Hoe werkt een eiwit supplement?

eiwit supplement eiwitshake of door voeding
Een eiwit supplement in de vorm van een eiwitshake

Eiwitten zijn zowel voedingsstoffen als bouwstoffen voor je lichaam. Het geeft je lichaam energie in de vorm van calorieën en bevat veel aminozuren. De aminozuren zijn belangrijk voor het opbouwen en herstellen van je spieren en weefsel. Ook zijn eiwitten nodig voor je gezondheid, want er zijn veel verschillende onderdelen die voornamelijk of helemaal uit eiwitten bestaan, zoals je afweerstoffen, enzymen en je hormonen.

Eiwit zit in vrijwel alles wat we eten. Je kan hierbij nog onderscheid maken tussen plantaardige eiwitten en dierlijke eiwitten. Wanneer je echter kiest voor een eiwit supplement, krijg je vaak een grote hoeveelheid eiwitten in één keer binnen. Er zijn verschillende soorten supplementen die je kan nemen, maar de basiswerking blijft hetzelfde.

Whey (weipoeder) en Caseïne eiwitten zijn het meest bekend, zeker in de sportwereld. Het verschil in deze twee eiwitten is dat whey snel door je lichaam opgenomen wordt, terwijl caseïne juist langzaam opgenomen wordt. Daarom is whey vaak handiger om te nemen tijdens het sporten.

Wanneer kan ik het beste een eiwit supplement gebruiken?

spieropbouw door eiwitten
De relatie tussen spieropbouw en eiwitten

Er zijn verschillende redenen waarom je een eiwit supplement zou willen of moeten gebruiken. Zo kan het zijn dat je meer spieren wil opbouwen, maar kan je het ook gebruiken als je wil afvallen of juist wil aankomen.

Sommige mensen hebben vanwege ziekte ook extra eiwitten nodig, waarbij een eiwit supplement dan goed van pas komt. Hieronder vind je een lijstje met redenen voor het nemen van een eiwit supplement.

1. Spieren opbouwen

Wanneer je je spieren wil opbouwen, doe je vaak veel aan krachttraining. Tijdens deze training, breken je spieren langzaam af door oxidatieve schade. Door voldoende eiwitten te consumeren, maakt je lichaam extra spierweefsel aan waardoor je spieren niet alleen herstellen, maar ook sterker worden.

2. Eiwit supplement als hulpmiddel bij het afvallen

Door veel eiwitten te eten en je koolhydraten te verminderen, heb je minder last van trek gedurende de dag. Dit kan erg goed van pas komen wanneer je wil afvallen. Je kan hiervoor een eiwit supplement nemen, maar je kan er ook voor kiezen om maaltijden met een hoog eiwitgehalte te eten gedurende de dag.

3. Spierverlies tegengaan

Als je door ziekte of door een blessure tijdelijk minder kan bewegen, kan je last krijgen van spierafbraak. Dit komt voor wanneer je je spieren minder belast en beweegt. Hoewel dit in kleine hoeveelheden geen kwaad kan, kan het op de lange termijn zorgen dat je vatbaarder bent voor blessures. Om dit tegen te gaan kan je een eiwit supplement gebruiken, zoals een goede eiwitshake.

4. Eiwit supplement als hulpmiddel bij aankomen

Wanneer je juist meer wil aankomen op een gezonde manier, kunnen eiwit supplementen helpen om je lichaam meer massa te geven. Je neemt hierbij extra eiwitten in gedurende de dag, waardoor je meer calorieën binnenkrijgt en daardoor langzaam zal aankomen. Omdat eiwitten echter geen “slechte” voedingsstoffen bevatten, blijft je lichaam gezond zolang je ook voldoende groenten en fruit eet.

5. Spierherstel

Naast dat je eiwitten kan gebruiken voor het opbouwen van spieren, is het ook een goed voedingsmiddel om je spieren te herstellen na afbraak door sporten of blessures. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat het nemen van eiwitten tijdens de training hielp bij het verhogen van het uithoudingsvermogen en het verminderen van spierpijn na de training.

6. Eiwit supplement voor extra eiwit

Wanneer je normaal gesproken weinig eiwitten uit je voeding haalt, kan een eiwit supplement helpen om toch aan voldoende eiwitten per dag te komen. Vooral vegetariërs en veganisten die geen vleesvervangers eten hebben hier baat bij. Door middel van het supplement, zorg je ervoor dat je lichaam voldoende eiwitten binnen krijgt om gezond te blijven.

Wat is de beste tijd om eiwitten te nemen?

Op welke momenten je eiwit supplementen neemt, kan van invloed zijn op de werking en effecten van deze eiwitten. Wanneer je bijvoorbeeld spieren wil opbouwen, helpt het om een eiwit supplement zo’n 2 uur na het sporten te nemen. Dit is effectiever dan tijdens het sporten of vooraf.

Als je juist extra eiwitten wil om spieren te herstellen en behouden, kan je ook een supplement voor het slapen nemen. Je lichaam heeft dan namelijk veel tijd en ruimte om de eiwitten goed hun werk te laten doen.

Wil je juist aankomen of afvallen, dan is de timing van het eten van eiwitten niet heel belangrijk. Zolang je je eiwitinname een beetje verdeelt over de dag, kan je op elk moment wat extra eiwitten innemen.