Wat is de ziekte van Parkinson?

Parkinson en voedingssupplementen staan dicht bij elkaar

Voordat we uitleggen hoe Parkinson en voedingssupplementen samengaan, is het handig om te weten wat de ziekte van Parkinson nu eigenlijk is. Het is namelijk een ingewikkelde ziekte waarbij er langzaam hersencellen afsterven en je lichaam daardoor minder goed kan functioneren. In veel gevallen wordt het lastiger om je spieren aan te sturen en kan je last krijgen van spierzwakte.

Parkinson is een chronische ziekte. Dit houdt in dat het een ongeneeslijke ziekte is en dat alleen de klachten ervan behandeld kunnen worden om de ziekte draaglijker te maken. De meeste mensen die Parkinson krijgen zijn boven de 50 jaar, maar er zijn soms ook uitzonderingen.

Een veelvoorkomende oorzaak van Parkinson is een tekort aan dopamine. Een neurotransmitter in je hersenen die helpt bij het doorsturen van signalen via je zenuwen. Wanneer dit niet goed werkt, krijgen je hersenen ook minder signalen binnen waardoor zij je lichaam minder goed kunnen aansturen. Veel klachten van Parkinson zijn daarom ook traagheid, stijve spieren en ledematen en beven. Ook zijn er mentale klachten die minder snel opvallen, zoals stemmingswisselingen, pijn en een trager denkvermogen.

Hoe gezond je levensstijl ook is: soms kan je immuunsysteem een extra boost gebruiken. Wanneer je een lagere weerstand ervaart kan een aanvulling op je dagelijkse multivitamine je weerstand dan net dat extra zetje geven waar jij je beter bij voelt. Om aan deze behoefte te voldoen hebben we Immune...
Normaal €29.95
Nu tijdelijk €24.95
5/5

35.000+ tevreden klanten

Wat is de relatie tussen Parkinson en voedingssupplementen?

curcumine is een handige stof bij het behandelen van parkinson

Bepaalde voedingssupplementen hebben eigenschappen die goed van toepassing zouden kunnen zijn bij de ziekte van Parkinson. Door deze supplementen vroegtijdig te gebruiken, is het mogelijk om bepaalde klachten en symptomen te verminderen, waardoor een persoon minder snel last krijgt van Parkinson.

1. Curcumine

Curcumine is een stofje dat voorkomt in kurkuma. Het bevat ontzettend veel antioxidanten en zou het lichaam kunnen beschermen tegen celschade en zenuwschade. Uit onderzoek is gebleken dat het toedienen van curcumine mogelijk zou helpen bij het voorkomen van zogenoemde Lewy lichamen. Dit zijn ophopingen van bepaalde eiwitten in de hersenen en het is vaak een vroeg teken van de ziekte van Parkinson. Hoewel het onderzoek naar de effecten van curcumine op Parkinson nog niet volledig is, zijn de huidige resultaten veelbelovend.

2. Parkinson en voedingssupplementen: Vitamine C en E

Zowel vitamine C als E bestaan voornamelijk uit antioxidanten en zijn daardoor ook erg goed in staat om het lichaam te beschermen tegen oxidatieve schade van buitenaf. Dopamine is een neurotransmitter dat erg gevoelig is voor oxidatieve schade. Omdat mensen met Parkinson vaak een tekort aan dopamine hebben, kunnen zowel vitamine C als E helpen bij het voorkomen van een dopaminetekort doordat zij het lichaam herstellen en de oxidatieve schade bevechten.

3. Glutathion

Glutathion is een groep van aminozuren die aan elkaar zijn geplakt. Het is geen essentieel nutriënt, maar het is wel een erg belangrijk stofje bij de bestrijding van Parkinson. Glutathion is namelijk een erg sterke antioxidant en het helpt bij het uitscheiden van schadelijke stoffen, zoals alcohol. Mensen met Parkinson hebben vaak een tekort van deze stof in hun hersenen, waardoor zij vatbaarder zijn voor schade. Het zou mogelijk zijn dat glutathion kan helpen bij het verbeteren van de motoriek van mensen met Parkinson, maar hier moet nog meer onderzoek naar gedaan worden.

4. Parkinson en voedingssupplementen: kruidengeneesmiddelen

Verschillende kruiden zouden kunnen bijdragen aan het verminderen van de symptomen van Parkinson. Deze preparaten helpen vaak niet bij het voorkomen van symptomen, maar kunnen wel de klachten verminderen. Zo zou Sint-Janskruid helpen bij het verminderen van depressieve klachten en kunnen kamille en valeriaan bijdragen aan een betere nachtrust.

Het gebruik van kruidengeneesmiddelen in de relatie tussen Parkinson en voedingssupplementen moet alleen in overleg met een huisarts. Sommige kruiden hebben namelijk averechtse effecten op bepaalde medicatie, wat niet de bedoeling is wanneer je een chronische ziekte probeert te behandelen.

Wat kan je nog meer doen?

Naast de relatie tussen Parkinson en voedingssupplementen kan je zelf ook nog andere dingen ondernemen om de klachten te verlichten en om mogelijke klachten zelfs te voorkomen. De ziekte van Parkinson gaat namelijk vaak gepaard met een tekort aan bepaalde voedingsstoffen en neurotransmitters zoals dopamine. Om dit tegen te gaan kan je de volgende dingen ondernemen:

  • Minder alcohol drinken
  • Minder roken
  • Een gebalanceerd dieet volgen met voldoende nutriënten
  • Waar nodig supplementen gebruiken om tekorten tegen te gaan
  • Voldoende bewegen
  • Voldoende zonlicht binnenkrijgen voor vitamine D

Mocht je het idee hebben dat jij of een naaste last heeft van de ziekte van Parkinson, neem dan contact op met je huisarts. Die kan je verder helpen en je mogelijk doorverwijzen naar een specialist.