Wat is vitaliteit?

vitaliteit voor een gezond leven
Vitaliteit: Wat is dat nu precies?

Er zijn meerdere manieren hoe je vitaliteit kan beschrijven. De één zal zeggen dat het gaat om de hoeveelheid energie die je hebt, terwijl de ander juist meer op levenslust en beweging focust. Volgens het Oxford woordenboek is vitaliteit de staat waarin je sterk en actief bent. Waarin je energie hebt. Het komt er dus op neer dat je je gezond voelt en nog veel dingen kan ondernemen.

Hoe vitaal je je voelt, is vaak afhankelijk van hoe goed je in je vel zit. Wanneer je lichaam niet optimaal gezond is, voel je je vaak ook minder fijn en zal je minder snel dingen ondernemen. Het is daarom belangrijk dat we veel aandacht besteden aan onze interne gezondheid. Supplementen kunnen hierbij helpen doordat zij je de stoffen geven die je misschien tekort komt.

De beste supplementen voor jouw vitaliteit

supplementen voor een gezonde lichaam en geest
Supplementen ter ondersteuning van een vitaal leven

Om je vitaliteit te ondersteunen, is het belangrijk om supplementen te nemen waar je wat aan hebt. Als je een ijzertekort hebt, is het handig als je daar supplementen voor neemt. Je hebt geen ondersteuning nodig voor dingen waar je geen tekort aan hebt. Om zeker te weten welke voedingsstoffen je het beste kan gebruiken, kan je een bloedonderzoek bij de huisarts laten doen.

1. Vitamine B12

Redelijk veel mensen hebben een tekort aan vitamine B12. Dit komt omdat het in weinig producten zit. Gelukkig bestaan er supplementen die je hierbij kunnen helpen. Vitamine B12 is namelijk erg belangrijk voor de werking van je zenuwcellen en bloedcellen. Ook helpt vitamine B12 om DNA aan te maken. Bij een tekort van deze vitamine, merk je vaak dat je vermoeid bent, prikkels van buitenaf komen minder snel binnen en je mentale gezondheid gaat vaak ook achteruit. Je hebt per dag 1 tot 2 microgram B12 nodig om gezond te blijven.

2. IJzer

IJzer helpt om zuurstof door de bloedbaan te transporteren naar alle ledematen, organen en spieren. Wanneer je onvoldoende ijzer in je lichaam hebt, krijgen niet alle ledematen evenveel zuurstof, waardoor je je sneller moe zal voelen, je kan ook duizelig worden en tintelende lichaamsdelen krijgen. Door voldoende ijzer te nemen in de vorm van een supplement, krijg je je vitaliteit weer terug. Je zal je energieker voelen en minder snel last hebben van duizeligheid.

3. Vitaliteit door vitamine D

Vitamine D is een van de weinige vitamines die ons lichaam zelf kan aanmaken. Dit doen we door zonlicht om te zetten in de vitamine. Toch krijgen we al gauw te weinig vitamine D binnen. Of dat nu komt doordat we veel binnen zitten voor ons werk, of juist door het Nederlandse weer, dat is nog maar de vraag. Wel weten we dat vitamine D bijdraagt aan een sterk immuunsysteem, stevige botten en gezond haar. Je kan een tekort herkennen aan een lagere weerstand, broze botten en een slechtere mentale gezondheid.

4. Magnesium

Stress, angst en depressieve gevoelens verlagen onze vitaliteit, daarom is het belangrijk om voldoende magnesium binnen te krijgen. Magnesium helpt namelijk bij het kalmeren van onze hersenen en zorgen ervoor dat we beter slapen. Ook draagt magnesium bij aan het functioneren van onze spieren en zenuwen, waardoor we soepeler kunnen bewegen en prikkels beter kunnen verwerken.

5. Vitaliteit door calcium

Net als vitamine D, is calcium erg belangrijk voor je botten. Ook is het essentieel voor je hart en organen, omdat het ze sterk houdt. Bij een tekort aan calcium kan je last krijgen van broze botten en tanden, osteoporose, zwakke nagels en haren, kramp en geheugenverlies. Door calcium supplementen te slikken wanneer je een tekort hebt, kan je deze symptomen tegengaan en behoud je je vitaliteit.

6. Vitamine C

Bovengenoemde vitaminen zijn allemaal erg belangrijk voor de interne gezondheid van je lichaam. Hoewel vitamine C hier ook aan bijdraagt, is het ook essentieel voor de gezondheid en vitaliteit van je huid. Vitamine C helpt namelijk de huid soepel en strak te houden, zonder oneffenheden. Het houd het weefsel intact en beschermt het tegen schade van buitenaf. Hierdoor straal je ook jeugdigheid en gezondheid uit naar buiten.