Wat is vitamine B8?

Vitaminen kunnen als de bouwstenen van onze mentale en lichamelijk gezondheid gezien worden. Maar wat is vitamine B8 nu precies? Welnu, het betreft een in wateroplosbare vitamine – hetgeen het geval is bij alle B-vitaminen. In tegenstelling tot de in vetoplosbare vitaminen, komt het bij de in wateroplosbare vitaminen zelden voor dat je er een overschot aan hebt. Een overschot verlaat namelijk jouw lichaam middels de urine.

Een vitamine B8 tekort komt echter wel voor in Nederland. Aangezien voldoende vitaminen binnenkrijgen cruciaal voor onze gezondheid is, zal een tekort aan deze vitamine zo snel mogelijk verholpen moeten worden. Later op deze pagina lees je daar meer over. Hieronder gaan we allereerst in op hetgeen deze vitamine goed voor is.

Wat is vitamine B8 en waar is deze vitamine goed voor?

Waar is vitamine B8 goed voor?

Heb jij jezelf weleens de volgende vraag gesteld: waar is vitamine B8 goed voor? Dan ben je niet de enige! Tal van mensen hebben interesse in dat soort informatie over vitaminen en mineralen. En dat is maar goed ook! Door te weten waar deze vitamine goed voor is, kun je rekening houden met het op peil houden van jouw vitamine B8 inname.

Deze vitamine is onder andere goed voor het zenuwstelsel en het opbouwen en het afbreken van eiwitten en koolhydraten. Dat is niet alles, want vitamine B8 is ook noodzakelijk voor een goede kwaliteit van jouw haar en huid. Tevens levert het een bijdrage aan het waarborgen van gezonde, goedwerkende ogen.

Hoeveel van deze vitamine heb je iedere dag nodig?

Hoeveel vitamine B8 je iedere dag nodig hebt, is grotendeels afhankelijk van jouw leeftijd en levensstijlfactoren. Zo moeten vrouwen opletten op de hoeveelheid die ze aan deze vitamine binnenkrijgen wanneer ze zwanger zijn of borstvoeding geven. Dan hebben zij immers meer voedingsstoffen – zoals vitaminen en mineralen – nodig.

Onderstaand zie je een overzicht van de dagelijkse adequate inname van vitamine B8 (biotine), gebaseerd op leeftijd en enkele levensstijlfactoren (bronnen: Voedingscentrum, Gezondheidsraad 2018).

Leeftijd / categorieDagelijkse
adequate inname
Mannen en vrouwen 
0 tot en met 5 maanden4 microgram
6 tot en met 11 maanden6 microgram
1 tot en met 3 jaar20 microgram
4 tot en met 10 jaar25 microgram
11 tot en met 17 jaar35 microgram
18 jaar en ouder40 microgram
Vrouwen 
Bij borstvoeding40 microgram
Bij zwangerschap45 microgram

Nu we deze pagina met vitamine B8 informatie aangevuld hebben, gaan we onderstaand in op de symptomen die vaak voortkomen uit een tekort aan deze essentiële vitamine.

Welke vitamine B8 tekort symptomen komen vaak voor?

Om tijdig een vitaminetekort tegen te kunnen gaan, is het belangrijk om te weten welke symptomen er gelinkt kunnen worden aan een mogelijk vitaminetekort. Vervolgens kun je snel actie ondernemen door contact op te nemen met een medisch specialist, zoals jouw huisarts. Diegene kan middels bloedonderzoek vaststellen of je wel of geen vitamine B8 tekort hebt.

Veelvoorkomende vitamine B8 tekort symptomen, zijn onder andere:

  1. Haaruitval of dunner wordend haar
  2. Afwezigheid of verlies van pigment in het haar
  3. Verminderde trek, met tegenzit eten
  4. Neurologische gezondheidsproblemen, zoals depressie, vermoeidheid, hallucinaties, en tintelende handen en voeten
  5. Cholesterolgehalte dat stijgt

Is er een tekort aan deze vitamine vastgesteld door een medisch specialist? Dan is het zaak om jouw inname aan deze vitamine te verhogen. In het laatste deel van deze pagina zoomen we in op enkele levensmiddelen die veel van deze vitamine bevatten.

Waar zit vitamine B8 in?

Alle vitamine B8 informatie over voeding en voedingssupplementen

Je vraagt je misschien af: waar zit vitamine B8 in? Over het algemeen heb je de keuze uit twee mogelijkheden.

Allereerst zijn er bepaalde vitamine B8 supplementen beschikbaar die jou kunnen helpen met het tegengaan van een tekort aan deze vitamine. Daarnaast komt deze vitamine voor in natuurlijke voeding. En dus kan het lonen om jouw dieet te verrijken met voeding die veel van deze vitamine bevat.

1. Voeding die rijk aan deze vitamine is

Wanneer het aankomt op het verhogen van de inname aan deze vitamine, is het een goed idee om jezelf te focussen op het toevoegen van voeding met vitamine B8 aan jouw dieet. Maar welke voeding is rijk aan deze vitamine? Daar geven we graag antwoord op.

Veel vitamine B8 in voeding kan gelinkt worden aan de volgende voedingssoorten: Biergist, bruine rijst, pindakaas, eidooiers, melk, yoghurt, hele granen, bloemkool en vette vis zoals zalm en tonijn. Overweeg je om jouw dieet aan te passen dan wel aan te vullen met bepaalde soorten voeding? Contacteer dan een diëtist, zodat je jouw voedingspatroon kunt afstemmen op jouw voedingsstofbehoeften.

2. Vitamine B8 supplementen

Voeding die rijk aan deze vitamine is, is een eerste logische stap om een tekort aan deze vitamine te bestrijden. Echter, mogen vitamine B8 supplementen niet vergeten worden! Deze supplementen kunnen namelijk snel, gericht en effectief een vitaminetekort tegengaan.

Supplementen met vitamine B8 zijn verkrijgbaar in zowel pure vorm, evenals in een zogeheten vitamine B-complex. Een vitamine B-complex bevat, naast vitamine B8, ook andere B-vitaminen. De pure vorm, bestaande uit enkel deze vitamine, is eveneens een doeltreffende manier om een vitaminetekort te voorkomen of te reduceren. Overleg met een medisch specialist wat supplementen voor jou kunnen betekenen.

Wil je meer lezen over het belang van vitaminen? Bezoek dan ook onze pagina met vitamine B11 informatie.