel, het reduceren van het aantal keren dat je ziek bent middels het verbeteren van jouw weerstand, heeft een positieve invloed op je sportresultaten.

Daarnaast kan een sport supplement met vitaminen of een multivitamine preparaat ertoe leiden dat je jezelf energieker voelt – bijvoorbeeld wanneer je een tekort aan één of meerdere voedingsstoffen hebt. Door die tekorten met een multivitamine complex te bestrijden, kun je het maximale uit jouw trainingen halen!

Magnesium voedingssupplementen

Magnesium is één van de belangrijkste mineralen voor sporters, maar wordt vaak over het hoofd gezien. Als je een sport beoefent, dan doe je er naar alle waarschijnlijkheid goed aan om een magnesium voedingssupplement aan jouw dagdagelijkse dieet toe te voegen.

Maar wat maakt magnesium supplementen zo belangrijk wanneer het aankomt op het kiezen en gebruiken van sport supplementen?

Welnu, tijdens het sporten heb je – afhankelijk van de sport – zo’n 10% tot 20% meer magnesium nodig dan wanneer je rust. Dit kan leiden tot een magnesiumtekort – zeker als je niet voldoende magnesium middels jouw voeding binnenkrijgt.

Daarnaast helpen magnesium-bevattende supplementen veel sporters door lactaat (zuurresten van melkzuur) uit het lichaam af te voeren. Lactaat kan zich immers tijdens het sporten ophopen, wat tot vermoeidheid en verzuring van de spieren kan leiden. Een verhoogde inname van magnesium door middel van suppletie kan dit voorkomen of reduceren.

Pre-workout sport supplement

Tot slot zijn er een hoop sporters die een pre-workout supplement als één van hun favoriete sport supplementen beschouwen. Pre-workout supplementen zijn ervoor bedoeld om, zoals de naam je wellicht al doet vermoeden, vóór je training in te nemen.

Om er vervolgens tijdens je sporttraining profijt van te hebben, want deze supplementen voor sporters bevatten hoofdzakelijk ingrediënten die resulteren in meer energie en focus. Zo kun je meer herhalingen van een bepaalde oefening in de sportschool doen, of kun je dankzij een verbeterd uithoudingsvermogen langer doorgaan met een duursport.

Het meest gebruikte ingrediënt in pre-workouts is cafeïne, waarvan we de voordelen voor sporters reeds bovenstaand beschreven hebben. Naast cafeïne kunnen er tal van andere stoffen gebruikt worden om een pre-workout te vervaardigen.

Het is verstandig om precies te weten welke stoffen er in dit soort sport supplementen zitten, omdat niet in alle landen dezelfde ingrediënten toegestaan zijn. Sommige ingrediënten in een pre-workout sport supplement staan bijvoorbeeld op de dopinglijst in het ene land, maar niet in het andere land.

Tips over sport supplementen kopen

Creatine en eiwitten voor fitness

Welke sport supplementen moet je kopen? Een goede vraag. Daar bestaat niet een eenduidig antwoord op. Het kopen van supplementen voor sporters lijkt eenvoudig, maar het is belangrijk om te weten waar ieder supplement voor bedoeld is.

Sport supplementen kopen dient op een verstandige en verantwoorde manier te gebeuren. Zo kun je advies inwinnen bij voedingsdeskundigen, zoals een diëtist.

Diegene kan in overleg met jou kijken welke sport supplementen van toegevoegde waarde voor jou zijn. Een persoonlijk voedingsschema kan daarnaast handvatten bieden. Daarin wordt precies vermeld welke supplementen en voedingsmiddelen je moet gebruiken om het maximale uit jouw trainingen te kunnen halen.

Als sport supplementen kopen iets is waar je jezelf mee bezighoudt, houd dan in gedachten dat kwaliteit boven kwantiteit gaat. Je kunt beter wat meer geld uitgeven aan een betrouwbaar en goed sport supplement, dan dat je uiteindelijk een supplement voor sporters aanschaft dat na een tijdje weinig tot geen effect blijkt te hebben.

Top 10 meest gebruikte sport supplementen samengevat

Allereerst heb je in dit artikel kunnen lezen wat men onder “sport supplementen” verstaat. Supplementen voor sporters zijn ervoor bedoeld om de sportprestaties van een sporter naar een hoger niveau te tillen.

Een sport supplement kan enerzijds structureel gebruikt worden en anderzijds pas ingezet worden wanneer er sprake is van een tekort aan één of meerdere voedingsstoffen. Op die manier kan het lichaam van een fanatieke sporter van de juiste voedingsstoffen voorzien worden, wat een positieve invloed op zijn of haar training en gezondheid heeft.

Daarnaast hebben we een tiental sport supplementen beschreven in dit artikel die het meest gebruikt worden door sporters. Zo zijn er een aantal supplementen voor sporters die als de basis gezien kunnen worden, zoals eiwitten supplementen, voedingssupplementen met koolhydraten en creatine supplementen.

Maar ook duursporter supplementen zijn aan bod gekomen. Er zijn een tweetal soorten voedingssupplementen die zeer geschikt voor een duursporter zijn. Dit zijn de aminozuren en de cafeïne supplementen. Goede aminozuren zorgen ervoor dat het lichaam minder snel blessures oploopt en jouw spieren zich beter kunnen herstellen. Tevens resulteert de suppletie van cafeïne in meer energie en focus.

Tot slot zijn er een drietal sport supplementen behandeld die geliefd onder veel sporters zijn, zoals de pre-workouts, multivitaminen en magnesium voedingssupplementen. Een pre-workout supplement draagt bij aan het verhogen van het energieniveau, terwijl multivitaminen en magnesium supplementen resulteren in het aanvullen van belangrijke voedingsstoffen.

Beoefen je een duursport? Lees dan ook ons artikel over de meest effectieve supplementen voor duursporters.