Wat is basische voeding?

basische voeding ph waarde
Basische voeding: Wat is dat?

Om te weten wat basische voeding is, moeten we even kijken naar de scheikunde lessen die we op de middelbare school kregen. Alles heeft een pH-waarde, jouw lichaam ook. De schaal loopt van 0 (heel zuur) tot 14 (heel basisch). In het midden hebben we 7, dit is neutraal. We weten dat citroenen erg zuur zijn. Zij hebben dan ook pH-waarde 2. Basische voeding is juist helemaal niet zuur. Zo hebben eieren pH-waarde 7,5.

Basische voeding is dus voeding dat niet zuur is, simpel gezegd. Veel groenten zijn basisch van smaak en sommige fruitsoorten ook. Samen met zure voedingsmiddelen zorgen ze voor de balans in de zuur-base huishouding van je lichaam.

Wat is de zuur-base huishouding?

De zuur-base huishouding speelt een belangrijke rol in je lichaam. Het zorgt er namelijk voor dat je lichaam optimaal functioneert. Je bloed is hier een erg belangrijk onderdeel van. Van nature is je bloed een basische substantie met een pH-waarde die lichtjes schommelt. Dat is heel normaal. Wanneer je bloed echter begint te verzuren, kan dit flinke effecten hebben op je lichamelijke gezondheid. Het is daarom van belang dat je lichaam de balans tussen zuren en basen blijft behouden. Om je bloed, en dus ook je lichaam, gezond te houden bestaat er een zogenoemd alkalisch dieet.

Wat doet basische voeding in het alkalisch dieet?

Het alkalisch dieet is ontwikkeld op de gedachte dat de pH-waarde van je bloed nog belangrijker is dan je immuunsysteem. Volgens dit dieet, heeft de pH-waarde van je voeding het meeste effect op je lichaam en gezondheid. Dit komt door het goedje dat we “metabolisch afval” noemen.

Metabolisch afval is een goedje dat overblijft nadat ons eten is verwerkt. We scheiden deze stoffen uit via onze urine en ontlasting. Volgens het alkalisch dieet, heeft de zuurtegraad van dit afval invloed op de zuurtegraad van je bloed. Het zou daarom belangrijk zijn om voldoende basische voeding te eten zodat je metabolisch afval ook basisch blijft.

Wat hier echter wordt vergeten is dat de pH-waarde van je bloed erg lastig te beïnvloeden is. Als dit zo zou zijn, zouden wij heel makkelijk ernstig ziek worden of zelfs kunnen sterven. Je lichaam heeft namelijk een manier om zelf de pH-waarde te reguleren. Dit via de ademhaling en de nieren.

Het klopt dat voeding een effect heeft op de pH-waarde van je urine en ontlasting, maar dit is geen indicator voor de gezondheid van je lichaam. Er zijn namelijk nog meer factoren die meespelen in de zuurtegraad van je urine, niet alleen voeding.

Wel of niet letten op onze basische voeding?

groenten bevatten veel basen
Groenten die veel basen bevatten

Je zou misschien denken “dan hoef ik dus ook niet te letten op mijn basische voeding.” Maar dat is niet helemaal waar. Hoewel je voeding niet veel invloed heeft op de pH-waarde van je bloed, is het nog steeds belangrijk dat je een balans vindt tussen zure voeding en basische voeding. Een disbalans kan namelijk nog steeds tot problemen leiden, al dan minder erg.

Doordat je nieren en ademhaling de pH-waarde van je bloed en lichaam reguleren, is het belangrijk dat ze niet overwerkt raken. Een teveel aan zuren in het lichaam kan namelijk leiden tot verstoorde enzym functies, minder goede vertering van vetten, een hoger gehalte aan melkzuur (wat tot meer spierpijn leidt), minder energie en meer huidproblemen. Dit zijn klachten die in lichte, maar ook in zware mate kunnen voorkomen.

De zuren hoeven echter niet alleen uit je voeding te komen. Je lichaam kan namelijk ook meer zuren binnenkrijgen/aanmaken wanneer je veel stress ervaart en minder beweegt.

Hoe blijf ik gezond?

Je kan jezelf redelijk gezond houden door op te letten op wat je eet en hoe je leeft. Een gebalanceerd dieet bevat een goede combinatie van zuren en basische voeding. Daarnaast helpt het voor je lichaam om regelmatig aan ontspanningsoefeningen te doen of om zo nu en dan goed te bewegen.

De zuur-base huishouding verandert elke dag, en dat is heel normaal. Zolang de balans blijft bestaan, is er niks aan de hand. Als je merkt dat je plotseling moeier bent of meer spierpijn hebt, kan het dus geen kwaad om te kijken naar wat je eet en of je wellicht meer basische voeding kan gebruiken.

Groene bladgroenten, fruit, peulvruchten en noten zijn goede basische voedingsmiddelen om te consumeren.