Je weet vast al dat voldoende goede voedingsstoffen binnenkrijgen essentieel voor een goede gezondheid is. Maar wat zijn voedingsstoffen nu precies en waar zijn ze goed voor? Deze vraag komt regelmatig naar voren. Per slot van rekening wil men graag weten wat deze bouwstenen van jouw lichaam inhouden.

Daarom vind je in dit artikel interessante weetjes en informatie over voedingsstoffen. Zo weet je na het lezen van dit informatieve artikel exact wat deze stoffen inhouden en waar ze voor dienen.

De inhoud van dit artikel is gebaseerd op wetenschappelijke publicaties en is geschreven in samenwerking met medische specialisten / voedingsdeskundigen.

Wat zijn voedingsstoffen?

VoedingsstoffenWellicht heb je jezelf weleens afgevraagd wat voedingsstoffen zijn. Het merendeel van deze stoffen die je via jouw voeding binnenkrijgt, is benodigd om tal van lichaamsprocessen te kunnen ondersteunen.

Zonder voldoende essentiële voedingsstoffen (zoals eiwitten, vitaminen en mineralen) is het niet mogelijk om een goede gesteldheid te hebben.

Zoals de naam al doet vermoeden, zitten voedingsstoffen in allerlei soorten voeding. Feitelijk gezien bevatten alle voedingsmiddelen deze stoffen, maar ze zijn niet allemaal goed voor jouw gezondheid. Sommige stoffen heeft jouw lichaam immers niet nodig, aangezien ze niet van nature in gezonde voedingsmiddelen voorkomen. Ze worden dan later door mensen toegevoegd tijdens het productieproces.

Kortom, we kunnen de vraag “wat zijn voedingsstoffen?” beantwoorden door te concluderen dat het stoffen zijn die in voedingsmiddelen zitten en – afhankelijk van het soort voedingsstof – zowel essentieel als niet-essentieel voor jouw lichaam en geest zijn.

Waar zijn deze stoffen goed voor?

Nu we weten wat voedingsstoffen zijn, kunnen we ingaan op hetgeen deze stoffen goed voor zijn. We kijken dan puur naar de essentiële stoffen in voeding. We hebben daarbij de splitsing gemaakt tussen een drietal gezondheidsvoordelen.

Allereerst beschrijven wij de relatie tussen voedingsstoffen en jouw algehele gesteldheid. Daarna gaan wij in op datgene wat de essentiële stoffen kunnen betekenen op het gebied van het bestrijden van gezondheidsklachten. Vervolgens lees je meer over het voorkomen van infecties en ziektes door middel van deze essentiële stoffen in je voeding.

1. Ze zorgen voor een goede algehele gesteldheid

De essentiële stoffen zoals aminozuren in je voeding dragen bij aan het waarborgen van een gezond en vitaal leven. Zo zorgen bepaalde voedingsstoffen er bijvoorbeeld voor dat jouw energievoorziening op peil blijft. Zonder deze stoffen zou dat niet mogelijk zijn.

Denk daarbij aan voedingsstoffen zoals koolhydraten en eiwitten. Maar ook vitaminen en mineralen zijn benodigd voor voldoende energie. Zonder voldoende vitamine B12 en magnesium kan jouw lichaam immers niet voldoende energie vrijmaken. Bij een ernstig tekort kunnen vitaminen en mineralen voedingssupplementen een effectief hulpmiddel zijn.

Daarnaast heb je voldoende gezonde stoffen nodig om alert en gefocust te kunnen zijn gedurende de dag. Veel stoffen worden namelijk door jouw lichaam in energie omgezet, of dragen bij aan het vrijmaken daarvan. Lees verder om erachter te komen hoe bepaalde essentiële stoffen gezondheidsklachten kunnen bestrijden.

2. Essentiële voedingsstoffen bestrijden gezondheidsklachten

Essentiële stoffen in voedingNaast het leveren van een bijdrage aan je algehele gesteldheid, zorgen essentiële voedingsstoffen ervoor dat bepaalde gezondheidsklachten afnemen of verdwijnen.

Stel dat je een vitaminetekort hebt, dan dragen vitaminerijke voedingsmiddelen of vitaminesupplementen bij aan het tegengaan van dergelijke voedingsstoftekorten.

Tevens kunnen stoffen in voeding leiden tot het tegengaan van andere gezondheidsproblemen. Denk bijvoorbeeld aan glucosamine, calcium en kalium. Deze essentiële voedingsstoffen gaan stramme spieren, blessures en botontkalking tegen. Op die manier kun je dankzij de juiste voedingsstofinname bepaalde klachten reduceren.

3. Deze stoffen in voeding voorkomen infecties en ziektes

Ook kunnen bepaalde essentiële stoffen infecties en ziektes voorkomen. Zo heb je voldoende voedingsstoffen zoals vitamine C, vitamine D en zink nodig om jouw weerstand op peil te houden. Door deze stoffen in voldoende mate binnen te krijgen, kan jouw weerbaarheid tegen ziektes en infecties vergroot worden.

Het beste is om deze stoffen uit natuurlijke voeding te halen. Zorg er daarom voor dat jouw dieet gevarieerd en gezond is. Zo geef je jouw weerstand een boost en verminder je de kans op besmetting met bacteriën en virussen. Een voedingsdeskundige zoals een diëtist kan jou daarbij helpen.

Welke voedingsstoffen heb je nodig?

Zoals eerder beschreven zijn er essentiële en niet-essentiële stoffen. Maar welke voedingsstoffen heb je nodig? Welnu, de belangrijkste stoffen in voeding voor een goede gezondheid vind je in het onderstaande overzicht. Dankzij een goed uitgebalanceerde voedingsstofinname, kun je jouw mentale en fysieke gezondheid een handje helpen.

De belangrijkste voedingsstoffen zijn als volgt:

  1. Eiwitten (waaronder aminozuren)
  2. Vetten
  3. Koolhydraten
  4. Vitaminen
  5. Mineralen
  6. Spoorelementen

Deze voedingsstoffen heeft iedereen nodig om gezond en vitaal te blijven. Het is raadzaam om jezelf te richten op het aanvullen van jouw dieet met voldoende voedingsmiddelen met deze stoffen. Dit komt niet alleen jouw algehele gesteldheid ten goede; het resulteert alsmede in een betere weerbaarheid tegen infecties en ziektes, en het gaat bepaalde gezondheidsklachten tegen.