Wat is mariadistel?

mariadistel werking is goed voor het lichaam

De mariadistel is een één- of tweejarige plant die in Nederland in het wild veel voorkomt. Van nature komt het uit Zuid-Europa, Noord-Afrika en het Midden-Oosten. De plant wordt in het engels ook wel de “Milk Thistle” genoemd. Dit komt door de witte vlekken die je soms op de bladeren ziet. De bladeren van de plant zijn erg stekelig, maar het heeft een mooie paarse bloem die erboven uitsteekt.

De plant wordt al eeuwen gebruikt voor verschillende medicinale doeleinden, ook in de huidige medische industrie. De plant bevat namelijk het stofje silymarine of silibinine, wat veel wordt gebruikt bij de behandeling van vergiftigingen door bepaalde paddenstoelen. Ook wordt het nog wel eens gebruikt bij leverkwalen.

Wat is de mariadistel werking?

Naast bovengenoemde gebruiken in de medische industrie, zijn er ook een aantal andere voordelen die mariadistel voor je gezondheid heeft. De mariadistel werking heeft namelijk verschillende mogelijkheden voor verschillende kwalen. Hieronder hebben we een aantal van deze voordelen voor je opgeschreven.

1. Mariadistel werking is goed voor je lever

Zoals hierboven genoemd werd, wordt mariadistel nog wel eens ingezet bij de behandeling van leverkwalen. Dit komt omdat de plant veel antioxidanten bevat die helpen bij het verminderen en voorkomen van celschade door vrije radicalen. De plant wordt vooral ingezet bij leververgiftiging door bepaalde paddenstoelen, maar ook bij een teveel aan alcohol. Ook kan de plant helpen bij het verminderen van ontstekingen binnen de lever.

2. Het gaat schade aan de hersenen tegen

Al meer dan tweeduizend jaar wordt mariadistel ingezet bij de bestrijding van de symptomen van de ziekte van Alzheimer en Parkinson. Deze neurologische aandoeningen worden vaak verergerd door flinke schade aan de hersenen door vrije radicalen. Doordat de mariadistel zoveel antioxidanten bevat, kan het helpen om deze schade te verminderen waardoor je minder last hebt van de symptomen ervan.

3. Mariadistel werking is goed voor je botten

Uit onderzoek is gebleken dat mariadistel in het lichaam kan helpen bij het ondersteunen en verstevigen van de botten. Dit is een erg effectieve mogelijkheid bij het behandelen van botverlies of botbreuken. Hier is momenteel echter nog weinig onderzoek naar gedaan, waardoor de precieze effecten nog beter onderzocht moeten worden.

Hoe kan je van de mariadistel werking profiteren?

De zaden kan je gebruiken in de thee

Omdat mariadistel een wilde plant is, kan je deze zelf ook gebruiken om je immuunsysteem mee te versterken. Wel raden we aan om dit pas na overleg met je huisarts te doen, omdat het mogelijk je bestaande medicatie kan tegenwerken. Over het algemeen is mariadistel veilig om in te nemen, slechts in een paar gevallen kan je last krijgen van de volgende bijwerkingen:

  • Misselijkheid
  • Diarree
  • Buikkramp
  • Opgezette buik

Ook raden we aan om geen mariadistel te gebruiken wanneer je zwanger bent, allergisch bent voor planten uit de Asteraceae/Compositae familie en wanneer je diabetes hebt.

Wil je graag zelf de mariadistel gebruiken als gezondheidssupplement? Dan kan je dit het beste doen door het als thee te drinken. Je kan zelf thee maken van de zaden en bladeren, nadat je deze hebt schoongemaakt, maar je kan ook losse thee kopen bij een gezondheidswinkel. Je hebt hiervoor slechts 1 theelepel bladeren/zaden nodig per kop thee.

Liever geen thee? Dan kan je de mariadistel werking ook uit supplementen halen. Deze kan je bij een gezondheidswinkel in de buurt of online kopen.