Hoe kunnen supplementen jouw metabolisme verhogen?

Supplementen voor hulp bij gewicht verliezen

Er zijn bepaalde voedingssupplementen die jouw metabolisme verhogen, omdat ze zorgen voor een snellere stofwisseling. Een snellere stofwisseling verbrandt vlugger calorieën dan een langzamere stofwisseling, waardoor het minder waarschijnlijk is dat je aankomt.

Het metabolisme vertraagt van nature naarmate mensen ouder worden. Gelukkig zijn er een aantal vitaminen en mineralen die ertoe kunnen leiden dat de stofwisseling effectief blijft werken.

Hoewel supplementen kunnen helpen, is het belangrijk om te vermelden dat gezonde voedingsmiddelen de beste bron van vitaminen en mineralen zijn.

Desalniettemin kunnen de juiste natuurlijke supplementen jou extra hulp bieden wanneer je streeft naar gewicht verliezen. Onderstaand gaan wij nader in op de 5 beste voedingssupplementen voor het onderhouden en het stimuleren van een verhoogt metabolisme.

B-vitamines als hulpmiddel tijdens afvallen

De B-vitamines spelen een belangrijke rol in het energiemetabolisme van het menselijk lichaam. Het is niet verwonderlijk dat deze vitaminen ervoor kunnen zorgen dat gewicht verliezen makkelijker en sneller gaat. Dit is mede te danken aan het feit dat deze vitaminen jouw metabolisme verhogen. De B-vitamines omvatten:

 1. Thiamine (vitamine B1)
 2. Riboflavine (vitamine B2)
 3. Niacine (vitamin B3)
 4. Pantotheenzuur (vitamine B5)
 5. Vitamine B6
 6. Biotine
 7. Foliumzuur
 8. Vitamine B12

Een tekort aan één van de B-vitamines kan het niveau van andere B-vitamines in negatieve zin beïnvloeden, wat het metabolisme van een persoon kan verstoren. Het is belangrijk om de volgende zaken in gedachten te houden, zodat gewicht verliezen effectiever kan plaatsvinden:

 1. Vitamine B12 is essentieel voor de stofwisseling van eiwitten en vetten. Het heeft vitamine B6 en foliumzuur nodig om goed te werken;
 2. Vitamine B6 helpt ook bij de metabolisatie van eiwitten;
 3. Thiamine helpt het lichaam om vet, eiwitten en koolhydraten te metaboliseren.

Het vermogen van jouw lichaam om vetten, eiwitten en koolhydraten te verwerken, is zeer belangrijk. Een gezonde stofwisseling zorgt ervoor dat het lichaam deze voedingsstoffen gebruikt voor energie in plaats van ze als vet op te slaan.

Suppletie van B-vitamines kan nuttig zijn voor mensen die niet voldoende van deze stoffen middels hun dieet binnenkrijgen. Maar zoals eerder beschreven in dit artikel, dient het nemen van supplementen niet te gebeuren ter vervanging van een gezond en gevarieerd dieet.

Met andere woorden, mensen – zo ook diegenen die bezig zijn met gewicht verliezen – moeten regelmatig voedsel eten dat rijk aan B-vitamines is, zodat zij in hun dagelijkse behoefte voorzien worden. Goede keuzes van voedingsmiddelen die B-vitamines bevatten, zijn onder meer:

 1. Zeevruchten en mager vlees
 2. Volle granen, zoals bruine rijst en gerst
 3. Zuivelproducten
 4. Eieren
 5. Fruit, zoals bijvoorbeeld appels, bananen en druiven
 6. Noten en zaden
 7. Groenten, waaronder spinazie, aardappelen en pompoen

Vitamine B12 is alleen aanwezig in dierlijke producten, hetgeen betekent dat vegetariërs en veganisten moeite kunnen hebben om genoeg van deze vitamine te consumeren. Ben je een vegatariër of een veganist die bezig is met gewicht verliezen? Dan zijn er, afgezien van supplementen met vitamine B12, gelukkigerwijs een aantal geschikte opties voor jou.

Naast zuivelproducten kunnen de volgende voedingsmiddelen B12 bevatten:

 1. Verrijkte plantaardige melk
 2. Voedingsgist
 3. Verrijkte ontbijtgranen
 4. Vleesvervangers

Vitamine D ter bevordering van gewicht verliezen

Deze supplementen helpen jou gewicht te verliezen

Gedurende twee onderzoeken werd er gekeken naar de relatie tussen vitamine D en het gewicht bij oudere vrouwen en kinderen. Beide onderzoeken hebben uitgewezen dat deelnemers met meer vet een lagere vitamine D-spiegel hadden dan diegenen met minder vet. Er lijkt dus een relatie te zijn tussen vitamine D en gewicht verliezen.

Onderzoekers weten echter niet of een lage vitamine D-spiegel bijdraagt aan obesitas of vice versa. Dieet, de bloedsuikerspiegel en de tijd die buitenshuis doorgebracht wordt, zijn zaken die allemaal een rol kunnen spelen bij het gewicht van een persoon.

Ander onderzoek wijst uit dat vitamine D kan helpen de bloedsuikerspiegel onder controle te houden en de insulineresistentie bij mensen met diabetes te verbeteren.

In tegenstelling tot andere essentiële vitaminen, kunnen mensen vitamine D uit zonlicht halen. Veilige blootstelling aan de zon is de snelste manier om jouw vitamine D-spiegel te verhogen.

Daarnaast zijn er een aantal voedingsmiddelen die veel vitamine D bevatten. Deze voedingsmiddelen kunnen dus mogelijk afvallen bevorderen, omdat ze jouw metabolisme verhogen. Naast Vitamine D supplementen, kun je deze voedingsmiddelen gebruiken om ervoor te zorgen dat gewicht verliezen effectiever plaatsvindt:

 1. Eidooiers
 2. Vette vis, zoals zalm, makreel en sardines
 3. Levertraan
 4. Runderlever
 5. Verrijkte zuivelproducten
 6. Verrijkte plantaardige melk
 7. Verrijkte ontbijtgranen
 8. Sommige soorten paddenstoelen

Wanneer iemand te zwaar is, kan puur en alleen suppletie van vitamine D het gewicht niet verbeteren. Gewicht verliezen houdt namelijk ook verband met jouw levensstijl. Je zou dus naar het totaalplaatje moeten kijken in plaats van enkel naar het metabolisme verhogen met behulp van voedingssupplementen.

Desalniettemin bleek uit een onderzoek dat postmenopauzale vrouwen met diabetes type 2, die vitamine D-verrijkte yoghurt aten, merkten dat hun bloedsuikerspiegel verbeterde en ontstekingen verminderden.

Een andere studie wees uit dat het samen innemen van calcium met toegevoegde vitamine D het risico op gewichtstoename bij postmenopauzale vrouwen enigszins verminderde.

Kortom, naast het versterken van het immuunsysteem, kan vitamine D er eveneens voor zorgen dat je makkelijker gewicht kunt verliezen.

Calcium kan bijdragen aan afslanken

Voortbordurend op het bovenstaande stukje tekst over vitamine D, suggereert ander onderzoek dat calcium van groot belang kan zijn voor een snellere stofwisseling en de regulatie van de bloedsuikerspiegel. Afgezien van de eigenschappen van vitamine D die mogelijk jouw metabolisme verhogen, zou deze vitamine er tevens toe kunnen leiden dat je sterkere botten en tanden krijgt. Een echte win-winsituatie dus!

Volgens een aantal studies uit 2010 wordt een hogere calciuminname in combinatie met vitamine D in verband gebracht met sneller gewicht verliezen. Een andere studie uit 2007 wees uit dat een dieet met veel zuivelcalcium het gewichtsverlies bij mensen met diabetes type 2 verbeterde.

Er is echter meer onderzoek nodig om te bepalen of dit een effectieve strategie voor gewichtsverlies is. Hoewel men mogelijk baat kan hebben bij het nuttigen van een calciumsupplement, is het goed om eerst voldoende calcium uit voedselbronnen te halen.

Voedingsmiddelen die rijk zijn aan calcium, zijn als volgt:

 1. Melk
 2. Yoghurt
 3. Verrijkte granen
 4. Verrijkt sinaasappelsap
 5. Donkergroene bladgroenten
 6. Zaden
 7. Amandelen

IJzer nemen gaandeweg kilo’s verliezen

Metabolisme verhogen ter bevordering van gewicht verliezen kan alsmede voortkomen uit het binnenkrijgen van voldoende ijzer. Jouw lichaam heeft immers ijzer nodig voor een goede gezondheid én stofwisseling. IJzer is ook van vitaal belang voor de aanmaak van bepaalde hormonen.

Dit mineraal is eveneens nodig voor het transport van zuurstof in de rode bloedcellen. De rode bloedcellen vervoeren zuurstof van en naar de spieren en de weefsels in jouw lichaam.

Wanneer iemand een laag ijzergehalte heeft, bevatten de rode bloedcellen mogelijk niet voldoende zuurstof voor de spieren. Spieren die weinig zuurstof bevatten, kunnen niet zo goed vet verbranden. Ofwel, een te laag ijzergehalte verstoort de stofwisseling in het lichaam.

Gelukkig zijn er, naast het nemen van ijzersupplementen, veel natuurlijke levensmiddelen die ijzer bevatten. Dat is goed nieuws wanneer je bezig bent met gewicht verliezen! In dat geval kun je één of meerdere van de volgende voedingsmiddelen aan jouw dieet toevoegen:

 1. Vlees
 2. Bonen
 3. Verrijkte granen
 4. Bruine rijst
 5. Noten
 6. Donkergroene bladgroenten
 7. Tofu en sojabonen

Hoewel ijzer cruciaal voor jouw lichaam is, is het ook giftig als het in een te hoge dosis geconsumeerd wordt. Raadpleeg dus altijd eerst een medisch specialist (arts of diëtist), alvorens je besluit om te starten met het nemen van supplementen die ijzer bevatten. Gewicht verliezen middels suppletie dient op een verantwoorde en veilige manier te gebeuren.

Hulp bij gewicht verliezen met magnesium

Zonder magnesium kunnen de chemische reacties, die energie in het lichaam produceren en jouw metabolisme verhogen, niet plaatsvinden. Deze afhankelijkheid betekent dat magnesium essentieel is voor zowel de stofwisseling als de energieproductie. Sneller gewicht verliezen zou dus bereikt kunnen worden door voldoende magnesiumrijke voedingsmiddelen aan jouw dieet toe te voegen.

Magnesium komt voor in een grote verscheidenheid aan voedingswaren, waaronder:

 1. Noten en zaden
 2. Peulvruchten
 3. Spinazie
 4. Bananen
 5. Zalm en heilbot
 6. Volkoren
 7. Aardappelen

Mensen kunnen ook magnesiumsupplementen gebruiken, maar moeten dit eerst met een arts spreken. Magnesiumsupplementen kunnen namelijk resulteren in bijwerkingen wanneer ze niet op de juiste manier gebruikt worden – zeker bij mensen met onderliggende gezondheidsproblemen.

Gewicht verliezen met behulp van supplementen samengevat

Iedereen die erover nadenkt om nieuwe vitamine- of mineraalsupplementen te nemen om hun metabolisme te stimuleren en gezond gewicht verliezen te bevorderen, moet dit eerst met een medisch specialist bespreken.

Wanneer het verliezen van gewicht een prioriteit voor jou is, is het belangrijk om te onthouden dat het alleen nemen van vitaminen en mineralen niet afdoende is om jouw stofwisseling drastisch te verhogen.

Wel zullen ze jou helpen bij het binnenkrijgen van voldoende voedingsstoffen die noodzakelijk zijn voor een verhoogt metabolisme. Beter gezegd, de juiste supplementen zullen bijdragen aan het corrigeren dan wel aanvullen van bepaalde tekortkomingen.

Sommige voeding supplementen kunnen bij hoge doses bijwerkingen veroorzaken, de gezondheidstoestand verergeren of interageren met de medicatie die iemand al gebruikt. De veiligste manier om vitaminen en mineralen te consumeren die het metabolisme verhogen, is door een gezond, uitgebalanceerd dieet te volgen en in samenspraak met een medisch specialist een persoonlijk voedingsplan op te stellen.