Wat zijn vochtafdrijvende voedingsmiddelen?

vochtafdrijvende voedingsmiddelen asperges

Wanneer je last hebt van vochtretentie houdt dit in dat je lichaam te veel vocht vasthoudt. Dit kan zich uiten door middel van oedeem in de ledematen, maar ook door het hebben van een opgezwollen buik, plotselinge gewichtstoename en minder de behoefte voelen om te urineren.

Vochtretentie kan ontstaan door chronische klachten, problemen met de bloedsomloop, je hart, of klachten met je lever en nieren. Het kan echter ook ontstaan wanneer je aderen verwijden, zoals tijdens de zomer. Langdurige vochtretentie is geen pretje, daarom is het fijn wanneer je gebruik kan maken van vochtafdrijvende voedingsmiddelen.

Deze middelen zorgen er namelijk voor dat je lichaam meer vocht uitstoot. Dit gebeurt door middel van urineren. Je nieren krijgen dan namelijk meer vocht binnen om te verwerken. Een andere manier waarop je lichaam meer vocht uitstoot is door middel van zweten.

Welke vochtafdrijvende voedingsmiddelen zijn effectief?

brandnetel erg gezond

Wanneer je liever geen medicatie gebruikt om je vocht af te drijven, kan je kiezen voor een natuurlijk alternatief. Er zijn ook veel vochtafdrijvende supplementen, maar door middel van je voeding kan je je lichaam ook een zetje geven in de goede richting. Deze voedingsmiddelen heb je eigenlijk altijd wel in huis, dus probeer ze eens uit.

1. Koffie

Koffie, voornamelijk zwarte koffie, bevat veel cafeïne welke een vochtafdrijvend effect heeft. Hierbij werkt een grote dosis van zo tussen de 250 mg en 300 mg cafeïne het beste. Let wel op dat bij langdurig gebruik van koffie, een gewenningseffect kan ontstaan.

2. Peterselie

Vroeger werd peterselie als thee gedronken om vocht af te drijven bij mensen die hier last van hadden. Een onderzoek met ratten heeft uitgewezen dat het kruid wel degelijk effect heeft op de vochtretentie, maar er moet meer onderzoek gedaan worden om dat bij mensen te bevestigen. Toch kan het geen kwaad om wat peterselie aan je eten toe te voegen.

3. Vochtafdrijvende voedingsmiddelen: Asperges

Naast dat asperges nu weer in het seizoen zijn, werken ze ook vochtafdrijvend. Ze zitten boordevol goede vitamines en geven je nieren een zetje om meer vocht uit te stoten zodat je sneller naar het toilet moet.

4. Zwarte komijn (nigella zaad)

Zwarte komijn wordt veel gebruikt in Mediterrane recepten en wordt al eeuwen gebruikt voor zijn positieve effecten op de gezondheid. Eén van deze effecten is dat het vochtafdrijvend werkt. Ook kan het mogelijk de bloeddruk verlagen, maar hier moet meer onderzoek naar gedaan worden.

5. Brandnetel

Hoewel het misschien geen fijn idee lijkt, werkt brandnetel ook vochtafdrijvend. Je kan het drinken als thee of verwerken tot een soep. Maak je echter geen zorgen, de prikkels van brandnetel verdwijnen wanneer het in aanraking komt met kokend water. Bovendien bevat brandnetel ook veel ijzer en is het histamine verlagend.