Algehele gezondheid man ondersteunen

Dat mannen en vrouwen fysiek van elkaar verschillen is algemeen bekend. Minder mensen weten dat de voedingsbehoeften eveneens verschillen. Zo hebben mannen over het algemeen meer calorieën nodig, maar ligt de behoefte aan bepaalde vitaminen en mineralen hoger bij vrouwen. Dit heeft vooral te maken met de verschillen in onze geslachtshormonen. Ook hebben mannen vaak meer spiermassa.

We kunnen mannen en vrouwen dus niet precies hetzelfde voorschotelen. Zo is de behoefte aan vitamine A, C en het mineraal zink bij mannen hoger dan bij vrouwen. Tijdens het geven van borstvoeding ligt de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) vitamine A voor vrouwen weer een stuk hoger. Ook hebben vrouwen een grotere ijzerbehoefte.1

Gebruik je een multivitamine supplement? Kies dan altijd een variant die is afgestemd op de specifieke behoeften van de man. Ook leeftijd, huidskleur (in geval van vitamine D) en wel of niet sporten zijn factoren die je voedingsbehoeften beïnvloeden.

Algehele gezondheid mannen ondersteunen
Hoe ondersteun je de gezondheid van de man?

Hormoonhuishouding en testosteron

Wanneer er gesproken wordt over hormonen, dan zien we dit meestal als een ‘vrouwenonderwerp’. Terwijl ook voor mannen geldt dat een goede hormoonhuishouding onmisbaar is voor een optimale gezondheid. Ze hebben onder meer invloed op je libido, erectie, prostaat, spermatogenese, vetopslag, bloeddruk, hartfunctie, botdichtheid, spiermassa en humeur.

Iets waar mannen mee te maken kunnen krijgen is een verminderd testosterongehalte. De hoeveelheid neemt natuurlijk al af met het vorderen van de leeftijd. Een ongezond voedingspatroon, chronische stress, overgewicht en weinig lichaamsbeweging doen hier nog een schep bovenop. Dit merk je uiteindelijk aan symptomen als: minder energie, haaruitval, laag libido, onvruchtbaarheid en verminderde spiermassa.

Wat kan je zelf doen? Een gezond en gevarieerd eetpatroon, voldoende beweging en frisse lucht en een goede nachtrust zijn altijd de basis. Zorg daarnaast voor voldoende vitamine B6, zink en selenium. Eventueel met een supplement. Vitamine B6 reguleert mede de activiteit van hormonen.* Het mineraal zink draagt bij aan de productie van zaadcellen en de instandhouding van normale testosterongehalten in het bloed.* Sporenelement selenium (seleen) is goed voor de spermakwaliteit, zaadcelproductie en beweeglijkheid van de zaadcellen.*

Spieren van de man ondersteunen

Gezondheid man supplementen
Supplementen voor mannen gezondheid

Spieren zetten ons lichaam in beweging. Zodat je de trap opkomt, je boodschappen probleemloos naar binnen tilt of een potje kunt voetballen met je kinderen. Ze zorgen voor coördinatie, evenwicht, een snellere stofwisseling en soepelheid. Naarmate we verouderen wordt het moeilijker onze spierconditie op niveau te houden. Toch kom je met krachttraining en voedingsstoffen een heel eind en kun je zelfs op latere leeftijd je kracht en conditie nog verbeteren.

Eiwitten dragen bij tot de groei en instandhouding van spiermassa.* Eet daarom voldoende eiwitrijke voedingsmiddelen zoals kip, vis, zuivel, peulvruchten, noten en zaden. Daarnaast heeft je lichaam micronutriënten (vitamines, mineralen, spoorelementen en plantenstoffen) nodig voor de eiwitsynthese en spierfunctie.

Vitamine D, magnesium, calcium en kalium zijn belangrijk voor een goede spierwerking.* Je lichaam maakt vitamine D in de huid bij blootstelling aan zonlicht. En laten wij nou net in een land wonen waarbij de zon zich gerust meerdere dagen verstopt achter grote, grijze wolken. Om ontoereikende vitamine D-niveaus te voorkomen zijn we vaak aangewezen op een supplement.

Magnesium, ook wel het ‘wondermineraal’, speelt tevens een rol bij de het opbouwen van lichaamseiwit.* Sport je regelmatig? Dan is je magnesiumbehoefte 10 tot 20% hoger dan dat van een niet-sporter.2

Gezondheid mannen: Immuunsysteem en darmflora

Een goedwerkend immuunsysteem beschermt ons op verschillende niveaus tegen schadelijke stoffen van buitenaf. Zoals virussen en bacteriën, maar ook luchtvervuiling, Uv-straling en vrije radicalen. Mits je de voedingsstoffen binnenkrijgt die een normale immuunfunctie ondersteunen. Met een gezond en gevarieerd eetpatroon krijg je voldoende binnen – zou je denken. Toch blijkt in de praktijk niet altijd haalbaar. Zo bleek uit de Voedselconsumptiepeiling dat volwassenen gemiddeld 143 gram groenten en 112 gram fruit per dag eten. In plaats van de aanbevolen 200 gram groenten en 200 gram fruit.3

Ook je darmen zijn een belangrijk onderdeel van het immuunsysteem. Ze komen immers dagelijks in aanraking met stoffen van buitenaf die zich bevinden in onze voeding. Gelukkig staan hier je darmslijmvlies en goede darmbacteriën (darmflora) paraat om je te beschermen tegen deze boosdoeners. Er zijn echter veel factoren die de darmflora en het darmslijmvlies negatief beïnvloeden. Denk aan slechte eetgewoontes, suikerrijke voeding, alcohol, voedselintoleranties en stress.

De volgende nutriënten dragen bij aan een normale werking van het immuunsysteem: vitamine A, B6, B11, B12, C en D.* Mineralen ijzer, zink en koper en sporenelement selenium.*  Vitamine C is bovendien een krachtige antioxidant. Het beschermt onze cellen tegen oxidatieve schade door luchtvervuiling en Uv-straling en beschermt tegen vrije radicalen. Sporters zijn extra gebaat bij vitamine C omdat deze de weerstand tijdens en na fysieke inspanning bevordert.*

Een probiotica supplement is altijd een goed idee. Deze bevatten goede bacteriën die van nature in onze darmen voorkomen. Ook zijn tegenwoordig algensoorten chlorella en spirulina enorm populair. Deze ‘superfoods’ bevatten van zichzelf vele fantastische nutriënten. Van eiwitten en mineralen tot vitaminen en bijzondere plantenstoffen.

Conclusie algehele gezondheid man ondersteunen

Een gezond en gevarieerd eetpatroon, voldoende beweging en frisse lucht en een goede nachtrust zijn de basis een goede gezondheid. Daarnaast kun je veel doen om je lichaam een helpende hand toe te reiken. Bijvoorbeeld met een supplement met daarin de belangrijkste micronutriënten. Kies dan wel voor een supplement dat is afgestemd op de specifieke behoeften van de man met de voedingsstoffen uit dit artikel.

*Goedgekeurde gezondheidsclaims

Referenties:

  1. Gezondheidsraad, 2018
  2. Nielsen, F. H., & Lukaski, H. C. (2006). Update on the relationship between magnesium and exercise. Magnesium research, 19(3), 180–189.
  3. https://wateetnederland.nl/resultaten/voedingsmiddelen/richtlijnen/groente-en-fruit