Een gevarieerd en gezond dieet leidt tot deze gezondheidsvoordelen

Gezondheidsvoordelen van een gezond dieet

Veel mensen die in Nederland wonen, gebruiken één of meerdere voedingssupplementen. Dat is niet verwonderlijk. De juiste supplementen kunnen bijdragen aan het bereiken van een gezonder en vitaler leven.

Desalniettemin zou je hetgeen je eet als uitgangspunt moeten nemen wanneer je streeft naar een betere gezondheid. Suppletie zou alleen als aanvulling op je voeding moeten plaatsvinden en niet andersom.

En dus is het logischerwijs essentieel dat we de voordelen van een gezond dieet – met de daarbij behorende impact op jouw gezondheid – begrijpen. Daarnaast is het goed om een specialist, zoals een diëtist, te raadplegen als je jouw dagelijkse dieet wilt aanpassen. Diegene kan kijken naar jouw persoonlijke voedingsbehoefte.

In dit artikel zoomen wij nader in op de gezondheidsvoordelen die gelinkt kunnen worden aan een gezond en gevarieerd dieet.

1. Gezonde voeding vergemakkelijkt afvallen

Obesitas en overgewicht zijn wereldwijde gezondheidsproblemen. Gelukkig kan gezond eten de kans op deze problemen helpen te verminderen.

Het consumeren van meer groene groenten, vruchten, gezonde vetten (olijfolie, visolie, noten en zaden), magere eiwitten (kipfilet, vis, eieren, champignons, tofu en linzen zonder pel) en volle granen helpt de calorie-inname te verminderen. Daarnaast draagt de consumptie van deze voedingsmiddelen bij aan een sneller verzadigd gevoel en een lagere BMI (Body Mass Index).

Ook helpt een gezond dieet bij het verbeteren van de insulinegevoeligheid en het handhaven van een normale schildklierfunctie. Dit zou ervoor kunnen zorgen dat je makkelijker afvalt en je sneller een gezonder leven kunt bewerkstelligen.

2. Het helpt diabetes te reguleren

Diabetes type 2 treft wereldwijd miljoenen mensen, ongeacht hun leeftijd. Ongezonde eetgewoonten, insulineresistentie en genetische factoren kunnen leiden tot diabetes type 2.

Het aanpassen van zowel jouw eetgewoonten als jouw levensstijl, kan effectief helpen het risico op diabetes tip 2 (en daaraan gerelateerde complicaties) te verminderen.

Vermijd het eten van junkfood en levensmiddelen met veel suiker. Met andere woorden, verban deze slechte voedingsmiddelen uit een gezond dieet. Eet gezonde groenten, bonen, voedingsmiddelen met een lage glycemische index, donkere chocolade en gezonde snacks om je onbedwingbare trek en hongergevoel in toom te houden.

3. Het verbetert de gezondheid van jouw hart

Overmatig gebruik van ongezond voedsel, alcohol en roken heeft een negatieve impact op de gezondheid van ons hart. De cholesterol- en triglyceridenniveaus stijgen en veroorzaken hartblokkade, waardoor de hartspieren uiteindelijk verzwakken.

Door gezonde voedingsmiddelen – zoals verse groene groenten, fruit, vruchtensappen en plantaardige eiwitbronnen – in jouw dieet op te nemen en ongezonde voedingsmiddelen (zoals junkfood en suikerhoudende levensmiddelen) te mijden, wordt het cholesterolniveau naar alle waarschijnlijkheid verlaagd en wordt de gezondheid van het hart verbeterd.

4. Een gezond dieet verlaagt het risico op kanker

Kanker is wereldwijd één van de meest voorkomende doodsoorzaken. Een ongezonde levensstijl en genetische factoren kunnen ertoe leiden dat de cellen in jouw lichaam exponentieel delen, wat resulteert in abnormale celfuncties.

Onderzoekers hebben ontdekt dat het consumeren van biologisch en onverwerkt voedsel de beste manier is om de kans op kanker te reduceren. Er zijn eveneens bepaalde voedingsmiddelen die voedingsstoffen bevatten die de progressie van kanker kunnen remmen.

Deze voedingsmiddelen omvatten bessen, watermeloen, broccoli, kool, tomaat, knoflook, kurkuma, gember en bladgroenten.

5. De immuniteit wordt door een gezond dieet verhoogd

Je immuunsysteem verbeteren helpt bij het bestrijden van infectieziekten, auto-immuunziekten en de gewone griep. Alsmede draagt het bij aan een sneller herstel- en genezingsproces.

Consumeer – om jouw immuunsysteem een handje te helpen – voedingsmiddelen die vol met antioxidanten, vitamines en mineralen zitten. Gezond eten, zoals bosbessen, aardbeien, sinaasappels, grapefruit, bladgroenten, wortel, tomaat, kaas, melk, vette vis, kruiden en specerijen, helpen jouw immuniteit te verbeteren.

6. Het geeft de gezondheid van jouw hersenen een boost

Een gezond dieet verbetert de gezondheid van jouw hersenen en optimaliseert jouw humeur.

Voedingsmiddelen die van nature veel omega-3-vetzuren bevatten (olijfolie, vette vis, visolie, noten en zaden), helpen het celmembraan en de normale hersenfunctie te behouden. Ook vergemakkelijken ze de zogeheten “synaptische plasticiteit” (ofwel de verbinding tussen de cellen).

Deze voedingsmiddelen worden als “dieettherapie” gebruikt door mensen die lijden aan dyslexie, aandachtstekortstoornissen, schizofrenie, depressie en bipolaire stoornis.

7. Natuurlijke voeding verbetert de spijsvertering

Groenten, fruit, volle granen en probiotica zijn cruciaal voor het behouden van een goede darmgezondheid en het verbeteren van de spijsvertering.

Voedingsvezels worden aangetroffen in groenten en fruit. Dieetvezels kunnen niet door mensen worden verteerd, maar de goede darmbacteriën fermenteren het, waardoor ze beter kunnen gedijen en overleven in jouw darmen.

Voedingsvezels voegen ook massa toe aan de ontlasting en verbeteren de stoelgang, waardoor constipatie wordt verminderd. Naast supplementen met probiotica, zijn er ook natuurlijke probiotica zoals yoghurt, karnemelk, kimchi, probiotische dranken en zuurkool. Overweeg om deze producten toe te voegen aan jouw dagelijkse routine wanneer je streeft naar een gezond dieet.

Deze supplementen en voedingsmiddelen helpen namelijk jouw lichaam bij het verkrijgen van meer goede darmbacteriën. Deze goede darmbacteriën zorgen op hun beurt dat je spijsvertering in positieve zin beïnvloed wordt.

8. Het versterkt de tanden en de botten

Tevens helpt een gevarieerd en gezond dieet bij het versterken van jouw tanden en botten.

Vis, melk, tofu, soja, bladgroenten (behalve spinazie), sinaasappels, geweekte bonen en noten zijn een geweldige bron van calcium.

Daarnaast is het een goed idee om iedere dag wat tijd in de zon door te brengen en eierdooiers, vis en schelpdieren aan je dieet toe te voegen, zodat je voldoende vitamine D binnenkrijgt.

9. Een gezond dieet vertraagt veroudering

Gezond eten heeft een directe invloed op de snelheid van het verouderingsproces van ons lichaam.

Verse groenten, fruit, magere eiwitten, vette vis, volle granen, groene thee, kruiden en specerijen zitten boordevol antioxidanten, vitamines, mineralen en omega-3-vetzuren. Deze stoffen helpen de schadelijke vrije zuurstofradicalen uit jouw lichaam te verwijderen.

Dit helpt op zijn beurt de DNA-structuur te behouden en het verouderingsproces te vertragen.

10. De juiste voedingsmiddelen verbeteren je huid

Ongezonde, vette junkfood leidt tot puistjes en acne vulgaris. De sleutel tot een gezonde huid is het drinken van veel water, groene thee en kokoswater. Het is alsmede noodzakelijk om veel fruit, groenten, vette vis, noten, zaden en volle granen te nuttigen. Door deze voedingsmiddelen toe te voegen aan jouw gezonde dieet, zullen eventuele huidproblemen afnemen.

Consumeer voedingsmiddelen die boordevol vitamine A, C, D en E en omega-3-vetzuren zitten en vermijd transvetten en suikerhoudend voedsel. Zorg naast een gezond dieet ook voor een goede hygiëne en je zult ongetwijfeld na een tijdje merken dat je huid er mooier en stralender uitziet!

11. Stress wordt door een gevarieerd dieet gereduceerd

Groenten en fruit zitten boordevol natuurlijke antioxidanten. Antioxidanten helpen oxidatieve stress in het menselijk lichaam te verminderen, waardoor ontstekingen worden verminderd. Natuurlijke antioxidanten zijn dus een prima toevoeging aan een gezond dieet!

Ongezond voedsel doet precies het tegenovergestelde. Het heeft namelijk vrijwel geen voedingswaarde en de transvetten en het hoge suikergehalte verhogen de kans op ontstekingen in jouw lichaam. Dat resulteert in oxidatieve stress, hetgeen ten koste van een goede gezondheid gaat.

Eet dus geen ongezonde, vetrijke voedingsmiddelen. Op de lange termijn kun je het beste fysieke en mentale stress verminderen door gezond voedsel te nuttigen.

12. Het optimaliseert de kwaliteit van jouw slaap

Een gezond dieet helpt ook om de slaapkwaliteit te verbeteren. Verschillende factoren, zoals ‘s avonds junkfood of ijs eten, op een vreemd tijdstip dineren en vet voedsel consumeren, verstoren jouw natuurlijke slaap-waakritme.

Dit vergroot de kans op obesitas en “metabool syndroom” (ofwel klachten rondom de stofwisseling). Het leidt tot een slechte spijsvertering en bezorg jou een onaangenaam gevoel.

Gezonde en verantwoorde voedingsmiddelen, die ten minste drie uur voor het slapengaan geconsumeerd worden, bevorderen jouw spijsvertering, verminderen stress en helpen jou bij het verkrijgen van een goede nachtrust.

13. Je productiviteit wordt door een goed dieet verhoogd

Licht verteerbaar voedsel helpt je energieniveau te laten stijgen en je hersenen alert te houden. Dit kan ervoor zorgen dat je jezelf actiever voelt. Licht verteerbaar voedsel en een gezond dieet gaan dus hand in hand!

Tevens helpt licht verteerbaar voedsel bij het verhogen van jouw productiviteit. Probeer bijvoorbeeld de beste superfoods aan je dagelijkse dieet toe te voegen. Deze superfoods kunnen jou helpen met afvallen, je energiepeil te optimaliseren en je hersenenfunctie te stimuleren.

14. Een gezond dieet verhoogt de levensduur en -kwaliteit

Een natuurlijk en gezond dieet heeft een directe correlatie met langer leven en de kwaliteit jouw leven. Gezond voedsel vermindert ontstekingen en reduceert het risico op verschillende ziekten.

15. Een natuurlijk dieet is beter voor het milieu

Hoe minder bewerkt voedsel is, hoe minder impact het op het milieu en het klimaat (gehad) heeft. Ook jij kunt op een relatief eenvoudige manier een bijdrage leveren aan een betere leefomgeving; bijvoorbeeld door te letten op hetgeen je eet en waar het vandaan komt.

Kies voor het eten van biologische, verse groenten, fruit, volle granen en plantaardige eiwitten. Wil je daarnaast vlees of vis eten? Kies dan voor dieren die een goed leven op een boerderij gehad hebben (uitloopkippen) en in het wild gevangen vis.

De positieve effecten van een gezond dieet samengevat

Gezond en natuurlijk dieet voor een gezonder leven

In dit artikel hebben we beschreven dat een gezond dieet verband houdt met een aantal belangrijke gezondheidsvoordelen.

Supplementen kunnen een goede aanvulling op jouw dieet zijn, maar de basis van een goede gezondheid wordt toch echt door een gevarieerd en natuurlijk dieet gevormd.

Wij adviseren jou om vandaag nog te stoppen met het consumeren van ongezond voedsel. Je kunt je leven namelijk makkelijk verbeteren door te kiezen voor gezonde voedingsmiddelen.

Op die manier zul je er niet alleen aan de buitenkant stralender uitzien, maar ook vanbinnen brengt een gezond dieet veel positieve dingen teweeg. Je voelt je bijvoorbeeld mentaal sterker, beter en rustiger.

Daarnaast kun je, door te letten op wat je eet, zorgen voor een duurzamere en betere leefomgeving. Kies het liefst voor biologische producten. Enkele voorbeelden zijn vlees en vis die in het wild gevangen zijn.

Alvorens je jouw dieet radicaal veranderd, is het verstandig om eerst informatie in te winnen bij een specialist (zoals een diëtist). Diegene kan jou voorzien van de juiste handvatten, zodat je op een gezonde én verantwoorde manier jouw dieet kunt aanpassen.