Wat is de ziekte van Crohn?

Ziekte van Crohn bevindt zich in je verteringsstelsel

De ziekte van Crohn is een chronische darmontsteking. Een chronische darmontsteking (IBD) is een term voor een groep van ziekten en aandoeningen die over een langere periode ontstekingen veroorzaken in het verteringsstelsel. Dit is niet hetzelfde als prikkelbare darmsyndroom. De meeste mensen ontwikkelen de ziekte van Crohn tussen hun 15e en 30ste levensjaar. De ziekte van Crohn kan overal voorkomen, van het begin van de slokdarm tot aan de anus. In de meeste gevallen bevindt het zich echter specifiek rond de dunne darm en het begin van de dikke darm. Er zijn vijf verschillende soorten van de ziekte van Crohn[1]Crohns Colitis Foundation. (z.d.). Overview of Crohn’s Disease. Crohn’s & Colitis Foundation. Geraadpleegd op 2 mei 2022, van … Continue reading.

1. Ileocolitis

Dit is de meest voorkomende variant. Deze variant beïnvloed het einde van de dunne darm en ook het begin van de dikke darm. Mensen die hier last van hebben, kunnen symptomen ervaren zoals: diarree, kramp/pijn in het midden en rechtsonderste gedeelte van je buik en gewichtsverlies.

2. Ileitis

Deze variant beïnvloed voornamelijk de kronkeldarm en heeft dezelfde symptomen als Ileocolitis. In ernstige gevallen kan de persoon zelfs last krijgen van abcessen in het rechtsonderste gedeelte van de buik.

3. Gastroduodenale ziekte van Crohn

Deze variant begint in de maag en aan het begin van de dunne darm. Dit stukje dunne darm wordt ook wel de duodenum genoemd. De symptomen die je hierbij kan ervaren zijn: misselijkheid, braken, gewichtsverlies en verlies van eetlust.

4. Jejunoileïtis

Deze variant beïnvloed voornamelijk de nuchtere darm. Dit is het middelste deel van de dunne darm. De symptomen die hierbij horen zijn: milde tot zware kramp na het eten van een maaltijd en diarree. Daarnaast kunnen in ernstige gevallen ook fistula’s ontstaan. Dit zijn niet-natuurlijke verbindingen tussen twee organen.

5. Crohn (granulomateuze) colitis

Deze variant beïnvloed voornamelijk de dikke darm en heeft daarbij weinig tot geen invloed op de dunne darm. De symptomen die je hierbij kan ervaren zijn: diarree, anale bloedingen, wondjes of ontstekingen rondom de anus, huidletsels en gewrichtspijn.

Wat zijn de oorzaken van de ziekte van Crohn?

teveel vetten in je voeding kunnen de kans op crohn verhogen

De ziekte van Crohn is dus geen fijne ervaring, maar wat zijn de oorzaken nu eigenlijk? Momenteel is een exacte oorzaak nog onduidelijk. Wel zijn er een aantal factoren bekend die een rol spelen bij het ontstaan van de aandoening. Zo kan de ziekte van Crohn ontstaan als een auto-immuunreactie. Wanneer je immuunsysteem bepaalde bacteriën in je darmenstelsel niet herkend, kan deze ze gaan aanvallen.

Een andere factor is erfelijkheid. Wanneer een van je ouders de ziekte van Crohn heeft, kan het zijn dat jij deze ziekte ook overneemt[2]Erfelijkheid.nl. (z.d.). Ziekte van Crohn | Erfelijkheid.nl. Geraadpleegd op 2 mei 2022, van https://www.erfelijkheid.nl/ziektes/ziekte-van-crohn. Wel denken onderzoekers dat het hierbij om een multifactoriële erfelijkheid gaat. Dit houdt in dat zowel genen als omgeving een rol spelen bij de ontwikkeling van deze ziekte.

Andere mogelijke risicogroepen met een verhoogde kans op het ontwikkelen van de ziekte van Crohn zijn:

  • Mensen die veel roken[3]Aldhous, M. C., & Satsangi, J. (2010). The impact of smoking in Crohn’s disease: no smoke without fire. Frontline gastroenterology, 1(3), 156–164. https://doi.org/10.1136/fg.2010.001487
  • Mensen die veel medicatie zoals aspirine, ibuprofen of antibiotica gebruiken[4]Ananthakrishnan AN, Higuchi LM, Huang ES, et al. Aspirin, nonsteroidal anti-inflammatory drug use, and risk for Crohn’s disease and ulcerative colitis: a cohort study. Annals of Internal Medicine. … Continue reading[5]Ko Y, Butcher R, Leong RW. Epidemiological studies of migration and environmental risk factors in the inflammatory bowel diseases. World Journal of Gastroenterology. 2014;20(5):1238–1247..
  • Personen met een dieet dat hoog in vetgehalte is[6]Hou JK, Abraham B, El-Serag H. Dietary intake and risk of developing inflammatory bowel disease: a systematic review of the literature. American Journal of Gastroenterology. 2011;106(4):563–573..

Hoe kan je de ziekte van Crohn behandelen?

Wanneer je een diagnose hebt voor de ziekte van Crohn, wil je deze natuurlijk graag behandelen. Omdat het echter een chronische ziekte is, zal je de ziekte nooit helemaal kunnen laten verdwijnen. Wel kan je de symptomen en klachten verminderen met de juiste behandelingen. Voor iedereen werkt een andere methode, daarom is het handig om samen met je arts te kijken naar een behandeling dat werkt. De volgende dingen kunnen bijdragen aan het verminderen van de symptomen:

  • Bepaalde medicatie, zoals ontstekingsremmers of diarreestoppers
  • Je dieet aanpassen, zoals overstappen op een plantaardig dieet[7]Sandefur, K., Kahleova, H., Desmond, A. N., Elfrink, E., & Barnard, N. D. (2019). Crohn’s Disease Remission with a Plant-Based Diet: A Case Report. Nutrients, 11(6), 1385. MDPI AG. Retrieved … Continue reading
  • Operaties om bepaalde delen van je darmenstelsel te ondersteunen
  • Deze tips volgen om gevoelige darmen te kalmeren

Referenties

Referenties
1 Crohns Colitis Foundation. (z.d.). Overview of Crohn’s Disease. Crohn’s & Colitis Foundation. Geraadpleegd op 2 mei 2022, van https://www.crohnscolitisfoundation.org/what-is-crohns-disease/overview
2 Erfelijkheid.nl. (z.d.). Ziekte van Crohn | Erfelijkheid.nl. Geraadpleegd op 2 mei 2022, van https://www.erfelijkheid.nl/ziektes/ziekte-van-crohn
3 Aldhous, M. C., & Satsangi, J. (2010). The impact of smoking in Crohn’s disease: no smoke without fire. Frontline gastroenterology, 1(3), 156–164. https://doi.org/10.1136/fg.2010.001487
4 Ananthakrishnan AN, Higuchi LM, Huang ES, et al. Aspirin, nonsteroidal anti-inflammatory drug use, and risk for Crohn’s disease and ulcerative colitis: a cohort study. Annals of Internal Medicine. 2012;156(5):350–359.
5 Ko Y, Butcher R, Leong RW. Epidemiological studies of migration and environmental risk factors in the inflammatory bowel diseases. World Journal of Gastroenterology. 2014;20(5):1238–1247.
6 Hou JK, Abraham B, El-Serag H. Dietary intake and risk of developing inflammatory bowel disease: a systematic review of the literature. American Journal of Gastroenterology. 2011;106(4):563–573.
7 Sandefur, K., Kahleova, H., Desmond, A. N., Elfrink, E., & Barnard, N. D. (2019). Crohn’s Disease Remission with a Plant-Based Diet: A Case Report. Nutrients, 11(6), 1385. MDPI AG. Retrieved from http://dx.doi.org/10.3390/nu11061385