Algehele gezondheid vrouw ondersteunen

Gebruik jij weleens een multivitamine supplement dat niet is afgestemd op de specifieke behoeften van de vrouw? Dan vragen we je om dit te heroverwegen. Mannen en vrouwen hebben namelijk niet dezelfde behoeften wat betreft micronutriënten (vitaminen en mineralen). Zo krijgen vrouwen vaker te maken met ontoereikende ijzerniveaus dan mannen.1 Dit is te wijten aan het bloedverlies tijdens de menstruatie. De aanbeveling voor vrouwen – behalve na de overgang – is dan ook hoger dan voor mannen.

Daarentegen liggen de aanbevelingen voor vitamine A, E en zink weer hoger bij mannen dan voor vrouwen.2 Voor ons reden genoeg om te zeggen: overweeg je een multivitamine supplement te gebruiken om de gezondheid vrouw te ondersteunen? Kies dan voor een variant die is afgestemd op de specifieke behoeften van de vrouw.

Ondersteun algehele gezondheid van vrouwen
Hoe kan de gezondheid van vrouwen ondersteund worden?

Gezondheid vrouw: Immuunsysteem en hormoonhuishouding

Hormonen zijn stofjes die zorgen voor de communicatie tussen cellen. Op deze manier reguleren ze allerlei functies en lichaamsprocessen. Zoals het in actie zetten van het lichaam bij dreigend gevaar (adrenaline). Of het geven van een seintje dat je toe bent aan je volgende maaltijd (ghreline). Ook regelen hormonen de menstruatie en zijn ze onlosmakelijk verbonden met je immuunsysteem.3 Daarom benaderen wij altijd de ‘losse onderdelen’ van onze gezondheid als een eenheid. Dit wordt met een mooi woord ook wel een holistische benadering genoemd.

Welke nutriënten voor het immuunsysteem?

Bij ondersteuning van het immuunsysteem denken we vaak eerst aan vitamine C. En terecht! Vitamine C helpt de normale werking van je immuunsysteem en geeft tevens extra weerstand bij zware fysieke inspanning.* Bijvoorbeeld na een intensieve training. Ook vitamine A, B6, B11 (folaat), mineralen ijzer, koper en zink en sporenelement seleen (selenium) hebben positieve invloed op het immuunsysteem.*

Let op: ondanks dat toereikende niveaus van vitamine A altijd belangrijk zijn, adviseren we om géén supplementen met vitamine A te nemen tijdens de zwangerschap. Tenzij een arts dit voorschrijft.

En de hormoonhuishouding?

Vitamine B6 en zink dragen beide bij aan een normale hormoonhuishouding.* Maar met alleen deze nutriënten kom je er niet. Veel factoren beïnvloeden onze hormoonhuishouding. Brengt iets dit complexe systeem uit balans, dan stort het als een kaartenhuis ineen. En dan wordt het ineens zoeken naar een speld in een hooiberg naar de precieze oorzaak. De basis is dan ook altijd: een gezond en gevarieerd eetpatroon, voldoende beweging, ontspanning en frisse lucht en een goede nachtrust.

Wist je dat salie(blad) tijdens de menopauze, in geval van overmatig zweten, comfort kan brengen?** Bereid van deze bijzondere plant een verwarmende kop thee (maximaal twee koppen per dag). Of kies voor een supplement met salie.

Energie en geestelijk welbevinden

Gezonde leefstijl vrouwen
Streef als vrouw een gezonde leefstijl na

Een normaal energieniveau en geestelijke veerkracht kunnen we allemaal wel een beetje gebruiken in onze drukke levens. Zodat we onze taken goed kunnen uitvoeren en leuke activiteiten kunnen ondernemen in onze vrije tijd. Ondersteun je energie en geestelijk welbevinden op verschillende niveaus. En ook dit begint weer bij de basis: identificeer en verminder stressoren en leer gezondere gewoontes aan.

Vitamine B12, koper, mangaan, jodium en biotine (vitamine B8) ondersteunen het energieniveau.* Veganisten dienen extra rekening te houden met vitamine B12 omdat we deze vitamine alleen binnenkrijgen uit dierlijke producten. Gelukkig los je dit met een supplement eenvoudig op. Vitamine B12 is tevens goed voor de leerprestatie, het geheugen en de gemoedstoestand, draagt bij aan de normale vorming van rode bloedcellen en helpt om vermoeidheid te verminderen.*

Magnesium verdient wat ons betreft een ereplekje. Dit veelzijdige mineraal:

  • activeert de natuurlijke energie in het lichaam*;
  • ondersteunt de botten en tanden*;
  • is van belang voor de spierfunctie*;
  • draagt bij aan een goede elektrolytenbalans, normale celdeling en eiwitsynthese*;
  • speelt een belangrijke rol in het functioneren van zenuwen*;
  • kan gebrek aan energie helpen verminderen*;
  • en draagt bij aan geestelijke veerkracht en een heldere geest*.

Wij snappen wel waarom ze magnesium het ‘wondermineraal’ noemen!

Nutriënten voor huid, haar en nagels

Ook zonder dure crèmes en maskertjes kun je veel doen om je huid, haren en nagels te ondersteunen. Namelijk door ze van binnenuit te voeden. Te beginnen bij vitamine C. Vitamine C is namelijk van belang voor de vorming van collageen dat helpt de huid te verstevigen.*

Onze eigen collageenproductie neemt gestaag af wanneer we verouderen. Hierdoor verliest de huid haar stevigheid en ontstaan er uiteindelijk rimpels. Hier is natuurlijk niets mis mee! Maar een beetje ondersteuning op dit gebied kan geen kwaad. Tevens helpt vitamine C bij de bescherming tegen invloeden van vervuiling en zonlicht.* Een goede reden om in de zomer je fruitschaal te vullen met sinaasappels en kiwi’s.

Zelfs haren en nagels ondersteunen we van binnenuit met micronutriënten. Zo houdt biotine (vitamine B8) je haren sterk en draagt koper bij tot een normale pigmentatie van het haar.* En wist je dat zink en seleen goed zijn voor de nagels?* Een supplement met deze nutriënten is wat ons betreft een winnende combinatie.

Conclusie algehele gezondheid vrouw ondersteunen

Laten we voorop stellen dat een gezond en gevarieerd eetpatroon, een goede nachtrust en voldoende beweging, ontspanning en frisse lucht de basis vormen voor een optimale gezondheid. Met andere woorden, ze ondersteunen een gezondere leefstijl voor vrouwen. Supplementen zijn nooit ter vervanging van een van deze factoren. Wel kun je met het juiste supplement de algehele gezondheid vrouw een helpende hand toereiken. Kies dan wel voor een supplement dat is afgestemd op de specifieke behoeften van de vrouw, met de nutriënten uit dit artikel.

* Goedgekeurde gezondheidsclaims
** Gezondheidsclaims in afwachting van Europese toelating

Referenties:

  1. Camaschella C. (2015). Iron deficiency: new insights into diagnosis and treatment. Hematology. American Society of Hematology. Education Program, 2015, 8–13.
  2. Gezondheidsraad, 2018
  3. Muthusami, S., Vidya, B., Shankar, E. M., Vadivelu, J., Ramachandran, I., Stanley, J. A., & Selvamurugan, N. (2020). The Functional Significance of Endocrine-immune Interactions in Health and Disease. Current protein & peptide science, 21(1), 52–65.