Magnesium

Meer mensen wenden zich tot magnesiumsupplementen om slaapproblemen te behandelen. Dit komt omdat magnesium een reeks effecten heeft die het lichaam en de geest vóór en tijdens het slapengaan helpen te kalmeren en te laten rusten.

Slaap komt tot stand door middel van een zeer complex proces van hormonen en neurotransmitters – chemicaliën die berichten verzenden tussen jouw zenuwstelsel en jouw hersenen. Simpel gezegd werkt dit proces samen om de hersengebieden te activeren die je in staat stellen om te slapen.

Magnesium als mineraal draagt bij aan dit proces door de neurotransmitters te reguleren en uiteindelijk je zenuwstelsel te kalmeren als je klaar bent om te slapen. Het werkt ook samen met melatonine – een hormoon dat je lichaam op natuurlijke wijze produceert – om je lichaamsklok en slaap-waakcyclus te reguleren.

Dit is de reden waarom mensen melatoninesupplementen als slaapmiddel gebruiken en waarom magnesiumsupplementen een effectief alternatief zijn voor een goede nachtrust.

Een goede nachtrust met melatonine

Goede nachtrust voedingssupplementen

Het niveau van melatonine – wat geproduceerd wordt door je lichaam – stijgt ‘s avonds (waardoor je jezelf slaperig voelt) en daalt ‘s morgens (waardoor je alert kunt worden).

Ons lichaam produceert meestal voldoende melatonine om deze slaap-waakcyclus effectief te reguleren, maar voor tijden waarin de slaap moeilijk te vatten is (bijvoorbeeld een stressvolle werkweek of tijdens het reizen), kunnen melatoninesupplementen helpen.

Van melatonine is aangetoond dat het helpt bij bepaalde slaapstoornissen, zoals jetlag, vertraagde slaapfase-stoornis en sommige slaapstoornissen bij kinderen. Verder is aangetoond dat melatonine de totale slaaptijd (zowel de niet-REM-slaap als de REM-slaap) verbetert.

Mensen die een melatonine supplement innamen, vielen 7 minuten sneller in slaap en sliepen gemiddeld 8 minuten langer, aldus een analyse uit 2013 in het tijdschrift PLoS One. Deze voedingsstof is dus een prima aanvulling op dit artikel over natuurlijke supplementen voor een goede nachtrust.

L-Theanine

L-theanine is een aminozuur dat veel voorkomt in thee; vooral groene thee. Met zijn vermogen om ontspanning te verhogen en stress te verminderen, kan l-theanine op verschillende manieren ondersteunen bij het verkrijgen van een fijne nachtrust.

L-theanine supplementen kunnen mensen helpen sneller en gemakkelijker in slaap te vallen dankzij de ontspanningsboost die zij opleveren. Dit aminozuur is daarom één van de beste natuurlijke supplementen wanneer je streeft naar een goede nachtrust.

Er is onderzoek gedaan naar de werking van l-theanine. Dit onderzoek bevestigt de bovenbeschreven bevindingen. Uit het desbetreffende onderzoek blijkt namelijk dat een l-theanine voedingssupplement de slaap bij dieren en mensen verbetert – niet door als een kalmerend middel te werken, maar door angst te verminderen en ontspanning te bevorderen.

In een andere studie uit 2011 werd specifiek gekeken naar de effecten van l-theanine op 98 jongens in de leeftijd van 8 tot 12 jaar en werden er na 6 weken verbeteringen geconstateerd.

Vitamine B6 voor een goede nachtrust

Vitamine B6 is betrokken bij vele functies in het lichaam. Het ondersteunt bijvoorbeeld de gezondheid van het immuunsysteem en helpt bij de cognitieve ontwikkeling. Er zijn aanwijzingen dat B6 ook de slaap bevordert.

Vitamine B6 supplementen komen het lichaam ten goede door het aminozuur tryptofaan om te zetten in serotonine. Serotonine is een neurotransmitter die helpt bij het reguleren van het slaaphormoon melatonine.

Vitamine B6 is oplosbaar in water, wat betekent dat het niet in het lichaam kan worden opgeslagen, terwijl stress, roken en alcohol drinken de absorptie in negatieve zin kunnen beïnvloeden. Daarom is het erg belangrijk om ervoor te zorgen dat je iedere dag voldoende B6 binnenkrijgt.

Het gebruiken van vitamine B6 voedingssupplementen kan bijdragen aan het op peil houden van een gezond B6 niveau. Deze vitamine mag dus niet ontbreken in de lijst van natuurlijke supplementen voor een goede nachtrust.

Supplementen voor een goede nachtrust samengevat

Goede nachtrust dankzij natuurlijke supplementen

In dit artikel hebben wij een viertal natuurlijke supplementen beschreven die een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan een goede nachtrust.

Zo heb je kunnen lezen dat magnesium de geest en het lichaam vóór het slapengaan kalmeert. Een melatonine supplement laat het melatonineniveau in je lichaam stijgen, waardoor je jezelf slaperig voelt.

Ook l-theanine kan bijdragen aan een goede nachtrust – het zorgt er namelijk voor dat je makkelijker in slaap valt dankzij de ontspanningsboost die het bewerkstelligt.

Tot slot resulteert vitamine B6 in een verbeterde nachtrust, omdat het tryptofaan omzet in serotonine. Serotonine zorgt er vervolgens voor dat het slaaphormoon melatonine beter gereguleerd wordt.

Net zoals bij alle supplementen is het belangrijk om, wanneer je van plan bent om één of meerdere van de in dit artikel beschreven voedingssupplementen te gaan gebruiken, eerst advies in te winnen bij je huisarts of diëtist.

In ieder geval mag de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van supplementen nooit overschreden worden. De kans op bijwerkingen neemt dan toe en het kan schadelijk voor je gezondheid zijn.