Mineralen en vitaminen tegen vermoeidheid zijn voor velen een effectieve oplossing tegen lang aanhoudende vermoeidheid. Iedereen is weleens moe, maar wanneer dit na een paar nachten goed slapen nog niet over is, is er wellicht meer aan de hand. Op de lange termijn kan dit namelijk negatieve effecten op je gezondheid hebben.

Wanneer je vermoeid bent, kan je gebruik maken van een aantal supplementen met vitaminen tegen vermoeidheid. Deze vitaminen zullen wij in dit artikel benoemen en ook zullen wij uitleggen waarom zij tegen vermoeidheid kunnen helpen. Ook leggen we uit hoe vermoeidheid kan ontstaan en wat de consequenties van langdurige vermoeidheid zijn. Tot slot geven we je een aantal tips welke helpen bij het verhelpen en voorkomen van vermoeidheid.

De inhoud van dit artikel is gebaseerd op wetenschappelijke publicaties en is geschreven in samenwerking met medische specialisten / voedingsdeskundigen.

Sport vormt een aanzienlijk deel van een gezond, actief leven. Door jezelf doelen te stellen en actief te werken aan je gezondheid blijft niet alleen je lichaam, maar ook je geest fit. Daag jezelf uit. Wij supporten je sportieve ambities - op de natuurlijke manier. Energy & Sport Support o...
Normaal €29.95
Nu tijdelijk €24.95
5/5

35.000+ tevreden klanten

Hoe ontstaat vermoeidheid?

Hoe ontstaat vermoeidheidVoordat we het gaan hebben over de mineralen en vitaminen tegen vermoeidheid, is het belangrijk om te weten wat vermoeidheid nou eigenlijk is. In tegenstelling tot hetgeen veel mensen denken, is vermoeidheid niet hetzelfde als moe of slaperig zijn. Het is immers meer diepgaand. Als je vermoeid bent, dan heb je geen energie om dingen te ondernemen – zelfs wanneer je hier normaalgesproken geen moeite mee hebt.

Vermoeidheid kan door meerdere factoren ontstaan, maar deze kunnen we grofweg in drie groepen onderverdelen.

Fysieke gezondheidsproblemen: Wanneer vermoeidheid ontstaat vanuit fysieke gezondheidsproblemen, is de kans groot dat het is ontstaan door een onderliggende ziekte. Dit kan van alles zijn, van bijvoorbeeld bloedarmoede tot insomnia tot een eetstoornis. In veel gevallen is vermoeidheid echter niet het enige symptoom. Dus, wanneer je vermoeid bent en verder geen andere klachten hebt, hoef je je naar alle waarschijnlijkheid niet gelijk zorgen te maken dat je een fysiek gezondheidsprobleem hebt.

Mentale gezondheidsproblemen: Veel mentale gezondheidsproblemen zoals depressie en angststoornissen hebben vermoeidheid als één van de symptomen van deze ziekten. Daarnaast zijn er chronische ziekten of stoornissen waarbij vermoeidheid een van de vaste symptomen is. Net zoals bij fysieke gezondheidsproblemen, geldt dat vermoeidheid vaak niet het enige symptoom is, dus je hoeft ook hier niet gelijk bang te zijn voor een mentaal gezondheidsprobleem.

Levensstijl: De meest voorkomende reden waarom je last van vermoeidheid hebt, is vaak de levensstijl van een persoon. Gelukkig kan deze vermoeidheid vrij makkelijk weer opgelost worden met de juiste aanpak. Vermoeidheid wegens een levensstijl kan om verschillende redenen ontstaan, zoals drank- en drugsgebruik, weinig slapen, veel cafeïne drinken, te weinig of te veel bewegen, verveling, maar ook rouw. Vermoeidheid door levensstijl kan in veel gevallen gemakkelijk verminderd of opgelost worden door vitaminen tegen vermoeidheid.

Consequenties van vermoeidheid

Geheugenproblemen zijn een consequentie van moeheidWanneer je jouw vermoeidheid niet vroegtijdig aanpakt met vitaminen tegen vermoeidheid of met andere behandelingen, dan kunnen er verschillende consequenties ontstaan.

Deze variëren van milde gezondheidsklachten tot ernstige gezondheidsproblemen met meer impact in je leefomgeving. Mild of ernstig: Beide soorten wil je logischerwijs kosten wat het kost voorkomen.

Hieronder vind je een lijst met een aantal consequenties wanneer je langdurig jouw vermoeidheid niet behandelt.

Slechter geheugen

Tijdens je slaap verwerken je hersenen alle informatie die je overdag hebt opgenomen. Slaap je slecht, of ben je overdag constant vermoeid? Dan kost het je hersenen meer moeite om informatie op te slaan, waardoor er nog weleens onderdelen wegvallen. Je zal sneller dingen vergeten en hebt meer moeite om andere herinneringen op te halen.

Verminderde concentratie

Naast vergeetachtigheid, is de kans groot dat je jezelf minder goed kan concentreren. Langdurig taken voltooien kost meer moeite dan normaal en je bent sneller afgeleid.

Verminderd reactievermogen

Dit is zowel van toepassing op het werk / school als in het verkeer. Wanneer je hersenen te weinig rust krijgen, vermindert je reactievermogen. Dit kan leiden tot kleine foutjes op het werk of op school, maar het kan alsmede leiden tot grote ongelukken in het verkeer wanneer je net niet snel genoeg kan reageren op een andere weggebruiker.

Hogere bloeddruk

Vermoeidheid wordt in verband gebracht met een hogere bloeddruk. En hoewel een hoge bloeddruk weinig kwaad kan als dit af en toe voorkomt, kan een langdurige hoge bloeddruk voor hart- en vaatziekten zorgen. Vitaminen tegen vermoeidheid of supplementen kunnen gelukkig helpen om dit te verminderen of zelfs voorkomen.

Stemmingswisselingen

We weten allemaal dat een slechte nachtrust kan leiden tot prikkelbaarheid, maar op den duur heeft het grotere gevolgen voor je gemoedstoestand. Zo kan een slaapgebrek leiden tot meer stemmingswisselingen, een grotere kans op een angststoornis en zelfs een grotere kans op depressie.

Een lager libido

Wanneer je te weinig slaap krijgt, daalt je testosteron niveau. Testosteron is het hormoon dat bepaald hoe hoog je libido is. Bij een hoog testosterongehalte heb je een hoger libido en bij een lager gehalte, heb je dus ook een lager libido. Chronisch slaaptekort kan op den duur veel effecten hebben op je libido.

Zwak immuunsysteem

Tijdens je slaap gebruikt je lichaam de rust om te herstellen. Ook krijgt je lichaam hierbij de kans om je immuunsysteem aan te sterken. Schade door bacteriën, virussen of schadelijke stoffen wordt gerepareerd en nieuwe beschermcellen worden aangemaakt. Wanneer je te weinig slaap krijgt, loopt je lichaam deze kans mis en is je immuunsysteem zwakker en daarbij meer vatbaar voor ziekten.

Veelgebruikte mineralen en vitaminen tegen vermoeidheid

Veelgebruikte mineralen en vitaminen tegen vermoeidheidEr bestaat gelukkig een oplossing tegen vermoeidheid door middel van vitaminen. Je vraagt je waarschijnlijk af welke vitaminen tegen vermoeidheid effectief zijn. Lees dan snel verder, want je vindt ze hieronder.

Naast vitamines bij vermoeidheid zijn er eveneens een aantal mineralen die tegen vermoeidheid helpen. Dit beste middel tegen vermoeidheid hebben wij ook voor je opgeschreven. Raadpleeg altijd eerste een medisch specialist, alvorens je de onderstaande vitaminen en mineralen aan jouw dieet toevoegt.

1. Vitaminen tegen vermoeidheid: Vitamine B12

Vitamine B12 is één van de vitaminen tegen vermoeidheid die het eten wat je eet omzet in energie. Tevens speelt het een grote rol in de gezondheid van je zenuwen en bloedcellen. Om deze redenen wordt vitamine B12 veel gebruikt in de strijd tegen bloedarmoede. Deze vitamine helpt namelijk om zwakheid en vermoeidheid als symptoom van deze ziekte tegen te gaan.

Er wordt vaak gezegd dat vitamine B12 alleen verkrijgbaar is uit dierlijke producten. Dit is echter niet waar. Veel voedselbronnen worden tegenwoordig verrijkt met vitamine B12 waardoor een tekort aan vitamine B12 vrij weinig voorkomt – ook onder veganisten en vegetariërs. Vitamine B12 is daarom geschikt voor iedereen als één van de vitaminen tegen vermoeidheid. Het kan immers dienen als een voedingssupplement voor meer energie.

2. Vitamine D als vitamine tegen vermoeidheid

Er is een reden waarom veel mensen in de winter last krijgen van een zogenoemd “winterdipje.” Vitamine D is immers een van de vitaminen tegen vermoeidheid en veel mensen hebben minder vitamine D in hun lichaam tijdens de winterperiode. Het is daarom belangrijk om goed te letten op je vitamine D inname tijdens deze periode.

Vitamine D is een van de weinige vitaminen die door ons lichaam zelf wordt aangemaakt. Dit gebeurt met behulp van zonlicht. We kunnen deze vitamine echter ook uit voedselbronnen halen, zoals vette vis. Vitamine D helpt tegen vermoeidheid doordat het tekenen van depressie tegen kan gaan, maar eveneens omdat het ons immuunsysteem verbetert. Daardoor zijn we minder vatbaar voor langdurige vermoeidheid.

3. Vitamine C als één van de vitaminen tegen vermoeidheid

Het is gebleken dat vitamine C een grote rol speelt in de verdeling van energie in je lichaam. Deze vitamine zorgt immers voor het transport van vetzuren naar je mitochondriën, de energiebron van je cellen. Dit zorgt uiteindelijk voor de energie die je hebt. Wanneer je last van vermoeidheid hebt, kan het dus zijn dat je meer van deze C vitaminen tegen vermoeidheid moet innemen via supplementen tegen vermoeidheid of voedselbronnen.

4. IJzer als mineraal tegen vermoeidheid

IJzer wordt door jouw lichaam gebruikt om hemoglobine aan te maken. Dit is een eiwit dat rode bloedcellen helpt om zuurstof door je lichaam te transporteren. Een tekort aan ijzer in je bloed resulteert in een tekort aan hemoglobine, waardoor er minder zuurstof door je lichaam verplaatst wordt. Als dit het geval is, dan kan je jezelf sneller vermoeid voelen. IJzer is daarom een belangrijk onderdeel van de mineralen en vitaminen tegen vermoeidheid.

Je kan ijzer halen uit verschillende dierlijke producten, maar ook uit groene bladgroenten zoals spinazie en kool. Vooral mensen met een aanleg voor bloedarmoede of zwangere vrouwen moeten goed hun ijzergehalte in de gaten houden.

5. L-Theanine

L-Theanine is een aminozuur dat voornamelijk voorkomt in thee en paddenstoelen. Dit aminozuur werkt vrijwel hetzelfde als cafeïne, maar geeft geen energie “crash” nadat de effecten zijn uitgewerkt. Onderzoek heeft daarbij uitgewezen dat L-Theanine de mentale vermoeidheid van de mens kan verminderen, waardoor het een effectief middel tegen vermoeidheid is.

6. Magnesium

Magnesium is een erg belangrijk mineraal in je lichaam, wellicht een van de belangrijkste. Het draagt namelijk bij aan het functioneren van wel meer dan 300 processen in je lichaam. Ook zorgt magnesium ervoor dat je makkelijker in slaap komt. Het mineraal zorgt er namelijk voor dat je lichaam zich sneller ontspant, en je daardoor makkelijker in een slaapstand terecht komt. Ook koppelt magnesium zich aan het stofje GABA (Gamma-aminoboterzuur). GABA is een neurotransmitter die je lichaam het signaal geeft om te kalmeren. Samen zorgen zij er dus voor dat je goed ontspant voordat je in slaap valt.

Andere tips naast mineralen en vitaminen tegen vermoeidheid

Ontspanningsoefeningen tegen vermoeidheidNaast het gebruikmaken van mineralen en vitaminen tegen vermoeidheid, zijn er nog een aantal andere tips tegen vermoeidheid die je kan implementeren in jouw dagelijkse routine om jouw vermoeidheid te verminderen.

Zeker wanneer je vermoeidheid afkomstig is van je levensstijl, kunnen de volgende stappen een positieve invloed hebben op je energieniveau waardoor je in het vervolg minder last van vermoeidheid hebt. Alsmede kan een combinatie van de juiste vitaminen en mineralen gebruiken én de onderstaande tips hanteren een gunstige werking op een vermoeid gevoel hebben.

Beweeg regelmatig

Je hoeft nu ook niet direct een hele marathon te lopen, maar door je lichaam regelmatig te bewegen, kan je vermoeidheid tegengaan. Een 5-15 minuten durende wandeling kan al snel de aanmaak van adenosine verminderen, zodat je minder snel het gevoel van vermoeidheid ervaart.

Gebruik ontspanningsoefeningen

Veel mensen ervaren tegenwoordig stressvolle situaties waardoor hun gemiddelde stressniveau een stuk hoger ligt dan wat nodig is. Als je veel last van stress hebt, dan is de kans groot dat je minder goed slaapt, waardoor je je ook sneller vermoeid voelt. Door verschillende ontspanningsoefeningen uit te proberen, zakt je stressniveau en zal je doorgaans makkelijker in slaap kunnen vallen. Niet elke oefening werkt voor iedereen hetzelfde, dus neem de tijd om uit te vinden wat voor jou het beste werkt.

Verminder je alcohol- en drugsinname

Mocht je alcohol drinken of drugs gebruiken, dan kunnen deze middelen een negatieve invloed uitoefenen op je vermoeidheid. Een biertje of wijntje op z’n tijd kan geen kwaad, maar veelvuldig gebruik van alcohol of drugs kan je slaappatroon beïnvloeden waardoor je minder goed aan je nachtrust komt. Als een gevolg daarvan voel je je vermoeider overdag. Tevens is het gebruikmaken van mineralen en vitaminen tegen vermoeidheid extra belangrijk wanneer je regelmatig alcohol en / of drugs gebruikt, aangezien deze middelen kunnen leiden tot mineraal- en vitaminetekorten.

Let op mogelijke allergieën

Allergieën kunnen er eveneens voor zorgen dat je jezelf vaak vermoeid voelt. Dit komt omdat je lichaam continu in strijd is met de binnendringende stoffen. Door deze strijd voel jij je dan moe en lusteloos, en dat is ook niet verwonderlijk. Wanneer je merkt dat je regelmatig last hebt van symptomen van een allergie, is het wellicht handig om je hiervoor te laten testen zodat je geschikte medicijnen kan gebruiken en bepaalde voedingsmiddelen kunt vermijden. Op die manier kan je jouw vermoeidheid flink verminderen.

Drink meer water

Water drinken is belangrijk voor je lichaam om goed te kunnen blijven functioneren. Zelfs vitaminen tegen vermoeidheid helpen minder goed als je niet voldoende water in je lichaam hebt. Door meer water (of thee) te drinken, kan je lichaam beter functioneren en zal je minder last hebben van een droge keel en neus ‘s nachts, waardoor je soms ook een slechtere nachtrust hebt.

Ontwikkel een vast slaapritme

Sommige mensen gaan elke dag op een ander tijdstip naar bed en staan op verschillende tijden weer op. Dit heeft echter een negatieve impact op je lichaam, omdat je hersenen nooit weten wanneer zij aan hun rust komen. Probeer daarom een vaste routine op te stellen, waarbij je elke dag rond dezelfde tijd naar bed gaat en rond dezelfde tijd weer opstaat. Zo weet je lichaam waar hij aan toe is, en zal je profiteren van een betere nachtrust.

Drink rustgevende thee

Het klinkt misschien apart, maar thee, of eigenlijk kruidenthee, heeft wel degelijk effect op de hoeveelheid nachtrust die je krijgt. Zo zorgen kamille en lavendel er beiden voor dat je hersenen en lichaam meer tot rust komen, waardoor je makkelijker in slaap komt. Ook valeriaan is makkelijk om als thee te drinken en helpt bij het verbeteren van de kwaliteit van je slaap.

Gebruik natuurlijke supplementen

Naast vitaminen, zijn er ook nog andere supplementen die je kan nemen om je makkelijker in slaap te laten vallen. Zo zijn melatonine supplementen erg effectief. Je hersenen bevatten van nature namelijk al melatonine, dat maken zij aan. Wanneer je echter melatonine tekortkomt, voel je je minder snel moe en kom je moeilijker in slaap. Een supplement kan je dan net een boost geven die het makkelijker maakt om in slaap te vallen.

Mineralen en vitaminen tegen vermoeidheid samengevat

Vermoeidheid is anders dan jezelf moe of slaperig voelen. Vermoeidheid zorgt er namelijk voor dat je minder energie hebt om dingen te ondernemen en kan er ook voor zorgen dat je minder concentratie- en geheugen vermogen hebt. Er zijn drie hoofdfactoren waardoor vermoeidheid kan ontstaan: fysieke gezondheidsproblemen, mentale gezondheidsproblemen en een ongezonde levensstijl. Vooral de laatste factor kan doorgaans makkelijk behandeld worden met verschillende mineralen en vitaminen tegen vermoeidheid.

Je lichaam heeft vitaminen en mineralen tegen vermoeidheid nodig om goed te kunnen functioneren. Daarnaast helpt het om vermoeidheid tegen te gaan. Gebeurt dit niet, dan kunnen er verschillende gezondheidsklachten ontstaan. Denk daarbij aan een gebrek aan focus en geheugenproblemen.

Naast mineralen en vitaminen tegen vermoeidheid kan je ook andere tips gebruiken om je vermoeidheid te verminderen. In combinatie met de vitaminen en mineralen zal je merken dat je nachtrust verbetert en je je minder vermoeid zal voelen.

Heb je langdurig last van vermoeidheid en helpen de mineralen en vitaminen tegen vermoeidheid niet? Dan is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts om te kijken of er onderliggende gezondheidsproblemen zijn die zorgen voor deze vermoeidheid.