Waarom is de luchtkwaliteit zo belangrijk?

luchtkwaliteit verbeteren door smog te verminderen

Het RIVM is dagelijks bezig met het meten van de luchtkwaliteit in Nederland. Dit doen zij omdat de kwaliteit van de lucht die je ademt erg belangrijk is voor je gezondheid. Van vervuilde lucht kan je namelijk ziek worden, last krijgen van longklachten of zelfs last krijgen van hart- en vaatziekten[1]GGD Leefomgeving. (2020, 23 november). Wat zijn de gezondheidsrisico’s van luchtvervuiling? ·. Geraadpleegd op 20 mei 2022, van … Continue reading. Ook wanneer je al last hebt van bepaalde longziekten of klachten kan luchtvervuiling ervoor zorgen dat je er meer last aan overhoudt. Zo krijgen we steeds minder “blue zones“.

Luchtvervuiling gaat uiteindelijk om een aantal kleine stofdeeltjes die schade kunnen veroorzaken. Dat zijn stoffen zoals (1):

  • Fijnstof. Deze deeltjes kan je niet zien, maar wel inademen. Dit zijn stofjes zoals roetdeeltjes, stofjes van de grond of deeltjes van autobanden.
  • Ultrafijnstof. Deze deeltjes zijn nog kleiner en deze worden de lucht in verspreidt door de industrie, zoals auto’s, vrachtwagens, fabrieken en houtkachels. Omdat deze deeltjes ultra klein zijn, komen ze dieper in je longen terecht en kunnen ze meer schade aanrichten dan gewoon fijnstof.
  • Stikstofdioxide. Deze stof komt in de lucht door auto’s, vrachtwagens, vliegtuigen en fabrieken. Stikstofdioxide wordt vaak gebruikt om de zuiverheid van de lucht te meten want wanneer er stikstofdioxide aanwezig is, zijn er vaak ook andere schadelijke stoffen aanwezig.
  • Ozon. Dit komt van nature voor in de lucht en lager boven de grond. De ozonlaag hoog in de lucht beschermt ons tegen uv-straling en is juist goed voor onze gezondheid. De ozon die echter dichter bij de grond ligt is juist niet zo goed voor je gezondheid. Dit noemen we smog en wanneer je dat inademt kan je last krijgen van je longen.

Hoe kan je de luchtkwaliteit verbeteren?

binnen planten houden helpt om de lucht te zuiveren

Natuurlijk heb je zelf geen invloed over de luchtkwaliteit als gevolg van de industrie, maar je kan op kleine schaal binnen je eigen woonomgeving en/of huishouden veranderingen maken. Wanneer steeds meer mensen hieraan meedoen, kan je de luchtkwaliteit steeds meer verbeteren. Het is iets waar we met z’n allen aan mee moeten werken. Zo helpt het bijvoorbeeld al om meer milieubewust te gaan eten.

1. Laat de auto vaker staan

Voor korte ritten, zoals het doen van kleine boodschappen of op bezoek gaan bij oma, kan je de auto het beste laten staan. Kies in plaats daarvan voor de fiets of ga een stukje wandelen. Ook langere ritten kan je zonder auto doen. Door met het OV te gaan of te carpoolen, zijn er al minder auto’s op de weg wat bijdraagt aan een lagere uitstoot.

2. Loop langs meer natuurgebieden

Hardlopen is goed voor je gezondheid, maar doe dit niet in de buurt van drukke wegen of woonwijken. Door al een paar straten verderop te lopen krijg je al veel minder stikstofdioxide binnen, wat al een groot verschil voor je gezondheid kan maken[2]Milieu Centraal. (z.d.). Luchtvervuiling: tips tegen fijnstof. Geraadpleegd op 20 mei 2022, van https://www.milieucentraal.nl/klimaat-en-aarde/milieuproblemen/luchtvervuiling/#wat-kan-je-zelf-doen.

3. Luchtkwaliteit verbeteren: Ventileer je woning

Binnenshuis is een gezonde luchtkwaliteit ook van groot belang. Zorg er daarom voor dat je regelmatig je woning ventileert[3]Milieu Centraal. (z.d.-b). Video: Ventileren is nodig. Geraadpleegd op 20 mei 2022, van https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/ventilatie/woning-ventileren/. Dit kan je doen door de ventilatieluikjes altijd open te hebben staan en om een raam open te doen wanneer je veel aan het koken bent of wanneer er veel mensen op bezoek zijn. Met een CO2 meter in huis kan je zien hoe goed je je huis ventileert.

4. Luchtkwaliteit verbeteren: Neem planten in huis

Planten zien er niet alleen leuk uit, maar ze hebben ook een belangrijke functie: ze zetten CO2 om in zuurstof[4]3 bewezen manieren om de luchtkwaliteit in uw huis te verbeteren. (2015, 28 april). VASCO. Geraadpleegd op 20 mei 2022, van … Continue reading. Dit helpt niet alleen om de lucht te zuiveren, maar geeft je daarvoor ook nog gezondere lucht terug. Ook helpen planten om de luchtvochtigheid in balans te houden, wat erg fijn is tijdens droge dagen.

5. Voorkom té vochtige ruimtes

Je badkamer en/of waskamer zijn vaak hele vochtige plekken in huis, zeker wanneer je er geen ramen hebt. Veel vocht kan echter leiden tot schimmels, welke weer slecht zijn voor je luchtwegen[5]Zo verbeter je de luchtkwaliteit binnenshuis : NN. (z.d.). Nationale Nederlanden. Geraadpleegd op 20 mei 2022, van https://www.nn.nl/Wonen/Luchtkwaliteit-binnenshuis.htm. Om de luchtkwaliteit verbeteren te kunnen, is het handig om vochtige ruimtes minder vochtig te houden. Dit kan door ze regelmatig te luchten (zet de deuren open), plaats planten, vochtvreters en droog je was buiten in plaats van in deze kamers.

Referenties

Referenties
1 GGD Leefomgeving. (2020, 23 november). Wat zijn de gezondheidsrisico’s van luchtvervuiling? ·. Geraadpleegd op 20 mei 2022, van https://ggdleefomgeving.nl/lucht/luchtvervuiling/luchtvervuiling-en-gezondheid/
2 Milieu Centraal. (z.d.). Luchtvervuiling: tips tegen fijnstof. Geraadpleegd op 20 mei 2022, van https://www.milieucentraal.nl/klimaat-en-aarde/milieuproblemen/luchtvervuiling/#wat-kan-je-zelf-doen
3 Milieu Centraal. (z.d.-b). Video: Ventileren is nodig. Geraadpleegd op 20 mei 2022, van https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/ventilatie/woning-ventileren/
4 3 bewezen manieren om de luchtkwaliteit in uw huis te verbeteren. (2015, 28 april). VASCO. Geraadpleegd op 20 mei 2022, van https://vasco.eu/nl-nl/blog/3-bewezen-manieren-om-de-luchtkwaliteit-uw-huis-te-verbeteren
5 Zo verbeter je de luchtkwaliteit binnenshuis : NN. (z.d.). Nationale Nederlanden. Geraadpleegd op 20 mei 2022, van https://www.nn.nl/Wonen/Luchtkwaliteit-binnenshuis.htm