Ken je het gevoel: wakker worden met hoofdpijn? Het is een nare ervaring en kan het begin van je dag een stuk ongemakkelijker maken. Toch overkomt het de meeste mensen tenminste een paar keer in hun leven. Maar hoe ontstaat deze hoofdpijn en wat kan je ertegen doen?

In dit artikel gaan we kijken naar de oorzaken van wakker worden met hoofdpijn, hoe je ermee omgaat wanneer je er last van hebt en wat je ertegen kan doen.

De inhoud van dit artikel is gebaseerd op wetenschappelijke publicaties en is geschreven in samenwerking met medische specialisten / voedingsdeskundigen.

Een goede nachtrust is essentieel voor een gezond leven. Niet voor niets word je gewaarschuwd voor de gevolgen v...
€19,95 eenmalig

De oorzaken van wakker worden met hoofdpijn en nekpijn

hoofdpijn bij het slapen kan door meerdere oorzaken ontstaanAls je ‘s ochtends of ‘s nachts wakker wordt met hoofdpijn en nekpijn, dan kunnen daar verschillende oorzaken aan ten grondslag liggen.

Sommige oorzaken hebben een simpele verklaring, terwijl andere toch wat ingewikkelder liggen.

Welke oorzaken voor het wakker worden met hoofdpijn kunnen zorgen, lees je hieronder.

Slapeloosheid zorgt voor hoofdpijn

Wanneer je last hebt van slapeloosheid kan het zo voorkomen dat je gedurende de nacht vaak wakker wordt of juist veel draait in je slaap. Dit kan voorkomen dat je lichaam en hersenen voldoende rust krijgen, waardoor je hoofd al overbelast is wanneer je wakker wordt. Dit zorgt dan voor hoofdpijn. Slapeloosheid kan in ernstige gevallen zelfs tot migraine leiden.

Depressie en angststoornissen

Hoewel depressie en angststoornissen zelf niet perse voor wakker worden met hoofdpijn zorgen, kunnen de effecten van deze stoornissen dat wel. Zo hebben mensen met een depressie vaak last van insomnia, waardoor zij minder goed hun nachtrust kunnen krijgen.

Ook kan je cortisolniveau (een stresshormoon) daardoor verhogen, waardoor je meer kans hebt op tandenknarsen of je spieren aanspannen tijdens je slaap.

Hoofdpijn wegens snurken

Hoewel een partner veel last kan hebben van je gesnurk, kan je zelf eveneens last hebben van overmatig snurken; ook wanneer je dit niet door hebt. Snurken kan namelijk een teken zijn van slaapapneu. Dit is een aandoening waarbij je tijdelijk stopt met ademen gedurende je slaap.

Als een gevolg daarvan krijgen je hersenen te weinig zuurstof, waardoor je last kan krijgen van hoofdpijn. Meestal is deze hoofdpijn echter van korte duur.

Tandenknarsen kan zorgen voor pijn in het hoofd

Tandenknarsen wordt ook wel “bruxisme” genoemd. Dit is wanneer je, gedurende je slaap, je kaken hard over elkaar heen wrijft of stevig vastklemt. Aangezien dit voor veel spanning zorgt, kan je hierdoor wakker worden met hoofdpijn en een droge mond. In de meeste gevallen zit deze hoofdpijn rond de tempels van je hoofd en voelt het erg dof aan.

Ontwaken met hoofdpijn kent nog meer oorzaken

Naast de bovenbeschreven oorzaken van wakker worden met hoofdpijn, zijn er nog meer oorzaken die gelinkt kunnen worden aan ontwaken met pijn in je hoofd. Daarom is het goed om tevens de onderstaande oorzaken in acht te nemen.

Op die manier kun je achterhalen of één of meerdere van de onderstaande zaken resulteren in ontwaken met hoofdpijn.

Vermoeide en verkrampte spieren

Als je in een slechte positie slaapt, dan kan dit zorgen voor verkrampte spieren. Het is daarom belangrijk om een matras en een kussen van goede kwaliteit te hebben. Wanneer je immers in een verkeerde positie slaapt, kan dit leiden tot kramp in je nekspieren. Dit kan resulteren in hoofdpijn.

Ontwaken met hoofdpijn vanwege medicatie

Sommige medicijnen hebben als bijwerking dat je last kan krijgen van hoofdpijn. Daarnaast kan bepaalde medicatie ervoor zorgen dat je slaappatroon anders verloopt, waardoor je lichaam moet wennen aan een nieuw ritme. Wanneer je net begint met nieuwe medicatie, kan je dus wakker worden met hoofdpijn.

Gebruik van alcohol en drugs

Alcohol en drugsgebruik beïnvloedt de slaap. Daarom is het verstandig om niet te veel alcohol voor het slapengaan te nuttigen. Wanneer je dit toch doet, lijdt je slaapritme hieronder, waardoor je lichaam onvoldoende rust krijgt. Zo ontstaat er hoofdpijn.

Ook kun je van alcohol en drugs een kater krijgen; zeker na een zware nacht. Een kater wordt vaak gekenmerkt door hoofdpijn, een droge keel en mond, en soms ook misselijkheid.

Overige oorzaken van wakker worden met hoofdpijn

Je kan ook wakker worden met hoofdpijn door andere oorzaken, zoals onderliggende aandoeningen. Denk aan hypertensie of musculoskeletale aandoeningen.

Als je last hebt van aanhoudende hoofdpijn, dan is het verstandig om contact op te nemen met een huisarts, zodat diegene kan kijken naar de mogelijke oorzaak.

Tips tegen met hoofdpijn wakker worden

tips tegen hoofdpijn en nekpijnWanneer je al hoofdpijn hebt als je wakker wordt, heb je er niet zoveel aan om het te voorkomen. Daarom hebben we een aantal tips verzameld om je hoofdpijn zoveel mogelijk te verlichten, zodat je toch goed de dag kan doorkomen.

Drink een kruidenthee
Dit kan je lichaam op twee manieren helpen. Allereerst helpt vocht namelijk om hoofdpijn te verlichten wanneer dit een gevolg is van dehydratatie. Ten tweede kunnen verschillende kruiden je hoofdpijn verlichten dankzij hun medicinale werking. Gember, pepermunt en lavendel zijn hier goede voorbeelden van. Rozemarijnthee kan hoofdpijn eveneens verhelpen. Daarnaast kan kamillethee de cortisol verlagen in jouw lichaam.

Neem wat magnesium
Uit onderzoek is gebleken dat magnesium kan helpen bij het verminderen van migraine en gewone hoofdpijn. Houd er wel rekening mee dat teveel van deze supplementen tot darmklachten kunnen leiden, dus begin met een kleine dosis.

Gebruik een koelelement
Een koud kompres of koelelement kan helpen bij het verlichten van hoofdpijn als je deze op de desbetreffende plek plaatst. Wikkel een theedoek om een icepack en plaats deze op de plek waar je de meeste pijn ervaart. Je zal direct een verschil merken.

Doe ontspanningsoefeningen
Yoga en andere ontspanningsoefeningen kunnen de druk van je spieren verminderen, waardoor je minder last van hoofdpijn hebt. Daarbij helpt yoga ook om andere pijnpunten te verlichten.

Tips tegen wakker worden met hoofdpijn

Hoe voorkom je dat je hoofdpijn krijgt na het slapen?Wanneer je wil voorkomen dat je wakker wordt met hoofdpijn, zijn er een aantal dingen die je kan doen.

Afhankelijk van de oorzaak van de hoofdpijn, kunnen deze in meerdere of mindere mate effect hebben.

Wanneer je chronisch last blijft hebben van hoofdpijn, is het verstandig om contact op te nemen met jouw huisarts om de oorzaak vast te stellen.

1. Creëer een routine

Hoewel je het misschien niet zou verwachten, zijn mensen gewoontedieren. We houden van routine en routine zorgt ervoor dat we goed blijven functioneren. Het is daarom cruciaal om een duidelijke routine te volgen, zodat je lichaam ‘s nachts voldoende rust krijgt.

Wanneer je op verschillende tijden naar bed gaat en opstaat, kunnen je hersenen niet voldoende melatonine aanmaken voor een goede nachtrust. Als je echter op vaste tijden naar bed gaat en opstaat, wordt het veel makkelijker voor je hersenen om voldoende melatonine te maken en af te geven.

Je slaapt dan beter en langer door, waardoor je minder last zal krijgen van hoofdpijn.

2. Doe ontspanningsoefeningen

Ontspanningsoefeningen helpen zowel bij het verminderen van hoofdpijn als bij het voorkomen van hoofdpijn. Door het beoefenen van ontspanningsoefeningen, komt je lichaam tot rust, waardoor je gemakkelijker in slaap zal vallen.

Daarbij krijg je dan meer rust, zodat je minder vaak wakker wordt gedurende de nacht.

3. Verminder je alcohol en cafeïne inname

Alcohol en cafeïne hebben een grote invloed op je slaapritme. Hoewel je makkelijk in slaap valt door alcohol, kan je lichaam minder goed tot rust komen. Cafeïne zorgt er juist voor dat het stofje adenosine wordt geblokkeerd.

Adenosine zorgt gewoonlijk voor een slaperig gevoel, maar wanneer je te weinig adenosine ontvangt voor het slapengaan, dan slaap je ook minder goed. Daardoor is wakker worden met hoofdpijn een voor de hand liggend gevolg.

4. Gebruik een bitje tegen tandenknarsen

Als je weet dat je veel tandenknarst, dan is het verstandig om een bitje te laten maken door een tandarts. Deze bitjes zijn speciaal ontwikkeld om de impact van je kaken te verzwakken, waardoor je minder snel last van hoofdpijn zal krijgen.

Aangezien de bitjes op maat gemaakt worden, passen ze precies op je tanden en kan je ze zonder problemen dragen. Het is mogelijk wel even wennen in het begin.

5. Koop een stevig kussen

Wanneer wakker worden met hoofdpijn en nekpijn veroorzaakt wordt door een slechte houding tijdens het slapen, kan een stevig kussen de uitkomst bieden.

Ga op zoek naar een kussen dat bij jouw slaapstijl past en probeer het eens uit. Je zal snel merken dat de spanning van je nekspieren een stuk minder is.

6. Supplementen tegen wakker worden met hoofdpijn

Net als dat magnesium supplementen helpen bij het verminderen van pijn, kunnen andere supplementen ook helpen om hoofdpijn te voorkomen.

Zo zorgen valeriaan en melatonine supplementen ervoor dat je dieper en beter slaapt, waardoor je mogelijkerwijs geen hoofdpijn als gevolg van een slechte nachtrust zal krijgen.

Lavendel kan bijdragen aan het verminderen van stress, zodat je beter slaapt en “Co-enzym Q10” kan helpen bij het verminderen van pijn door het gehele lichaam.

7. Wakker worden met hoofdpijn tegengaan met voldoende slaap

Naast het feit dat een vast slaapritme belangrijk is voor een goede nachtrust, is het ook belangrijk dat je voldoende slaap krijgt. Een volwassen persoon heeft zo’n 7 tot 9 uur slaap per nacht nodig. Wanneer je daar niet aan voldoet, krijgt je lichaam te weinig rust, met als gevolg dat je een groter risico op hoofdpijn loopt.

8. Behandel de onderliggende klachten / aandoeningen

Als wakker worden met hoofdpijn een gevolg is van een aandoening of ziekte, dan is het het meest effectief wanneer je als eerste de aandoening behandelt.

Als je bijvoorbeeld last hebt van een depressie, dan kan het helpen om in gesprek te gaan met een psycholoog. Op die manier kun je jouw stressniveau verlagen, wat een positieve impact op jouw nachtrust heeft.

Mocht je juist door medicatie niet goed kunnen slapen, waardoor je hoofdpijn hebt wanneer je wakker wordt, dan helpt het om in gesprek te gaan met je huisarts. Diegene kan dan in samenspraak met jou kijken of er andere medicatie beschikbaar is.

Hoofdpijn bij wakker worden tegengaan samengevat

slaap lekker met deze tipsWakker worden met hoofdpijn is geen fijne ervaring en kan je ochtendroutine flink verpesten. Deze hoofdpijn kan door allerlei omstandigheden ontstaan: Van het gebruik van alcohol en cafeïne tot aan een onderliggende aandoening.

Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kan doen om de pijn te verlichten wanneer je wakker wordt met hoofdpijn. Zo helpt het om ontspanningsoefening te volgen, maar ook om kruidenthee te drinken.

Natuurlijk is het fijner om de hoofdpijn te voorkomen, dus daar hebben we 8 handige tips voor uitgeschreven. Zo kan het je helpen om een bitje tegen het tandenknarsen te laten maken, maar heb je ook veel aan een duidelijke slaaproutine, zodat je lichaam voldoende rust kan krijgen.

Blijf je last hebben van hoofdpijn bij het wakker worden? Dan is het raadzaam om contact op te nemen met een medisch specialist. Hij of zij kan onderzoek verrichten naar de werkelijke oorzaak van jouw hoofdpijn.