Hoe ontstaat een vitamine D tekort?

Hoe ontstaat een tekort aan deze vitamine?

Voordat we ingaan op de meest voorkomende vitamine D tekort symptomen, willen we je graag eerst meer uitleg geven over hoe een vitamine D tekort ontstaat.

Je kunt immers een tekort aan deze vitamine snel aanvullen met bijvoorbeeld de juiste voedingsmiddelen of vitamine D supplementen, maar daarmee verhelp je vaak niet de kern van het probleem. De juiste vitaminen informatie kan dan handvatten bieden.

Welnu, hoe ontstaat een vitamine D tekort? Daar kunnen verschillende factoren ten grondslag aan liggen. Wat veel mensen al weten, is dat vitamine D wordt aangemaakt door jouw lichaam wanneer je huid in aanraking met zonlicht komt. Een tekort aan deze vitamine kan dus vaak gelinkt worden aan het niet voldoende tijd buitenshuis (in natuurlijk daglicht) doorbrengen.

Ter illustratie: mensen die in de buurt van de evenaar wonen en regelmatig aan zonlicht worden blootgesteld, hebben minder kans op een tekort, omdat hun huid voldoende vitamine D aanmaakt om aan de behoeften van hun lichaam te voldoen. Het is dus noodzakelijk om iedere dag voldoende tijd buiten door te brengen.

Daily Women Formula is ontwikkeld voor de actieve vrouw. De vrouw die bewust en gezond leven belangrijk vindt - juist wanneer het leven veel van haar vraagt. Onze doordachte formule van hoogwaardige nutriënten ondersteunen je bij iedere levensstijl, ieder moment van je cyclus en iedere leeftijd.
Normaal €29.95
Nu tijdelijk €24.96
5/5

35.000+ tevreden klanten

Andere risicofactoren die kunnen leiden tot een tekort aan vitamine D

Maar er zijn nog meer risicofactoren die van invloed kunnen zijn op het sneller verkrijgen van een vitamine D tekort. Mensen met een donkere huidskleur en ouderen hebben veelal een verhoogd risico op een tekort aan vitamine D. Daarnaast hebben vrouwen in de overgang meer vitamine D nodig.

Dit geldt ook voor mensen die obesitas of overgewicht hebben. Hun lichaam kan soms namelijk niet voldoende vitamine D aanmaken op een natuurlijke wijze om hun lichaamsprocessen van de juiste hoeveelheid te kunnen voorzien. Daaruit kan een breed scala aan vitamine D tekort symptomen voortkomen.

Tevens kan voeding een belangrijke rol spelen bij het ontwikkelen van een vitamine D tekort. Wanneer iemand niet voldoende zuivelproducten of vis eet, dan is de kans aanwezig dat een tekort aan deze vitamine sneller dan gemiddeld optreedt. Nu we beschreven hebben wie een verhoogde kans op een gebrek aan vitamine D hebben, gaan we onderstaand in op de symptomen die veelal bij een vitamine D tekort horen.

Veelvoorkomende vitamine D tekort symptomen

Vitamine D tekort symptomen kunnen erg divers zijn en niet iedereen zal last van dezelfde symptomen hebben. Wanneer je vermoedt dat je een tekort aan deze vitamine hebt, dan is het verstandig om jouw bloedwaarden te laten controleren door een medisch specialist. Daarbij kun je denken aan jouw huisarts of een arts in het ziekenhuis.

Desalniettemin zijn er een aantal veelvoorkomende vitamine D tekort symptomen waar veel mensen – die daadwerkelijk een vitamine D gebrek hebben – zich in kunnen vinden. Veelal zullen de symptomen gelinkt kunnen worden aan lichamelijke klachten, maar ook op geestelijk vlak kan een tekort aan vitamine D een hoop onrust veroorzaken.

Lees verder om te weten te komen welke 7 vitamine D tekort klachten kunnen duiden op een te laag vitamine D niveau.

1. Een tekort aan vitamine D leidt tot psychische klachten

Een vitamine D tekort en psychische klachten gaan vaak hand in hand. Het is dus niet verwonderlijk dat tal van vitamine D tekort symptomen gerelateerd kunnen worden aan geestelijke gezondheidsproblemen. Daarbij kun je denken aan negatieve gedachten of depressieve gevoelens. Dit kan natuurlijk af en toe voorkomen, maar als je er vrijwel continu mee te maken hebt (en er geen logische verklaring voor te bedenken is), dan is het raadzaam om je bloedwaarden te controleren.

Een tekort aan vitamine D kan namelijk de oorzaak zijn van onverklaarbare psychische klachten. Vitamine D wordt, zoals eerder beschreven in dit artikel, door jouw gehele lichaam gebruikt; overal zitten receptoren die deze vitamine gebruiken. Zo ook in de hersenen: als daar een tekort aan vitamine D optreedt, dan kan dit zorgen voor negatieve gevoelens, milde tot matige depressies en andere psychische klachten.

2. Een moe en futloos gevoel

Vitamine D tekort symptomen zoals vermoeidheid

Een ander vitamine D tekort symptoom dat in lijn ligt met psychische klachten, is een moe en futloos gevoel.

Wellicht voelde je jezelf vroeger energieker en wilde je altijd veel dingen ondernemen, maar kost dat tegenwoordig veel moeite. Met andere woorden, je bent overdag niet meer vooruit te branden.

Daar kunnen veel oorzaken voor zijn. Een slechte slaap, andere vitaminetekorten zoals een tekort aan vitamine B12, een ongezond dieet…

Maar ook een gebrek aan vitamine D kan leiden tot symptomen zoals vermoeidheid en slaperigheid. Als je jezelf al een geruime tijd futloos en moe voelt, dan doe je er goed aan om jouw bloedwaarden te laten controleren.

Zo kun je stapsgewijs dingen uitsluiten die voor een moe gevoel kunnen zorgen. Zoals bijvoorbeeld een vitamine D tekort. Raadpleeg echter altijd een arts of voedingsdeskundige en stel nooit op eigen houtje een diagnose. Om dit soort symptomen op een snelle, veilige én verantwoorde manier tegen te gaan, is het noodzakelijk om een medisch specialist in te schakelen die jou daarbij helpt.

3. Vitamine D tekort haaruitval

Haaruitval wordt regelmatig toegeschreven aan stress, wat zeker een veelvoorkomende oorzaak is. Wanneer haarverlies echter ernstig is, dan kan dit het gevolg zijn van een tekort aan voedingsstoffen of een onderliggende ziekte.

Lage vitamine D spiegels worden mede gelinkt aan de ziekte “alopecia areata”. Dit is een auto-immuunziekte die wordt gekenmerkt door ernstig haarverlies, wat resulteert in kale plekken op het hoofd en andere delen van het lichaam.

Niet alleen vitamine D, maar ook tal van andere voedingsstoffen kunnen de gezondheid van jouw haar beïnvloeden. Echter, als je erg veel haaruitval ervaart, is het goed om bedacht te zijn op een mogelijk vitamine D tekort.

4. Botpijn en rugpijn als vitamine D tekort symptomen

Tevens helpt vitamine D de botgezondheid op een aantal manieren te verbeteren en te behouden. Zo kan vitamine D de calciumopname van jouw lichaam verbeteren. Wanneer je botpijn en rugpijn ervaart, dan kan dat duiden op een gebrek aan vitamine D. Je lichaam kan dan immers niet voldoende calcium tot zich nemen.

Dat vitamine D tekort symptomen gekenmerkt kunnen worden door pijn in de botten en rug, blijkt uit verschillende onderzoeken. In één gecontroleerde studie hadden mensen met een vitamine D tekort bijna twee keer zoveel kans op botpijn in hun benen, ribben en gewrichten in vergelijking met mensen met voldoende vitamine D in hun lichaam.

5. Een gebrek aan vitamine D zorgt voor spierpijn

Symptomen vitaminetekort zoals spierpijn

De oorzaken van spierpijn zijn vaak moeilijk vast te stellen. Desalniettemin is spierpijn een ander symptoom dat voort kan komen uit een vitamine D gebrek.

Er zijn immers aanwijzingen dat een vitamine D tekort een mogelijke oorzaak kan zijn van spierpijn bij zowel kinderen als volwassenen.

Naast spierpijn kunnen kinderen, die een gebrek aan vitamine D hebben, klachten zoals groeipijn ervaren.

Enkele studies hebben inzichtelijk gemaakt dat het bestrijden van dit vitaminetekort de groeipijn met gemiddeld 57% kan reduceren. Kortom, vitamine D tekort symptomen kunnen alsmede gelinkt worden aan spierpijn en groeipijn.

6. Je bent vatbaar voor infecties en ziekten

Merk je dat je de laatste tijd vatbaarder voor infecties en ziekten bent? Dan is het goed om te werken aan een beter immuunsysteem. Er zijn veel mogelijkheden hoe je jouw immuunsysteem een boost kunt geven. Voldoende beweging, de juiste voeding eten, genoeg water drinken…

Maar wist je dat het eveneens belangrijk is om jouw vitamine D niveau op peil te houden voor een goedwerkend immuunsysteem? Voldoende vitamine D voor een gezond immuunsysteem is namelijk cruciaal voor het bestrijden van infecties en ziekten. Als je jezelf de laatste tijd grieperig of verkouden voelt, ga dan na of je mogelijk een vitamine D gebrek hebt en maak een afspraak bij de huisarts.

7. Symptoom vitamine D tekort: vertraagde wondgenezing

Tot slot kan een vertraagde wondgenezing geschaard worden onder de veelvoorkomende vitamine D tekort symptomen. Wondgenezing vertraagt naarmate we ouder worden. Maar als het binnen een kort tijdsbestek zeer hard achteruitgaat, dan kan er een andere reden dan ouderdom zijn.

Denk daarbij aan een tekort aan vitamine D: er is aangetoond dat een te laag vitamine D gehalte de wondgenezing (bijvoorbeeld na een operatie of nadat je letsel hebt opgelopen) stagneert of afremt. Tevens kunnen andere tekorten aan voedingsstoffen leiden tot een tragere wondgenezing, zoals een gebrek aan het mineraal zink.

Een vitamine D tekort aanvullen

Vitamine D aanvullen met voeding

Stel, er is door een medisch specialist vastgesteld dat de vitamine D tekort symptomen die je bemerkt, daadwerkelijk voortkomen uit een tekort aan vitamine D.

Wat moet je dan doen om dit vitaminetekort zo snel mogelijk aan te vullen, zodat je binnen een handomdraai het juiste vitamine D gehalte in jouw lichaam verkrijgt?

Allereerst is het belangrijk om te achterhalen hoe dit tekort tot stand gekomen is. De redenen voor een vitamine D tekort zijn in het begin van dit artikel beschreven. Deze redenen kun je als handvatten gebruiken om een vitamine D tekort te voorkomen in de toekomst.

Vervolgens kan het daadwerkelijke vitamine D gebrek aanvullen van start gaan. Kies er idealiter voor om een vitamine D tekort te verhelpen door veranderingen in jouw dieet door te voeren. Voeg bijvoorbeeld vitamine D rijke voedingsmiddelen toe aan jouw voedingspatroon.

De beste manier om vitaminetekorten weg te werken, is namelijk door de juiste voeding te consumeren. Beter gezegd: het juiste dieet zal zorgen dat, wanneer je een daadwerkelijk tekort aan deze vitamine hebt, de vitamine D tekort symptomen snel verdwijnen.

Je kunt overwegen om de volgende vitamine D rijke voedingsmiddelen aan jouw dieet toe te voegen:

  1. Eieren
  2. Vette vis (zoals tonijn)
  3. Paddenstoelen
  4. Koemelk of sojamelk
  5. Sinaasappelsap

Naast voedingsmiddelen kunnen vitamine D supplementen er ook voor zorgen dat de tekorten snel gereduceerd worden. Daarmee is de kans groot dat de vitamine D tekort symptomen snel afzwakken en geheel verdwijnen. Gebruik een vitamine D supplement echter puur en alleen ter aanvulling op een gezond en gevarieerd dieet.

Alsmede is het zaak om voldoende tijd buitenshuis door te brengen, zodat jouw lichaam voldoende vitamine D kan aanmaken met behulp van natuurlijk daglicht (ofwel zonlicht). Door de juiste balans te vinden tussen deze drie benaderingen (vitamine D rijke voedingsmiddelen eten, vitamine D supplementen gebruiken en voldoende tijd buiten doorbrengen), zal een tekort aan vitamine D snel verholpen worden.

Symptomen vitamine D tekort herkennen samengevat

In dit artikel heb je kunnen lezen welke mensen een groter risico op een vitamine D tekort hebben. Vervolgens is er nader ingegaan op veelvoorkomende vitamine D tekort symptomen waar je rekening mee dient te houden. Een tekort aan deze vitamine kan immers tal van klachten veroorzaken.

Om jouw gezondheid op zowel de korte als de lange termijn te verbeteren, is het noodzakelijk om een vitamine D tekort zo snel mogelijk te reduceren. Dit kan door middel van voldoende tijd buitenshuis doorbrengen (daar waar je blootgesteld wordt aan zonlicht), het eten van de juiste voeding én mogelijkerwijs een vitamine D supplement toevoegen aan jouw voedingspatroon.

Denk jij dat je een gebrek aan deze vitamine hebt? Herken je jezelf in één of meerdere van de beschreven vitamine D tekort symptomen? Neem dan contact op met een voedingsdeskundige of medisch specialist. Je kunt in samenspraak met hen achterhalen of een vitamine D tekort daadwerkelijk ten grondslag aan jouw klachten ligt.