Wat is melatonine?

Kopen melatonine supplementen nachtrust

Melatonine is een hormoon dat wordt aangemaakt door de pijnappelklier in de hersenen. Deze stof reguleert de natuurlijke slaap-waakcyclus van je lichaam.

“Melatonine duidt in de hersenen van mensen aan dat het nacht is en dat het tijd is om te gaan slapen”, vertelt Alcibiades Rodriguez, een neuroloog en medisch directeur van het Comprehensive Epilepsy Center-Sleep Center van NYU Langone Health.

“Mensen zijn op de een of andere manier geprogrammeerd om overdag te werken of andere dingen te doen en ‘s nachts te slapen.” En de twee dingen die je daarvoor nodig hebt, legt hij uit, zijn zonlicht en melatonine.

Zonlicht werkt als een stimulans die je wakker maakt. Wanneer de zon ondergaat en het donker begint te worden, nemen de melatoninespiegels in je lichaam van nature toe. Dit proces is een belangrijk onderdeel van je “interne klok”. Rodriguez legt uit dat de melatoninespiegel in je bloedbaan ongeveer twee uur voor je gebruikelijke bedtijd begint te stijgen.

Dat proces wordt “Dim Light Melatonin Onset” (ofwel DLMO) genoemd. De melatoninespiegel blijft ‘s nachts hoog totdat je ontwaakt en wordt blootgesteld aan licht, waardoor het hormoon melatonine wordt gereduceerd. In de volgende alinea gaan wij nader in op de ins en outs omtrent melatonine supplementen kopen.

Wie heeft er baat bij melatonine supplementen kopen?

Melatonine supplementen, die zonder recept verkrijgbaar zijn (meestal in pilvorm), kunnen worden gebruikt om slaapstoornissen te behandelen.

“Het gaat dan voornamelijk om slaapstoornissen die verband houden met het circadiaanse ritme (biologisch ritme waarvan de cyclus ongeveer één dag duurt), zoals het vertraagde-slaapfasesyndroom (DSPS) en het vervroegd slaapfase syndroom (ASPS)”, legt Rodriguez uit. “We gebruiken het als hulpmiddel bij het reguleren van de slaap-waakcyclus van mensen die daar problemen mee hebben”, zegt hij.

“Naast slapeloosheid kun je ook melatonine supplementen kopen wanneer je bijvoorbeeld vaak ’s nachts moet werken en overdacht moet slapen”, aldus Rodriguez. De effectiviteit verschilt echter per lichaam – niet iedereen heeft baat bij het gebruiken van een melatonine supplement. Rodriguez zegt dat melatonine eveneens nuttig is gebleken bij ouderen, van wie het natuurlijke niveau met de leeftijd afneemt, en kinderen met een handicap.

Sommige mensen gebruiken het ook om jetlag te voorkomen en hun interne klok aan te passen aan sterk verschillende tijdzones. Melatonine supplementen kopen zou je dus om de voorgaande redenen kunnen doen. Maar wat onderscheidt een melatonine supplement van andere slaapmiddelen? Laten we daar eens op inzoomen in de volgende alinea.

Hoe verschilt melatonine van andere slaapmiddelen?

Er zijn veel natuurlijke supplementen voor een betere nachtrust. Toch verschillen deze qua werking van elkaar. “Technisch gezien is melatonine geen hypnoticum, ofwel een medicijn dat je moe maakt”, zegt Rodriguez. “Het kan je soms slaperig maken, maar dat is niet het belangrijkste doel van melatonine.”

Een melatonine tablet zal je vermoedelijk niet meteen in een diepe, medicinale slaap brengen, en volgens sommige voorstanders zal het je waarschijnlijk niet duizelig of humeurig maken. “Het algemene doel van melatonine,” benadrukt Rodriguez, “is om je slaap-waakcyclus te helpen reguleren”.

Het hormoon melatonine werkt dus op een andere manier dan bijvoorbeeld supplementen met cbd olie, welke gericht zijn op het bewerkstelligen van een diepere REM-slaap.

De stap na melatonine kopen: wat is het juiste gebruik?

Melatonine supplementen kopen

Zoals eerder beschreven in dit artikel zal een melatonine supplement je niet meteen in slaap brengen. Als je de mogelijke voordelen van een melatonine supplement wilt benutten om een slaapstoornis zo goed mogelijk aan te kunnen pakken, dan neem je een melatonine pil een paar uur voordat je gaat slapen.

Wil je melatonine supplementen kopen en gebruiken om jetlag te minimaliseren? Gebruik dan een melatonine supplement om je slaapschema te veranderen voordat je op reis gaat.

Als je namelijk ergens heen reist waar er een verschil van twee of meer tijdzones optreedt, dan zul je in de periode daarvoor je circadiaanse ritme moeten aanpassen om – gedurende je verblijf in een andere tijdzone – overdag scherp te kunnen zijn en ’s nachts goed te kunnen slapen.

Dat is waar een melatonine supplement handig voor kan zijn. Het zal jetlag waarschijnlijk niet volledig voorkomen, wat volgens Rodriguez ‘onvermijdelijk’ is, maar het kan helpen om je meer uitgerust te laten voelen.

Voor wat betreft het kiezen van een goed melatonine supplement, stelt Rodriguez voor om voor ‘pure’ melatonine supplementen te kiezen in plaats van melatonine supplementen te kopen die ook andere stoffen bevatten, zoals bijvoorbeeld valeriaanwortel en GABA. Alle aanvullende toevoegingen – zelfs natuurlijke – kunnen de manier waarop het supplement werkt veranderen en ervoor zorgen dat je slaperiger wordt dan je had verwacht.

Lees daarom zorgvuldig het etiket om er zeker van te zijn dat een melatonine supplement alleen melatonine bevat en geen andere stoffen. Hoewel melatonine supplementen in verschillende doseringen worden verkocht, zegt Rodriguez dat het niet nodig is om meer dan één tot drie milligram per keer in te nemen. “Een te hoge dosering kan resulteren in vervelende bijwerkingen, waarbij je kunt denken aan een hypnotisch effect en een te slaperig gevoel om goed te kunnen functioneren”, zegt hij.

Is melatonine veilig?

Melatonine supplementen kopen klinkt wellicht aantrekkelijk na het lezen van dit artikel, maar desalniettemin stellen veel mensen zich de vraag of dit hormoon veilig is. Dit is logischerwijs geheel begrijpelijk! Om gelijk met de deur in huis te vallen: Melatonine kan tot bijwerkingen leiden, zoals duizeligheid, misselijkheid, hoofdpijn en slaperigheid.

Bijwerkingen – zoals hoofdpijn en nachtmerries – treden meestal op als je hoge doseringen neemt. Over het algemeen is melatonine echter veilig zolang het op de juiste manier gebruikt wordt en de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid niet overschreden wordt. Als je een laaggedoseerd melatonine supplement gebruikt, dan is het naar alle waarschijnlijkheid veilig om het langdurig te nemen.

Dat gezegd hebbende; wanneer je slaapproblemen hebt, is het altijd de moeite waard om contact op te nemen met je huisarts voordat je zelf medicatie of supplementen voor een goede nachtrust, zoals melatonine, neemt. Je huisarts kan je namelijk effectief helpen bij het identificeren van mogelijke onderliggende problemen. Zo kan je slapeloosheid bijvoorbeeld het gevolg zijn van een medisch probleem. Ofwel, melatonine supplementen kopen en gebruiken dien je in overleg met een arts te doen.