Minder weerstand tegen griepgolf

griepgolf wordt dit jaar nog verwacht

Doordat wij in de afgelopen anderhalf jaar veel aandacht hebben besteed aan afstand houden, handen wassen en mondkapjes dragen, zijn de corona gevallen flink afgenomen. In het afgelopen jaar kwam de griep ook erg weinig voor. Nu dat deze maatregelen steeds meer versoepeld worden, zie je de cijfers weer licht stijgen. Ook zijn er steeds meer gevallen van mensen met de griep bekend.

Volgens hoofd van het Centrum voor Bevolkingsonderzoek, Rob Riesmeijer, is het nog onduidelijk of wij ook daadwerkelijk meer contactmomenten met elkaar hebben sinds dat we geen afstand meer hoeven te houden. Wat wel opvalt, vindt hij, is dat er een langzame stijging zichtbaar is binnen de griep besmettingen. Momenteel spreken we nog niet van een griepgolf, maar hij vindt het lastig te voorspellen hoe het zal gaan lopen.

Wat is de griep?

Vaak zeggen mensen dat ze de griep hebben, terwijl zij eigenlijk gewoon een flinke verkoudheid te pakken hebben. De griep wordt namelijk veroorzaakt door een virus, het influenzavirus. Dit is een zeer besmettelijke ziekte in de luchtwegen. Net als het corona virus verspreidt dit virus zich via vocht, zoals snot, speeksel en slijm.

Het grootste verschil tussen de griep en een verkoudheid is dat een verkoudheid gekenmerkt wordt door een hoest en een verstopte neus of loopneus. De griep heeft daarbij ook spierpijn, koorts en hoofdpijn. De griep is vaak ook veel zwaarder, wat het juist zo gevaarlijk maakt. Daarom is het belangrijk rekening te houden met een mogelijke griepgolf.

Ted van Essen, voorzitter van de Nederlandse Influenza Stichting, vindt het lastig om een voorspelling te geven. Normaal gesproken piekt de griep tussen december en maart, maar dat loopt nu helemaal anders. Eerder dit jaar zagen we namelijk een piek van het RS-virus bij kinderen in de zomer, terwijl dat normaal gesproken juist voornamelijk in de winter voorkomt.

Geen griepgolf komt bijna niet voor

een prik tegen de griep kan je goed beschermen

Het is volgens van Essen zeldzaam dat er een jaar zonder griep voorbijkomt. Omdat dit in 2020 toch het geval was, moeten we ons nu voorbereiden op een extra zware slag dit jaar. De griepprik komt hierbij goed van pas, omdat het helpt om ouderen, jonge kinderen en zwakkere mensen beter te beschermen tegen dit virus. De griepprik zorgt er namelijk voor dat het lichaam afweerstoffen aanmaakt die het virus makkelijker kunnen bevechten.

De afgelopen anderhalf jaar hebben bewezen dat het effectief is om afstand te houden van andere mensen wanneer je (mogelijk) ziek bent. Of we dat nu ook zo zullen doen bij de griep, is nog onduidelijk. Van Essen denkt wel dat mensen die in de zorg werken, nu sneller geneigd zijn om de griepprik te nemen, omdat ze gezien hebben wel baat het nemen van het corona vaccin heeft. Om dit belang te vergroten, is de Nederlandse Influenza stichting op 11 oktober een Nationale Griepprik dag begonnen.

We moeten elkaar waarschuwen voor de griepgolf

De gezondheidsraad heeft een aantal weken terug de oproep gedaan om de doelgroep van de griepprik te vergroten naar zwangere mensen, mensen die door corona flinke longschade hebben opgelopen en mensen met morbide obesitas. Volgens Riesmeijer wordt de doelgroep van de griepprik eens in de zoveel tijd aangepast, maar volgens van Essen kan dat veel sneller. Hij geeft aan dat deze beslissing namelijk al in 2012 werd genomen door de Wereldgezondheidsorganisatie.

Van Essen ziet de urgentie van de griepgolf en vindt dat Nederland daarin sneller moet handelen. De griep maakt jaarlijks namelijk ook veel slachtoffers. In 2018 stierven er wel 9500 mensen aan, maar daar werd toentertijd weinig aandacht aan besteed. Van Essen is daarom van mening dat we goed moeten waarschuwen voor de opkomende griepgolf. De kans is namelijk erg groot dat deze eraan zit te komen en we kunnen ons maar beter voorbereiden.

Ook benoemt hij het feit dat je zowel de griep als het coronavirus gelijktijdig kan oplopen, wat resulteert in een gevaarlijke situatie. Zowel voor jezelf als voor je omgeving. De coronacrisis heeft ons geleerd dat het ook sneller kan, dus dat moeten we nu meenemen in het besluit om ons beter te beschermen tegen de griep.

Bron: Nu.nl