eetbare onkruiden

Dit zijn 4 eetbare onkruiden en hun werking

Total
0
Deelacties

Wist je dat de paardenbloemen die in je achtertuin groeien eetbaar zijn? Daarnaast zijn er nog veel meer eetbare onkruiden die je gewoon uit je achtertuin kan halen! Deze plantjes hebben namelijk elk ook hun eigen werking voor het lichaam, of ze smaken gewoon goed.

In dit artikel kijken we naar de verschillende eetbare onkruiden en wat hun werking is. Ook geven we je kort wat tips over het plukken van onkruid of wilde plantjes.

De inhoud van dit artikel is gebaseerd op wetenschappelijke publicaties en is geschreven in samenwerking met medische specialisten / voedingsdeskundigen.

Wat zijn de eetbare onkruiden?

eetbare onkruiden staan vaak gewoon in de tuin Wanneer je een tuin hebt, ben je vast bekend met veel verschillende soorten onkruiden. Je kan ze weghalen, maar op een gegeven moment komen ze toch weer terug. Je kan er echter ook met een andere blik naar kijken: veel soorten onkruid zijn gewoon eetbaar! Onkruid hoeft geen afval te zijn, maar je kan het juist in een maaltijd verwerken. Dat is nog eens lekker! Hieronder hebben we de meest voorkomende soorten onkruid opgeschreven en hun bijbehorende eigenschappen.

1. Paardenbloem

Deze gele bloem is een bijzondere plant, want je kan elk onderdeel ervan eten. Het bevat veel vitamine B1, B2, B3 en vitamine C. Daarnaast zitten er ook mineralen in zoals calcium magnesium, zink en mangaan[1]InfoNu.nl. (2015, 15 juni). De geneeskracht van paardenbloem. InfoNu. Geraadpleegd op 11 mei 2022, van … Continue reading. Paardenbloem draagt bij tot een normale spijsvertering** en het is goed voor de lever**. Je kan deze plant het beste eten in de lente, wanneer de bladeren nog lekker van smaak zijn. In de zomer worden ze bitter. Je kan paardenbloem verwerken in een salade, maar je kan er ook thee of een siroop van maken. Dit smaakt lichtjes naar honing.

2. Eetbare onkruiden: Brandnetel

Hoewel deze plant erg naar aanvoelt, is brandnetel ook een geweldige plant om in de keuken te gebruiken. Deze plant groeit vrijwel overal en de brandende sensatie komt door de kleine naald-achtige haartjes op de bladeren. Brandnetel bevat veel vitamine C, maar ook veel mineralen zoals ijzer, calcium, magnesium en silicium[2]Natuurdiëtisten.nl. (2020, 4 december). Gezondheidseffecten van brandnetel. Geraadpleegd op 11 mei 2022, van https://www.natuurdietisten.nl/gezondheidseffecten-van-brandnetel/. Brandnetel is goed voor de nierfunctie en de urinewegen**. Het bevat daarnaast ook het stofje quercetine, wat kan helpen om de klachten van hooikoorts te verminderen (2). De netels van brandnetel zijn niet meer schadelijk wanneer je ze onderdompelt in kokend water. Je kan brandnetel thee maken, maar je kan er ook een pesto van maken.

3. Zevenblad

Zevenblad is een woekerende plant, maar het heeft wel mooie witte bloemetjes. Je kan deze plant herkennen aan de onderzijde van de stam: waar stengels met elk zeven groene bladeren op groeien[3]Natuurmonumenten. (2021, 2 juli). Eet je tuin op! Geraadpleegd op 11 mei 2022, van https://www.natuurmonumenten.nl/nieuws/eet-je-tuin-op. De plant bevat veel vitamine A en C[4]InfoNu.nl. (2016, 18 mei). De geneeskracht van zevenblad. InfoNu. Geraadpleegd op 11 mei 2022, van https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/100686-de-geneeskracht-van-zevenblad.html. Zevenblad is goed voor de blaasfunctie** en ondersteunt de nierfunctie**. Je kan het bereiden als spinazie, maar je kan er ook een pesto of kruidenboter van maken.

4. Eetbare onkruiden: Weegbree

Weegbree groeit overal, maar dat is juist erg handig. De bladeren (en het sap daaruit) bieden verlichting tegen brandnetelsteken. Je kan de bladeren ook door een salade doen of in een smoothie verwerken. Weegbree ondersteunt de luchtwegen** en het draagt bij tot de instandhouding van normale cholesterolgehalten in het bloed**.

Waar moet je op letten bij het plukken van eetbare onkruiden?

let op je veiligheid bij het wildplukken Natuurlijk is het heel aantrekkelijk om gelijk erop uit te gaan en wilde planten te plukken. Er zijn echter wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Het belangrijkst is namelijk je veiligheid en die van anderen. Er bestaan namelijk ook planten die je beter niet kan eten, die ook in het wild groeien. Om je op weg te helpen, hebben we een aantal handige veiligheidstips voor je opgeschreven.

  • Bij twijfel: niet doen! Als je het niet zeker weet, laat het dan gewoon staan. Je kan beter het zekere voor het onzekere nemen.
  • Loop met een expert mee. Wanneer je net begint met wildplukken, kan je het beste een paar keer met een expert meelopen die je uitlegt wat alle planten zijn en welke je kan plukken. Ook zijn zij op de hoogte van andere wildplukregels in je omgeving.
  • Lees je in. Door je van tevoren in te lezen over de kenmerken van de planten die je wil plukken, ben je beter op de hoogte van hoe ze eruit zien en hoe je ze kan identificeren op een veilige manier. Neem des noods een informatie boek mee tijdens je wandeling.
  • Laat paddenstoelen staan. Er zijn zoveel paddenstoelen dat het lastig is om de juiste soort te herkennen tenzij je een speciale opleiding hebt gevolgd. Wil je paddenstoelen leren plukken? Dan kan je je aansluiten bij de Nederlandse Mycologische Vereniging voor meer informatie.

Naast je veiligheid, moet je ook rekening houden met de natuur. Hiervoor hebben we ook een aantal tips van Staadsbosbeheer[5]Staadsbosbeheer. (z.d.). Wildplukken in gebieden van. Geraadpleegd op 11 mei 2022, van https://www.staatsbosbeheer.nl/Contact/toegangsregels/wildplukken.

  • Houd je aan de regels van het gebied
  • Zorg voor voldoende kennis
  • Verstoor de omgeving niet
  • Let op dat de soort aanwezig blijft
  • Houd rekening met andere dieren en mensen

**: Gezondheidsclaim in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie

References

References
1 InfoNu.nl. (2015, 15 juni). De geneeskracht van paardenbloem. InfoNu. Geraadpleegd op 11 mei 2022, van https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/natuurgeneeswijze/108664-de-geneeskracht-van-paardenbloem.html
2 Natuurdiëtisten.nl. (2020, 4 december). Gezondheidseffecten van brandnetel. Geraadpleegd op 11 mei 2022, van https://www.natuurdietisten.nl/gezondheidseffecten-van-brandnetel/
3 Natuurmonumenten. (2021, 2 juli). Eet je tuin op! Geraadpleegd op 11 mei 2022, van https://www.natuurmonumenten.nl/nieuws/eet-je-tuin-op
4 InfoNu.nl. (2016, 18 mei). De geneeskracht van zevenblad. InfoNu. Geraadpleegd op 11 mei 2022, van https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/100686-de-geneeskracht-van-zevenblad.html
5 Staadsbosbeheer. (z.d.). Wildplukken in gebieden van. Geraadpleegd op 11 mei 2022, van https://www.staatsbosbeheer.nl/Contact/toegangsregels/wildplukken
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit Vind Je Wellicht Ook Interessant