Hoe ontstaat acne vulgaris?

Acne vulgaris is een veelvoorkomende huidaandoening die iedereen kan treffen. Het kan dus zo zijn dat acne bij volwassenen optreedt, maar deze huidaandoening komt voornamelijk voor bij mensen in de puberteit. Acne vulgaris ontwikkelt zich wanneer talgklieren teveel olie en talg produceren en verstopt raken met bacteriën en dode huidcellen. Deze verstopte poriën in de huid kunnen leiden tot de vorming van puistjes, aangezien ze opzwellen en ontsteken.

Acne vulgaris kan veelal effectief behandeld worden met behulp van vrij verkrijgbare en voorgeschreven middelen en behandelingen. Daarnaast zijn er een aantal vitaminen en mineralen die effectief kunnen zijn in het behandelen en het reduceren van acne vulgaris.

Zink

Zink is een essentieel mineraal dat bijdraagt aan een reeks cellulaire functies, waaronder:

 1. Regulatie van het immuunsysteem
 2. Eiwit- en DNA-synthese
 3. Genezen van wonden
 4. Celdeling
 5. Enzymactiviteit (ofwel de stofwisselingsprocessen versnellen)

Naast de bovenbeschreven gezondheidsvoordelen van zink, kan dit mineraal ook een rol spelen bij het reduceren van acne vulgaris.

Daily Women Formula is ontwikkeld voor de actieve vrouw. De vrouw die bewust en gezond leven belangrijk vindt - juist wanneer het leven veel van haar vraagt. Onze doordachte formule van hoogwaardige nutriënten ondersteunen je bij iedere levensstijl, ieder moment van je cyclus en iedere leeftijd.
Normaal €29.95
Nu tijdelijk €24.95
5/5

35.000+ tevreden klanten

Een studie onderzocht hoeveel zink, vitamine A en vitamine E er bij mensen met en zonder acne vulgaris in hun bloed voorkwam. De onderzoekers ontdekten dat de niveaus van al deze vitaminen en mineralen significant lager waren bij mensen met dit huidprobleem. Ze concludeerden dat een dieet dat rijk is aan deze voedingsstoffen acne kan helpen voorkomen of behandelen. Daarnaast hebben zij een verband tussen vitamine E en een mooie huid gelegd.

Een ander onderzoek suggereert daarnaast dat orale vormen van zink acne vulgaris kunnen helpen behandelen. De onderzoekers vonden aanwijzingen dat zink antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen heeft die gunstig kunnen zijn bij het verminderen van acne vulgaris. Zink kan alsmede de talgproductie verminderen door zich op de talgklieren te richten.

Het mineraal zink kan relatief makkelijk aan je dieet toegevoegd worden. Voedingsmiddelen die veel zink bevatten, zijn onder andere:

 1. Zeevruchten, zoals oesters, krab en kreeft
 2. Rood vlees
 3. Gevogelte
 4. Verrijkte ontbijtgranen
 5. Bonen, noten en volle granen
 6. Zuivelproducten

Het is ook mogelijk om zink als voedingssupplement in te nemen, hetzij als onderdeel van een multivitamine supplement of in pure vorm.

Vitamine D

Tips acne vulgaris bestrijden met supplementen

Vitamine D helpt het lichaam bij het absorberen van calcium en is essentieel voor de gezondheid van de botten. Daarnaast speelt vitamine D een belangrijke rol in het vermogen van het menselijk lichaam om ziektekiemen te bestrijden en de communicatie tussen zenuwcellen goed te laten verlopen.

Een onderzoek wees uit dat mensen met acne vulgaris een lager vitamine D-gehalte hebben dan mensen zonder deze huidaandoening. Deze tekortkoming kan een rol spelen bij de ontwikkeling van acne vulgaris.

Volgens een andere studie reduceert vitamine D bovendien de acne-veroorzakende “P. acnes”-bacteriën. Deze reductie gebeurt door middel van het beïnvloeden van de huidcellen in positieve zin, zodat P. acnes minder goed gedijt op de huid. Het bestrijden ervan houdt dus in dat de kans op acne verminderd wordt en actieve acne mogelijk onderdrukt wordt.

De resultaten van deze onderzoeken suggereren dat vitamine D effectief kan zijn als acne behandeling of ter preventie van acne vulgaris, maar er is meer onderzoek nodig om deze bevindingen beter te begrijpen.

Het lichaam produceert van nature vitamine D wanneer ultraviolet licht van de zon in contact komt met de huid. Tevens zijn er bepaalde voedingsmiddelen verkrijgbaar die ook vitamine D bevatten, waarbij je kunt denken aan:

 1. Vette vis, zoals makreel, tonijn en zalm
 2. Runderlever
 3. Kaas
 4. Eieren
 5. Champignons
 6. Verrijkte voedingsmiddelen, vruchtensappen, melk en ontbijtgranen

De meeste gezondheidswinkels en apotheken verkopen vitamine D supplementen.

Vitamine A

Vitamine A kan geschaard worden onder een groep chemicaliën die “retinoïden” genoemd worden. Deze vitamine houdt verband met veel belangrijke lichaamsfuncties, waaronder:

 1. Regulatie van het immuunsysteem
 2. Bevorderen van communicatie tussen cellen
 3. Waarborgen van een goede werking van het hart, de longen en de nieren

Vitamine A kan ook helpen de werking van “Propionibacterium acnes” (P. acnes) tegen te gaan. Deze bacteriën (“P. acnes”) spelen, zoals eerder beschreven, een belangrijke rol bij de ontwikkeling van acne.

Dat vitamine A de “P. acnes”-bacteriën op de huid lijkt te verstoren, werd inzichtelijk gemaakt tijdens een studie enkele jaren geleden. Onderzoekers moeten echter verdere studies uitvoeren om deze effecten beter te begrijpen en te bepalen hoe vitamine A effectiever kan worden gebruikt om acne vulgaris te behandelen.

Veel verschillende voedingsmiddelen bevatten vitamine A, waaronder:

 1. Runderlever
 2. Bepaalde soorten vis, zoals tonijn, zalm en haring
 3. Verrijkte ontbijtgranen
 4. Groene groenten, waaronder spinazie en broccoli
 5. Fruit, zoals meloen, abrikoos en mango
 6. Oranje en gele groenten, zoals zoete aardappel, wortel en pompoen
 7. Zuivelproducten

Vitamine A is daarnaast als voedingssupplement verkrijgbaar bij de meeste natuurvoedingswinkels en apotheken.

Andere natuurlijke remedies en preventietips

Vitaminen en mineralen tegen acne vulgaris

Er zijn veel effectieve, vrij verkrijgbare middelen beschikbaar tegen acne vulgaris. Daarbij kun je denken aan producten die benzoylperoxide en salicylzuur bevatten. Middelen die enkel op recept beschikbaar zijn, kun je via een arts of een dermatoloog verkrijgen.

Dit zijn bijvoorbeeld verschillende soorten antibiotica en een medicijn genaamd “Roaccutane” (isotretinoïne). Deze medicijnen kunnen zeer effectief zijn, maar leiden met grote regelmaat tot (ernstige) bijwerkingen.

Als alternatief zijn er enkele natuurlijke remedies:

Berberis Vulgaris Extract: Een studie geeft aan dat supplementen met berberis-extract gunstig kunnen zijn voor matige tot ernstige acne bij adolescenten. Producten met berberis vulgaris extract kun je gemakkelijk online bestellen.
Tea tree olie: Er zijn aanwijzingen dat plaatselijk (op de huid) aangebrachte tea tree olie milde tot matige acne vulgaris kan helpen behandelen. Mensen kunnen online een breed scala aan producten kopen die tea tree olie bevatten.

Jammer genoeg is het niet altijd mogelijk voor iemand om acne vulgaris volledig te onderdrukken, aangezien acne deels genetisch bepaald kan zijn.

Enkele manieren om het risico op acne vulgaris te verminderen en verdere uitbraken helpen te voorkomen, zijn onder meer:

 1. Was de huid voorzichtig om overtollige talg en dode huidcellen te verwijderen. Houd er echter rekening mee dat teveel wassen de huidklachten kan verergeren en acne vulgaris in de hand kan werken;
 2. Douche na het sporten of zweten, omdat zweet de poriën kan verstoppen;
 3. Vermijd kleding die te strak zit, waardoor de huid niet goed kan ademen;
 4. Gebruik niet-comedogene huidproducten en cosmetica;
 5. Houd haarproducten uit de buurt van het gezicht;
 6. Vermijd het aanraken en het uitknijpen van puistjes en mee-eters;
 7. Was het haar regelmatig met shampoo – zeker als het vettig is.

Vitaminen en mineralen tegen acne vulgaris samengevat

Acne vulgaris is een veelvoorkomende huidaandoening die zich vaak tijdens de puberteit ontwikkelt. Er zijn veel verschillende middelen beschikbaar voor de behandeling van acne, maar het kan ook goed voor de huid zijn om voldoende vitaminen en mineralen binnen te krijgen.

Met name zink, vitamine A en vitamine D kunnen jou helpen om acne vulgaris te behandelen en te voorkomen. Ook wordt de relatie tussen vitamine E en een mooie huid door veel wetenschappers bevestigd. Veel voedingsmiddelen bevatten van nature deze voedingsstoffen, waaronder zuivelproducten, groenten, vis en vlees.

Verrijkte voedingsproducten, zoals ontbijtgranen, melk en vruchtensappen, zijn een andere uitstekende bron.

Je kunt ook supplementen nemen, waaronder multivitaminen, om ervoor te zorgen dat je voldoende essentiële vitaminen en mineralen binnenkrijgt.