Waarom vullen vitamine D3 en K2 elkaar zo goed aan?

Steeds meer medici en gezondheidsspecialisten beweren dat vitamine D3 en K2 elkaar uitstekend aanvullen. Maar waarom en waar wordt dit op gebaseerd? Wij zochten het voor jou uit. Laten we allereerst eens kijken naar de werking van vitamine D3 en vitamine K2.

De werking van het nutriënt D3

Er zijn twee soorten D-vitaminen, namelijk vitamine D2 en D3. Beide vormen zijn belangrijk om in voldoende mate binnen te krijgen.

Wanneer we inzoomen op de werking van D3, dan kan er geconcludeerd worden dat dit nutriënt gelinkt kan worden aan de werking van maar liefst 2.000 genen in het lichaam. Deze vitamine draagt bijvoorbeeld bij aan het ondersteunen van het immuunsysteem, maar heeft ook een gunstig effect op cellulair niveau.

Om een goede gezondheid te waarborgen, dient een tekort aan D3 snel verholpen te worden. Veelal raden gezondheidsspecialisten suppletie van D3 aan als iemand niet voldoende tijd buitenshuis in het zonlicht doorbrengt. Ook kunnen supplementen met vitamine D3 geadviseerd worden aan veganisten en vegerariërs, omdat dit micronutriënt voornamelijk in dierlijke producten zit.

De werking van het nutriënt K2

Vitamine K2 is een relatief onbekend micronutriënt, wat de werking ervan niet minder belangrijk maakt. Zo wordt K2 onder meer gelinkt aan de bloedstolling en de gezondheid van de botten. Ook zorgt vitamine K2 voor een efficiënt transport van calcium door de bloedvaten.

Een vitamine K2 tekort komt regelmatig voor in Nederland, aangezien dit nutriënt relatief weinig in natuurlijke voedingsmiddelen te vinden is. Wanneer er door een medisch specialist een tekort aan K2 vastgesteld wordt, dan dient het dieet verrijkt te worden met K2 rijke voedingsmiddelen of supplementen.

Het bundelen van krachten

D3 en K2 vitamine bundelen krachten
Krachten bundelen D3 en K2

Nu we weten wat de werking van beide vitamines inhoudt, kunnen we nader ingaan op de wijze waarop vitamine D3 en K2 hun krachten met elkaar bundelen.

Allereerst houden zowel D3 als K2 verband met de opname van calcium en het waarborgen van een gezond calciumgehalte. Vitamine D3 richt zich voornamelijk op het bewaken van een goed gehalte aan calcium in jouw lichaam. Daarentegen leidt de werking van vitamine K2 tot het transporteren van calcium naar de botten.

Ten tweede zorgen vitamine D3 én vitamine K2 voor een bloedstolling die goed functioneert. Ook dragen beide vitamines bij aan het behoud van sterke botten. Cruciaal dus! Met andere woorden, D3 en K2 versterken elkaar in hun werking.

Natuurlijke voeding met D3 en K2

Wil jij jouw vitamine D3 en vitamine K2 niveau aanvullen? Dan kun je het beste voor natuurlijke voedingsmiddelen kiezen die rijk aan deze vitamines zijn. Zoals je eerder in dit artikel hebt kunnen lezen, is het binnenkrijgen van voldoende van deze micronutriënten met natuurlijke voeding vaak makkelijker gezegd dan gedaan.

Dit neemt niet weg dat je in de supermarkt voldoende hebt wanneer het aankomt op het kopen van voeding met vitamine D3 en K2. D3 zit als vitamine veelal in voedingsmiddelen zoals vette vis (waaronder makreel en zalm), melkproducten en eieren. Vitamine K2 zit onder meer in natuurlijke voeding zoals kwark, yoghurt, eigeel en rundvlees.

Vitamine D3 en K2 supplementen

Vitamine D3 en K2 druppels supplementen
Vitamine D3 en K2 druppels als supplement

D3 en K2 zitten dus vooral in natuurlijke voedingsmiddelen met een dierlijke oorsprong. Dit maakt het er voor veganisten en vegerariërs niet makkelijker op. Gelukkig zijn er vitamine D3 en K2 supplementen die jouw lichaam van extra micronutriënten kunnen voorzien.

Daarbij kun je denken aan D3 en K2 druppels als supplement. Deze kun je iedere dag gebruiken, zodat je jouw vitamine K2 en vitamine D3 niveau op peil houdt. Voedingssupplementen vervangen vanzelfsprekend niet een gezond en gevarieerd dieet. Overweeg je om jouw dieet aan te passen om zo meer vitamine D3 en K2 binnen te krijgen? Doe dit dan in samenspraak met een voedingsdeskundige, zoals een diëtist.