Waarom zou je je spierherstel bevorderen moeten?

spierherstel bevorderen via een massage

Als je een fanatieke sporter bent, komt het vast wel eens voor dat je een keer een blessure oploopt. Dat is niet heel gek, je belast je spieren ten slotte ook erg veel. Het is natuurlijk een vervelend fenomeen en daar wil je zo snel mogelijk van af komen. Toch is niet altijd bekend wat de oorzaak van je blessure is en welke herstel opties je daarbij hebt.

Er zijn verschillende oorzaken van blessures die je kan oplopen tijdens het sporten:

Geen warm-up gedaan

Als je gelijk begint met het zware werk, zonder je spieren de kans te geven om even op te warmen, is de kans een stuk groter dat je een klein scheurtje in je spieren oploopt.

Weinig flexibiliteit

Als je een split wil doen, zonder dat je dat ooit eerder hebt gedaan, is de kans erg groot dat je een spierblessure oploopt. Je hebt namelijk oefening nodig om je flexibiliteit te trainen.

Overmatig gebruik

Als je te veel van je lichaam vraagt, door bijvoorbeeld 5 kilometer in één keer te willen lopen in plaats van 2×2,5 kilometer, dan kunnen je spieren dat niet aan en hebben ze meer herstel nodig dan anders. Ook je spieren hebben namelijk voldoende rust nodig, zelfs tijdens het sporten.

Sport vormt een aanzienlijk deel van een gezond, actief leven. Door jezelf doelen te stellen en actief te werken...
€24,95 eenmalig

Spontane blessure

Een spontane blessure kan ontstaan tijdens vrijwel elke sport. Het komt voor wanneer je onverwacht valt, een verkeerde beweging maakt, of valt door een botsing met iemand anders.

Hoe kan je je spierherstel bevorderen?

voldoende rust nemen is erg belangrijk bij het herstellen

Wanneer je eenmaal een blessure hebt opgelopen, is het erg belangrijk om voldoende tijd te nemen voor je herstel. Doe je dat niet, dan kan je blessure verergeren en is je hersteltijd ook langer. Wat je wel kan doen, is op zoek gaan naar een manier waarop je je spierherstel bevorderen kan. Zo kan je weer sneller aan de slag, zonder de mogelijkheid dat je blessure weer snel terugkomt.

1. Veel eiwitten binnenkrijgen

Er is een reden dat fanatieke sporters veel eiwitshakes drinken. Eiwitten zorgen namelijk voor het herstel van je spieren. Na elke workout, zitten er kleine scheurtjes in je spieren. De eiwitten zorgen ervoor dat dit herstelt en dat je meer spiermassa krijgt. Ook bij een blessure helpen eiwitshakes doordat zij beschadigde spieren helpen te herstellen.

2. Spierherstel bevorderen met veel water drinken

Water is belangrijk voor iedereen, maar ook voor het herstellen van je spieren. Bij het sporten verlies je veel vocht, en dat vocht is juist ook belangrijk voor het helpen bij het herstel van je spieren. Zorg er daarom voor dat je tijdens en na de workout veel water drinkt. Als je een blessure hebt, is het belangrijk om ook een paar extra glazen water te drinken zodat je lichaam sneller herstelt.

3. Veel antioxidanten eten

Antioxidanten helpen je lichaam doordat zij oxidatieve schade tegengaan. Oxidatieve schade ontstaat wanneer je lichaam in aanraking komt met schadelijke stoffen of een teveel aan zuurstof. Dit zorgt voor schade aan je spieren en weefsel. De antioxidanten helpen om deze schade te herstellen en voorkomen ook verdere schade, wat erg handig is wanneer je een blessure hebt.

4. Spierherstel bevorderen met een massage

Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat het krijgen van een sportmassage de flexibiliteit van de spieren kan bevorderen. Ook is het effectief in het verminderen van pijn en kramp in de spieren. Het is daarom erg fijn om regelmatig een massage te nemen en zeker wanneer je net een beetje extra spierpijn hebt.

5. Minder prikkelende stoffen consumeren

Hoewel een wijntje of een biertje erg aantrekkelijk kan zijn, is het belangrijk om prikkelende stoffen te vermijden wanneer je aan het herstellen bent van een blessure. Ook roken kan je beter verminderen of vermijden. Deze twee substanties zorgen er namelijk voor dat je lichaam minder snel herstelt en je spieren meer tijd nodig hebben om weer goed te kunnen functioneren.

6. Spierherstel bevorderen met voldoende rust

Ten slotte is rust nemen één van de belangrijkste dingen die je kan doen. Zonder voldoende rust, krijgen je spieren niet de kans om te herstellen omdat je ze nog te veel gebruikt. Zorg er dus voor dat je niet te veel spannende dingen gaat doen, en blijf vooral even lekker op de bank zitten met een glas water en een goed boek, of een spelletje.

Als je na een week nog last hebt van spierpijn of kramp, is het verstandig om even langs de huisarts te gaan. Er is dan mogelijk meer aan de hand.