Wat zijn probiotica?

probiotica kuur gefermenteerde voeding

Probiotica zijn levende micro organismen die een goede invloed op je lichaam hebben wanneer je deze inneemt. Ze zorgen voor onder andere een gezonde darmflora. Het klinkt misschien heel eng om allemaal levende bacteriën in je lichaam te krijgen, maar deze zullen je geen kwaad doen.

Probiotica helpen namelijk bij het verteren en verwerken van voedsel, maar kunnen daarbij ook schadelijke bacteriën aanvallen en kapot maken. Zo blijft je lichaam langer gezond. Veel van de bacteriën uit probiotica komen van nature al in ons lichaam voor. We gebruiken de probiotica kuur slechts om ze aan te vullen wanneer dat nodig is.

In tegenstelling tot (natuurlijke) antibiotica, zorgt probiotica juist voor meer leven in je lichaam. Antibiotica kan veel kapot maken in je lichaam. Dat is ook waarom veel artsen aanraden om probiotica te nemen na je antibiotica kuur. Zo breng je de juiste bacteriën weer op peil.

Voordelen van een probiotica kuur

Probiotica hebben veel voordelen voor je gezondheid. Ze zorgen ervoor dat je lichamelijke gezondheid in orde is, en helpen je om te herstellen na ziekte of na een zware behandeling. Omdat probiotica uit verschillende soorten bacteriën bestaan, heeft elke bacteriesoort een ander effect op je gezondheid. Daarom heeft een probiotica kuur meerdere voordelen.

1. Het is goed voor je darmen

Het grootste voordeel van probiotica is dat het ontzettend gezond is voor je darmen. Zo hebben mensen met chronische darmklachten, zoals de ziekte van Crohn, prikkelbare darmsyndroom of Colitis Ulcerosa, veel baat bij het nemen van deze supplementen.

2. Het is goed voor je vaginale gezondheid

De vagina heeft een eigen ecosysteem waarin het zichzelf gezond houdt. Wanneer hier iets mee gebeurt, door bijvoorbeeld een infectie of een schadelijke zeep, kan je hier veel last van krijgen. Uit onderzoek is gebleken dat het toedienen van orale of vaginale probiotica kan bijdragen aan een gezond ecosysteem in de vagina.

3. Een probiotica kuur helpt bij blaasklachten

Ten slotte kan je ook gauw last krijgen van je blaas wanneer hier iets mee gebeurt. Orale probiotica supplementen kunnen ook hierbij helpen om de blaas tot rust te brengen en om pijn te verlichten. Hier moet echter nog meer onderzoek naar gedaan worden om de precieze effecten aan te geven.

Welke probiotica kuur past bij mij?

yoghurt goed voor darmen

Er zijn ontzettend veel verschillende soorten probiotica. Toch krijg je al dagelijks probiotica binnen. Yoghurt, melk en kaas bevatten namelijk kleine hoeveelheden probiotica van de Lactobacillus. Ook (deels) gefermenteerde voeding zoals kimchi en kombucha bevatten probiotica.

Wanneer je veel darmklachten hebt, is het soms echter verstandiger om meer soorten te slikken dan welke beschikbaar zijn in je voeding. In overleg met een arts kan je uitvinden welke soorten het beste bij je passen en op basis daarvan kan je probiotica supplementen aanschaffen.