Een gezonde darmflora voor een betere gezondheid

Een slechte darmgezondheid kan bijvoorbeeld je humeur in negatieve zin beïnvloeden, maar kan daarnaast resulteren in gewichtstoename. Ook leidt een ongezonde darmflora tot het moeite hebben met afvallen en kan het spijsverteringsstoornissen in de hand werken.

Het streven naar en onderhouden van een gezonde darmgezondheid helpt bij je algehele gezondheid en welzijn – zeker wanneer je last hebt van aandoeningen die gelinkt kunnen worden aan je darmen. Denk daarbij aan een allergie voor gluten met de daarbij behorende glutenallergie symptomen.

Lees verder om erachter te komen welke supplementen je kunt gebruiken om een gezondere darmflora te bewerkstelligen.

Voedingssupplementen voor een gezonde darmflora

Als je vaak last hebt van maagpijn, een opgeblazen gevoel, indigestie en / of andere kwalen die gelinkt kunnen worden aan je spijsvertering, dan kan het lonend zijn om een geschikt supplement toe te voegen aan je dagelijkse routine.

Hoewel het belangrijk is om een goede darmgezondheid te behouden door gezond voedsel te eten, moet je misschien ook een voedingssupplement toevoegen aan je dagelijkse voeding om ervoor te zorgen dat je de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt en je darmgezondheid na verloop van tijd verbetert.

Onderstaand beschrijven wij een viertal supplementen die je darmflora een boost kunnen geven.

Probiotica

Gezonde darmflora supplementen

Probiotica zijn anders dan andere supplementen, omdat ze levende organismen bevatten. Meestal zijn dat specifieke bacteriestammen die rechtstreeks bijdragen aan de populatie gezonde microben in je darmen.

Tientallen verschillende probiotische bacteriën bieden gezondheidsvoordelen. De meest voorkomende groepen zijn “Lactobacillus” en “Bifidobacterium”. Elke groep bestaat uit verschillende soorten bacteriën en elke soort heeft verscheidene stammen.

Interessant is dat verschillende probiotica verschillende gezondheidsproblemen aanpakken. Na antibiotica is probiotica belangrijk, aangezien tijdens een antibioticumkuur jouw goede darmbacteriën aangetast worden.

Daarom is het kiezen van het juiste type probioticum essentieel. Sommige supplementen – bekend als “breedspectrum probiotica” of “multi-probiotica” – combineren verschillende soorten bacteriestammen in hetzelfde product.

Kortom, hoogwaardige probiotica supplementen kunnen gezien worden als een echte krachtpatser wanneer het aankomt op het verkrijgen van een gezonde darmflora!

Visolie

De vetzuren in visolie (met name omega-3) zijn krachtige ontstekingsremmende middelen die kunnen helpen bij het tegengaan van tijdelijke ontstekingen in de darm – dit is een belangrijk aspect als een gezonde darmflora bewerkstelligen een prioriteit van je is.

Daarnaast hebben onderzoeken aangetoond dat deze vetzuren ook de overleving van alle nuttige probiotica in je spijsverteringskanaal kunnen bevorderen.

Er zijn drie hoofdtypen omega-3 vetzuren, of oliën, die vooral gunstig voor je darmen zijn:

  1. Alfa-linoleenzuur (ALA)
  2. Eicosapentaeenzuur (EPA)
  3. Docosahexaeenzuur (DHA)

Volgens ons mogen deze vetzuren niet ontbreken aan deze lijst van supplementen voor een gezonde darmflora.

Glutamine

Glutamine is een bouwsteen van eiwitten en is het meest voorkomende aminozuur in het menselijk lichaam. Naast het hebben van ontstekingsremmende voordelen in de darm, is glutamine essentieel voor het herstel van je darmwand.

Ofwel, glutamine kan helpen met het verminderen of het genezen van het zogeheten “lekkende darm”-syndroom (leaky gut syndrome).

Tot slot tonen studies aan dat glutamine de groei van darmcellen kan verbeteren. Glutamine is dus effectief op meerdere vlakken wanneer je streeft naar het verkrijgen van een gezonde darmflora!

Vitamine D3

Supplementen voor gezonde darmflora

Een vitamine D-tekort wordt in verband gebracht met een disbalans in de darmflora en wordt daarnaast geassocieerd met het zogeheten “metabool syndroom”. Het is daarom van belang om het gebruik van vitamine D3 supplementen te overwegen.

De immuunversterkende eigenschappen van vitamine D3 kunnen namelijk tijdelijke ontstekingen in de darm tot rust brengen, maar onderzoek toont alsmede aan dat suppletie van vitamine D3 de diversiteit van je darmmicrobioom (een dynamisch ecosysteem bestaande uit vele micro-organismen) kan vergroten en slechte bacteriën kan afweren.

Als bonus kan vitamine D3 je lichaam helpen glucose om te zetten, zodat een verbeterde insulinegevoeligheid optreedt. Vitamine D3 mag dan wel als laatste vermeld worden in dit artikel over supplementen voor een gezonde darmflora, maar dat neemt niet weg dat deze vitamine zeer effectief is wanneer je de gezondheid van je darmen wilt verbeteren.