Wat is neus stomen?

neus stomen kan erg handig zijn om slijm los te weken

Je hebt vast wel gehoord van stomen. Dat kan je namelijk ook in de keuken doen tijdens het bereiden van je groenten. Je hangt de groenten dan boven een kleine laag met kokend water. De stoom die hiervan af komt, helpt om de groenten te garen. Iets soortgelijks doe je met neus stomen, al probeer je hierbij je huid niet te garen. Tijdens het neus stomen hang je met je hoofd boven een pan of schaal met heet, stomend water (let op: dit is geen kokend water!). Vaak doe je dan ook een theedoek of handdoek over je hoofd, zodat de stoom niet ontsnapt. De hete lucht maakt het slijm in je neusholtes vrij, waardoor je daarna weer vrijer kan ademen.

Stomen kan ook helpen om de druk in je neusholtes te verlichten, wat een minder dof of pijnlijk gevoel in je hoofd geeft[1]A. Vogel B.V. (2020, 21 december). Stomen bij verkoudheid. Snot en slijm losweken lucht op | A.Vogel. A. Vogel. Geraadpleegd op 30 mei 2022, van … Continue reading

Welke manieren bestaan er?

Er bestaan verschillende manieren van stomen. Hoewel ze uiteindelijk hetzelfde doel hebben, werkt de ene manier mogelijk beter voor je dan de ander. Dit verschilt per persoon, daarom is het goed om te weten welke opties je hebt. Hieronder hebben we de opties voor je uitgeschreven.

 • Stomen boven een pan met heet (niet kokend!) water en een handdoek/theedoek over je hoofd.
 • Stomen in een afgesloten douchekabine
 • Genieten van een stoombad in een spa of thuis (als je die hebt)
 • Via een speciaal stoom apparaatje

Je kan bij het stomen ook nog wat extra’s toevoegen. Denk hierbij aan eucalyptus, pepermunt, zout of jeneverbessen. Deze kruiden helpen namelijk om je neusholtes nog vrijer te krijgen, al kan de lucht erg scherp zijn om in te ademen. Gewoon water en een handdoek is voldoende, maar deze extra’s kunnen soms goed van pas komen.

Waar moet je op letten?

Neus stomen is in principe een veilige methode van het losmaken van slijm, maar er zijn een paar dingetjes waar je rekening mee moet houden wanneer je gaat stomen. Dit is voor je eigen veiligheid en gezondheid.

 • Neus stomen kan geen verkoudheid verminderen, slechts de symptomen.
 • Gebruikt nooit kokend water of water wat heter is dan 60 graden. Daarmee kan je je huid branden.
 • Voeg niet teveel zout en/of kruiden toe. Deze kunnen gaan irriteren, wat juist averechts werkt. Als je merkt dat het te scherp is, stop direct of voeg wat extra water toe om de effecten te verzachten.
 • Houd de stoom schaal uit de buurt van huisdieren en kleine kinderen. Het water is dan wel niet kokend, maar nog steeds heet.
 • Doe je ogen dicht tijdens het stomen.

Voordelen van je neus stomen

zoutspray of neusspray kunnen ook fijn werken

Wanneer je een verstopte neus hebt, is dit natuurlijk geen fijn gevoel. Je hebt meer moeite met ademhalen en je voelt je misschien heel dof in je hoofd door al het slijm. Door je neus te stomen, kan je dit mogelijk verminderen. Daarnaast heeft je neus stomen de volgende andere voordelen voor je gezondheid en je neus. Dit is ideaal in tijden van een griepgolf of wanneer je toevallig een verkoudheid hebt opgelopen.

1. Het maakt het slijm los

De voornaamlijkste reden dat mensen stomen is omdat het je slijm losmaakt. Door de hete lucht, komt het slijm los en kan je vaak weer iets makkelijker adem halen. Maak je ook geen zorgen wanneer je neus begint te druppen tijdens het stomen, dit hoort er juist bij. Vang het op met een doekje of drup in de pan water. Die spoel je daarna toch weg.

2. Het kan mogelijk een bijholteontsteking voorkomen

Wanneer je regelmatig stoomt, kan je mogelijk een bijholteontsteking voorkomen (1). Dit komt omdat een bijholteontsteking ontstaat wanneer er teveel snot opgehoopt blijft zitten in je bijholtes. Wanneer je juist veel slijm en snot weghaalt met het stomen, kunnen je bijholtes minder snel verstopt raken. Let op: hier moet wel nog meer onderzoek naar gedaan worden om het te kunnen bevestigen.

3. Neus stomen kan de droge keel verlichten

Doordat je met water aan het stomen bent, houd je je neus en keelholtes ook een stuk vochtiger dan gewoonlijk. Dit is helemaal ideaal wanneer je last hebt van een droge mond of een hele droge neus/keel. Zeker tijdens wat koude, droge winterdagen kan dit goed van pas komen.

Wat kan je nog meer doen naast neus stomen?

Naast neus stomen zijn er nog een paar andere dingen die je kan doen bij veel slijm en snot. Wij hebben de volgende tips voor je op een rij gezet.

 • Gebruik zoutoplossing neusspray. Deze mag je regelmatig gebruiken en helpt om je snot op te lossen.
 • Gebruik neusspray met xylametazoline. Let op: deze mag je maximaal 3x per dag gedurende 7 dagen gebruiken[2]Webmaster, A. E. Z. (2021, 8 oktober). Verkoudheid: de symptomen en wat je er tegen kan doen. Arts en Zorg. Geraadpleegd op 30 mei 2022, van https://www.artsenzorg.nl/actueel/verkoudheid-symptomen.
 • Snuit je neus of haal je neus regelmatig op.
 • Rook niet. Dit kan de slijmvliezen extra irriteren.

Referenties

Referenties
1 A. Vogel B.V. (2020, 21 december). Stomen bij verkoudheid. Snot en slijm losweken lucht op | A.Vogel. A. Vogel. Geraadpleegd op 30 mei 2022, van https://www.avogel.nl/informatie/griep-verkoudheid/stomen.php
2 Webmaster, A. E. Z. (2021, 8 oktober). Verkoudheid: de symptomen en wat je er tegen kan doen. Arts en Zorg. Geraadpleegd op 30 mei 2022, van https://www.artsenzorg.nl/actueel/verkoudheid-symptomen