Wat zijn aambeien?

Aambeien zijn opgezwollen aders die zich binnen je anus bevinden[1]Maag Lever Darm Stichting. (2022, 1 februari). Aambeien. Geraadpleegd op 29 juni 2022, van https://www.mlds.nl/ziekten/aambeien/. Dit netwerk aan aders is normaal zacht en spons-achtig, maar bij irritatie kunnen zij gaan opzwellen. Er bestaan twee soorten aambeien: inwendige en uitwendige. Bij uitwendige aambeien komen de opgezwollen aders via je anus naar buiten. Hoewel ze in principe onschuldig zijn, kan je er flink last van hebben.

Aambeien kunnen vanwege verschillende oorzaken ontstaan. Zo kan je ze krijgen wanneer je:

 • te hard perst tijdens het ontlasten.
 • langdurig je ontlasting ophoudt.
 • chronisch aan het hoesten bent.
 • te lang staat.
 • zwanger bent of bevalt.

Bovenstaande oorzaken zorgen er namelijk voor dat er meer druk komt te staan op de aders in de anus. Op een gegeven moment rekken zij uit, raken ze geïrriteerd en zwellen ze op. Daarom is het verstandig om je aambeien behandelen.

Daily Women Formula is ontwikkeld voor de actieve vrouw. De vrouw die bewust en gezond leven belangrijk vindt - ...
€19,95 eenmalig

Op voorraad

aambeien behandelen kan de pijn verminderen

Wat zijn de symptomen?

De symptomen verschillen per persoon, maar in de meeste gevallen zijn er een aantal kenmerken waaraan je kan herkennen dat je aambeien hebt[2]Zorgwijzer. (2022a, maart 15). Aambeien? Symptomen behandeling (+ Gouden Tip). Geraadpleegd op 29 juni 2022, van https://www.zorgwijzer.nl/zorgwijzers/aambeien. Deze zijn:

 • Jeuk en/of pijn aan de anus
 • Pijn tijdens het ontlasten
 • Een brandend gevoel rondom de anus
 • Afscheiding
 • Een drukkend gevoel
 • Bloedingen tijdens het ontlasten of bloed in de onderbroek

Ook wanneer je bloed in je ontlasting hebt, kan dit veroorzaakt worden door aambeien. Wel is het altijd belangrijk om contact op te nemen met de huisarts wanneer je bloed in je ontlasting hebt. Dan kan je namelijk andere mogelijke oorzaken uitsluiten.

Hoe kan je aambeien behandelen?

vezelrijke voeding is goed voor je stoelgang

In principe verdwijnen aambeien vanzelf, maar is het gewoon geen fijn gevoel. Er zijn dan ook een aantal dingen die je kan doen om de klachten te verminderen en om de aambeien behandelen. Bij heftige klachten kan je ook via je huisarts of apotheek hulpmiddelen krijgen om de klachten te verminderen. Deze tips zijn daarbij ook geschikt om aambeien te voorkomen.

1. Let op je voeding

Om je stoelgang zo soepel mogelijk te laten verlopen, is het verstandig om dagelijks zo’n 1,5 á 2 liter water te drinken. Zo heeft je lichaam voldoende vocht om je stoelgang zacht en soepel te maken. Dit helpt tegen obstipatie. Vezels zijn hierbij ook van groot belang voor de gezondheid van je ontlasting. Een keertje een vette maaltijd kan geen kwaad, maar probeer dit niet te vaak te doen.

2. Aambeien behandelen: Druk niet

Ga pas naar het toilet wanneer je echt moet en probeer ook dan zo min mogelijk te persen/drukken om je ontlasting eruit te laten komen. Het helpt vaak al om je benen op te tillen of om deze op een krukje te zetten. Zo kan je kringspier zich beter ontspannen en komt je ontlasting er makkelijker uit (1).

3. Houd je anus schoon

Natuurlijk is het belangrijk om je dagelijks te wassen of douchen. Wanneer je echter vaker last hebt van aambeien kan het ook helpen om na elk toiletbezoek je anus extra schoon te maken met een zacht washandje en wat lauw water of een wattenschijfje met een beetje olie. Vermijd zeep of geparfumeerde wc-papiertjes en zorg dat je je anus goed droog dept met een handdoek na het schoonmaken. Ook wanneer je al last hebt van aambeien kan lauw water helpen om de klachten iets te verminderen.

4. Aambeien behandelen: Beweeg voldoende

Beweging is niet alleen belangrijk voor onze gezondheid, maar ook is het effectief bij het voorkomen van aambeien. Beweging stimuleert namelijk de darmen waardoor je makkelijker naar het toilet kan. Zorg er daarbij ook voor dat je niet te lang staat of niet te lang zit achter elkaar. Zorg voor voldoende afwisseling.

5. Medicatie

Ten slotte is er ook medicatie waar je gebruik van kan maken. Aambeien behandelen met medicatie is het makkelijkst wanneer je er al last van hebt. Toch is het ook belangrijk om dan nog steeds gebruik te maken van bovenstaande tips. De meest voorkomende medicatie is een aambeienzalf. Deze helpt om de zwelling te verminderen en om jeuk en/of pijnklachten aan te pakken. Sommige artsen kunnen ook zetpillen voorschrijven die de plek van de aambeien licht verdoofd waardoor je geen last van de pijn hebt (2).

Referenties

Referenties
1 Maag Lever Darm Stichting. (2022, 1 februari). Aambeien. Geraadpleegd op 29 juni 2022, van https://www.mlds.nl/ziekten/aambeien/
2 Zorgwijzer. (2022a, maart 15). Aambeien? Symptomen behandeling (+ Gouden Tip). Geraadpleegd op 29 juni 2022, van https://www.zorgwijzer.nl/zorgwijzers/aambeien