Wat is vitamine D?

verschil vitamine D en D3 voeding

Wanneer we spreken over vitamine D en D3, hebben we het eigenlijk over vitamine D2 en D3. Vitamine D komt voornamelijk voor in deze twee vormen. Vitamine D is een vetoplosbare vitamine die het lichaam ondersteunt bij het opnemen van calcium, de groei van de botten stimuleert en het immuunsysteem versterkt. Deze vitamine is een van de weinige vitamines die ons lichaam zelfstandig kan produceren.

Je lichaam maakt namelijk vitamine D aan wanneer je in contact komt met natuurlijk zonlicht. Als je te weinig vitamine D aanmaakt, of te weinig zonlicht binnenkrijgt, zal je het uit je voeding moeten halen. Denk hierbij aan vlees, eieren en paddenstoelen. Omdat veel natuurlijke bronnen van vitamine D slechts kleine hoeveelheden bevatten, wordt het vaak ook toegevoegd aan bewerkte producten, zoals zuivel en ontbijtgranen. Deze toevoegingen komen vaak voor in de vorm van vitamine D2.

Het verschil vitamine D en D3

supplementen voor vitamine D

Er zijn een aantal verschillen tussen vitamine D en D3, maar het grootste verschil is dat vitamine D3 (cholecalciferol) een dierlijke vitamine is terwijl vitamine D2 (ergocalciferol) een plantaardige vitamine is. Vitamine D3 maken we zelf aan in onze huid, en kunnen we halen uit dierlijke producten zoals eigeel, lever, vis en boter. Vitamine D2 komt voornamelijk voor in paddenstoelen, als toevoeging aan bewerkte producten en in voedingssupplementen.

Daily Women Formula is ontwikkeld voor de actieve vrouw. De vrouw die bewust en gezond leven belangrijk vindt - juist wanneer het leven veel van haar vraagt. Onze doordachte formule van hoogwaardige nutriënten ondersteunen je bij iedere levensstijl, ieder moment van je cyclus en iedere leeftijd.
Normaal €29.95
Nu tijdelijk €24.96
5/5

35.000+ tevreden klanten

Uit onderzoek is gebleken dat wanneer wij in contact komen met zonlicht, de ultraviolet B straling (UVB) een reactie in onze huid activeert. Deze aanmaak gebeurt vanuit 7-dehydrocholesterol, dit is een sterol verbinding die ook in bloedplasma voorkomt. In tegenstelling tot andere vitaminen, kan je geen overdosis aan vitamine D3 krijgen. Wanneer je voldoende hebt opgeslagen in je lichaam, maakt je lichaam simpelweg minder aan dan gewoonlijk om het in balans te houden.

Een ander verschil vitamine D en D3 is dat vitamine D3 beter in staat is om je vitamine D gehalte te verhogen dan vitamine D2. Dit komt doordat je lever vitamine D2 anders verwerkt en er een lagere opbrengst aan calcifediol overblijft. Dit betekent niet dat vitamine D2 slecht voor je is, maar dat je hier veel meer nodig van hebt dan van vitamine D3.

Ten slotte blijken vitamine D2 supplementen vaak ook van lagere kwaliteit te zijn dan vitamine D3 en K2 supplementen. Dit heeft te maken met de gevoeligheid. Vitamine D2 is gevoeliger voor licht, vocht en temperatuur, waardoor deze sneller degradeert dan vitamine D3. Dit heeft echter weinig effecten op onze gezondheid. Het zorgt er slechts voor dat we nog minder opnemen in ons lichaam dan dat we eigenlijk zouden doen.