Wat is testosteron?

Testosteron verhogende supplementen

Testosteron is een geslachtshormoon dat van nature door je eigen lichaam wordt aangemaakt. Zowel mannen als vrouwen hebben dit hormoon; al hebben mannen hier een grotere hoeveelheid van in hun lichaam. Zij maken het hormoon aan in de testes terwijl bij vrouwen het hormoon in hun eierstokken wordt aangemaakt.

Testosteron heeft meerdere functies, waarvan de meeste tot uiting komen bij de ontwikkeling van de man. Zo zorgt het hormoon er als eerste voor of een bevrucht embryo zich ontwikkelt tot en jongetje of een meisje. Wanneer er geen testosteron aanwezig is in de embryo, zal de foetus een meisje blijven.

Ook draagt testosteron bij aan de ontwikkeling van de secundaire geslachtskenmerken van mannen tijdens de pubertijd. Zo ontwikkelen zij een lagere stem, krijgen ze meer haargroei op verschillende plekken, en draagt het bij aan de groei van de penis en testikels. Wanneer de pubertijd eenmaal over is, draagt testosteron bij aan het produceren en het gezond houden van de spermacellen.

Toch speelt testosteron niet alleen bij mannen een rol. Zo draagt het bij aan het libido van zowel vrouwen als mannen en heeft het invloed op de talgproductie van het lichaam, wat bij pubers kan leiden tot acne.

Ten slotte heeft testosteron ook nog andere functies. Het heeft namelijk invloed op de ontwikkeling van de hersenen, het draagt bij aan de groei van de skeletspieren en het kan van invloed zijn op het verlies van hoofdhaar bij mannen.

Sport vormt een aanzienlijk deel van een gezond, actief leven. Door jezelf doelen te stellen en actief te werken aan je gezondheid blijft niet alleen je lichaam, maar ook je geest fit. Daag jezelf uit. Wij supporten je sportieve ambities - op de natuurlijke manier. Energy & Sport Support o...
Normaal €29.95
Nu tijdelijk €24.95
5/5

35.000+ tevreden klanten

Waarom zou je jouw testosteron willen verhogen?

Spiermassa verhogen met testosteron

Vooral de functie van testosteron bij de groei van skeletspieren is de reden waarom veel sporters er voor kiezen om testosteron verhogende supplementen te gebruiken voor, tijdens of na hun work-out. Testosteron is namelijk niet alleen een hormoon, maar ook een steroïde. Dit houdt in dat het de groei van spieren flink kan bevorderen.

Bovendien helpt testosteron bij het versnellen van je natuurlijke metabolisme, waardoor je sneller calorieën en vet verbrandt wanneer je aan het sporten bent. Dit is ideaal wanneer je spieren wilt kweken en tegelijkertijd vet wilt verliezen.

Wanneer je wilt trainen voor een wedstrijd, of om nog net je ideale gewicht te behalen voor je vakantie, kan je dus flink baat hebben bij het gebruik van testosteron verhogende supplementen.

Andere redenen om testosteron te willen verhogen

Testosteron wordt niet alleen gebruikt om de spiergroei te bevorderen. Er zijn immers nog een aantal redenen te bedenken waarom iemand extra testosteron zou willen gebruiken. Laten we daar onderstaand eens nader op ingaan.

Laag testosterongehalte

Een laag testosterongehalte kan leiden tot meerdere gezondheidsproblemen. Als iemand zijn hele leven weinig testosteron aanmaakt, dan kan dit ervoor zorgen dat hij of zij minder goed de pubertijd doorkomt. Tevens kunnen mannen bij een te laag testosterongehalte minder gezonde spermacellen aanmaken. Ook kan een laag testosterongehalte leiden tot een laag zelfbeeld, gewichtstoename, zwakkere botten en een laag libido.

Wanneer iemand daar veel last van ondervindt, zowel op lichamelijk als mentaal niveau, dan kan diegene ervoor kiezen om van testosteron verhogende supplementen gebruik te maken. Ook kan diegene, met behulp van een arts, kiezen voor testosteron therapie. Daarbij wordt er steeds een beetje testosteron toegediend in het lichaam.

Ter ondersteuning bij een transitie

Als een in beginsel vrouwelijk persoon het idee heeft dat zij beter in een mannelijk lichaam zou passen, dan kan zij om die reden gebruikmaken van testosteron verhogende supplementen en medicatie. Deze middelen moeten door een speciale arts worden voorgeschreven en bevatten zelf veel testosteron in plaats van dat het de aanmaak stimuleert. Dit wordt vooral gebruikt door transmannen en non-binaire personen.

Natuurlijke testosteron verhogende supplementen

Supplementen boost tijdens sporten

Er zijn verschillende manieren om je testosteron te verhogen op een natuurlijke manier.

Eén van deze methoden is door het gebruik van testosteron verhogende supplementen. Hierbij krijgen je hersenen het signaal om meer productie te sturen naar de testes / eierstokken, zodat er meer testosteron geproduceerd kan worden. Welke supplementen dit zijn, lees je onderstaand.

1. D-Asparaginezuur

Asparaginezuur is een aminozuur dat meerdere stoffen in het lichaam stimuleert om testosteron te produceren. Dit supplement wordt voornamelijk gebruikt door mannen met een laag testosterongehalte om hen te ondersteunen bij het aanmaken van spermacellen.

Uit een onderzoek (waarbij sporters asparaginezuur gebruikten) blijkt wel dat hun spiermassa was gegroeid, maar hun testosterongehalte leek niet te veranderen. Meer onderzoek moet hier dus nog naar gedaan worden.

2. Ashwagandha

Ashwagandha is een oosters kruid, wat vooral gebruikt wordt om stress te verminderen. Toch kan het ook een positief effect hebben op de productie van testosteron vanwege deze eigenschappen. Ashwagandha helpt immers om cortisol te verlagen, wat een stresshormoon is.

Wanneer je veel last hebt van stress, wordt de productie van testosteron tijdelijk verlaagd, zodat er cortisol geproduceerd kan worden. Wanneer je echter geen last meer hebt van stress, kan je lichaam jouw testosteronproductie weer een boost geven.

3. Gember

Naast het gegeven dat gember helpt bij het verminderen van ontstekingen en het verhogen van de weerstand, kan het ook bijdragen aan het verhogen van je testosteron productie. Bij de zoektocht naar testosteron verhogende supplementen is gember dus zeker een natuurlijk product om te proberen. Je kunt ervoor kiezen om verse gemberproducten te gebruiken, of om gember supplementen aan te schaffen.

4. Vitamine D

Vitamine D heeft als extra functie dat het soms als “steroïd hormoon” functioneert. Dit houdt in dat het de aanmaak van andere steroïd hormonen kan bevorderen, zoals testosteron. Een onderzoek uit 2010 heeft zelfs uitgewezen dat het gebruik van vitamine D supplementen kan leiden tot een 20% groei van het testosteron hormoon in je lichaam. Daarnaast heeft vitamine D als bijkomende voordeel dat het helpt bij het in stand houden van je mentale gesteldheid.

5. DHEA (Dehydro-epiandrosteron)

DHEA wordt geproduceerd in de bijnieren en is een hormoon dat je oestrogeen- en testosteronniveau op peil houdt. Tegenwoordig wordt DHEA veel gebruikt door sporters wegens de anabolische effecten op de spieren.

DHEA kan echter ook gebruikt worden om het testosteron te verhogen; voornamelijk bij oudere mannen, omdat hun lichaam zelf minder goed in staat is om dit hormoon aan te maken.

Het is daarom een prima supplement om te gebruiken om je sportprestaties te verbeteren, maar let op: DHEA is verboden bij wedstrijdsporten vanwege deze effecten. Gebruik het daarom niet wanneer je aan een professionele wedstrijd mee wilt doen.

6. Fenegriek

Je kent fenegriek vast wel van uit je keukenkastje, maar wist je dat het ook flinke voordelen kan bieden bij het verbeteren van je sportprestaties?

Fenegriek staat er namelijk om bekend dat het een positieve invloed heeft op het libido van de mens, maar recent is ook gebleken dat dit komt doordat dit kruid invloed heeft op de testosteronproductie van het lichaam.

Wanneer je daarom testosteron verhogende kruiden wilt gebruiken, kan je er ook voor kiezen om meer fenegriek te gebruiken in je maaltijden en drankjes.

Effecten van testosteron verhogende supplementen

Bijwerkingen te veel supplementen met testosteron

Het gebruik van testosteron verhogende supplementen heeft zowel zijn voor- als nadelen. Je vraagt je nu misschien af: is testosteron verhogen gevaarlijk?

Maar dat is niet zo, mits er verantwoord mee omgegaan wordt. Testosteron komt echter niet zomaar zonder bijwerkingen op de rest van het lichaam.

Hieronder vind je een lijstje met de meest voorkomende effecten van testosteron verhogende supplementen.

Verhoogd libido
Veel mensen zullen dit effect niet als negatief beschouwen. Testosteron kan er namelijk voor zorgen dat je meer zin hebt in seks en ook minder last zult hebben van erectiestoornissen in bed.

Sterkere botten
Testosteron zorgt ervoor dat je botten verstevigen en een hogere dichtheid krijgen. Dit is een handige bijwerking, omdat het voorkomt dat je snel jouw botten zult breken.

Acne vulgaris en puistjes
Net zoals in de pubertijd kan een verhoogd testosteronniveau ervoor zorgen dat je lichaam meer talg gaat produceren, waardoor je last krijgt van puistjes of zelfs acne.

Vocht vasthouden
Testosteron kan er in grote hoeveelheden voor zorgen dat je lichaam meer vocht zal vasthouden. In principe kan dit weinig kwaad, maar je kan er daardoor wat gezwollen uitzien en sneller last krijgen van pijnlijke voeten wanneer je er een lange tijd op staat.

Verhoogde borstmassa bij mannen
Mannen die veel testosteron verhogende supplementen gebruiken, kunnen last krijgen van een verhoogde massa van de borsten. Hoewel borstgroei vaak in verband wordt gebracht met oestrogeen, kan het ook een bijwerking zijn van testosteron.

Stemmingswisselingen
Net als bij elk ander hormoon, heeft testosteron eveneens invloed op de mentale stabiliteit van een persoon. Wanneer het testosterongehalte opeens verhoogd wordt door gebruik van testosteron verhogende supplementen, kan dit dus leiden tot stemmingswisselingen en meer agressieve uitingen.

Testosteron verhogen op een natuurlijke manier samengevat

Sterke spieren met testosteron

Testosteron is een geslachtshormoon dat door je lichaam zelf wordt aangemaakt in de testes of in de eierstokken. Het helpt bij de ontwikkeling van het lichaam en zorgt bij mannen voor de ontwikkeling van hun secundaire geslachtsorganen tijdens de pubertijd.

Tegenwoordig gebruiken veel sporters testosteron verhogende supplementen om hun spiermassa te vergroten. Het helpt daarnaast bij het verhogen van je metabolisme, waardoor je sneller vet verbrandt. De meest gebruikte methode om aan meer testosteron te komen, is door middel van testosteron verhogende supplementen.

Sommige van deze supplementen kun je al in je keukenkastje vinden, andere kan je kopen in natuurwinkels of sportwinkels. Deze supplementen zijn natuurlijk en hebben bewezen effecten op de aanmaak van testosteron in het lichaam. Toch zijn er altijd bijwerkingen waar je rekening mee moet houden wanneer je gebruikt maakt van deze testosteron verhogende supplementen.

Zo kan je last krijgen van acne, borstgroei bij mannen en stemmingswisselingen. Desalniettemin zijn er ook een aantal positieve bijwerkingen, zoals het versterken van je botten en het verhogen van je libido.

Natuurlijke supplementen die jouw testosteron verhogen zijn dus een ideale manier om je sportprestaties te verbeteren, maar houd altijd rekening met de bijwerkingen. Wil je zeker weten of het gebruik van deze supplementen veilig voor je is? Neem dan contact op met je huisarts.