Zijn supplementen voor kinderen in de groeifase wel echt nodig?

Supplementen voor kinderen groeifase

Er moet rekening gehouden worden met het feit dat de kindertijd een kritieke periode is voor de groei en de ontwikkeling van de hersenen. Het is dus raadzaam om met behulp van de juiste voedingssupplementen een kind te voorzien van extra voedingsstoffen – zeker wanneer het dieet niet kan voorzien in de totaalbehoefte.

Als een gezin bijvoorbeeld een veganistisch dieet hanteert, dan zijn er vitamines en mineralen die in dit type dieet ontbreken. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan vitamine D, vitamine B12, vitamine A, ijzer, calcium en zink. Dit is erg belangrijk om in gedachte te houden, omdat de tekortkomingen van sommige van deze vitamines of mineralen ernstige problemen kunnen veroorzaken.

Denk aan “rachitis”; een ziekte die de botten verzacht en verzwakt. Het is dus goed dat, wanneer je naar de kinderarts gaat, je een kinderarts raadpleegt over de benodigde supplementen en de hoeveelheden die je kind moet nemen om zich goed te kunnen ontwikkelen. Zo komt vitamine D suppletie voor kinderen regelmatig voor.

Natuurlijke supplementen voor kinderen in hun groeifase

Supplementen voor kinderen die zich in de groeifase bevinden

Omega 3-vetzuren: Dit zijn essentiële vetzuren die bijvoorbeeld voorkomen in de weefsels en de vetten van vis én in olijfolie. Echter, alleen de omega 3-vetzuren uit vis bevatten de benodigde EPA- en DHA-vorm. Het probleem is dat vis in toenemende mate wordt besmet door kwik. Het heeft dus de voorkeur om omega 3 middels een voedingssupplement in te nemen.

Omega 3-vetzuren zijn onmisbaar voor het verlagen van bloedvetten, het verbeteren van de cognitieve capaciteit, het ontwikkelen van visie, het effectief kunnen leren en het geheugen. Het is daarom een belangrijke voedingsstof voor kinderen die zich in hun groeifase bevinden. Deze lijst van natuurlijke supplementen voor kinderen zou dus niet compleet zijn zonder omega 3-vetzuren!

Echinacea (zonnehoed): Dit is een plant die helpt het immuunsysteem te stimuleren. Het is dus een ideale manier om verkoudheid en griep te voorkomen of te reduceren. Perfect voor kinderen gedurende een koud seizoen.

Calcium: Dit is één van de belangrijkste supplementen voor kinderen tijdens hun groeifase, omdat het de ontwikkeling van tanden en botten bevordert.

IJzer: IJzer is cruciaal voor het transport van zuurstof naar cellen. Daarom is het, wanneer bijvoorbeeld kinderen weinig tot geen eetlust hebben of weinig noten, rood vlees en schaaldieren nuttigen, belangrijk om ijzersupplementen te gebruiken.

Vitamine B12: Suppletie van deze vitamine is vooral cruciaal voor kinderen die veganistische of vegetarische diëten volgen, omdat B12 niet in plantaardig voedsel voorkomt. Het ontbreken van deze vitamine kan ernstige onomkeerbare effecten veroorzaken. De meest voorkomende symptomen van een vitamine B12-tekort zijn bleekheid, zwakte en vermoeidheid.

Vraag eerst advies aan een kinderarts

Bespreek het inzetten van supplementen voor kinderen eerst met een kinderarts voordat je ze aan jouw kind geeft. Het innemen van grote hoeveelheden vitamines, mineralen of andere supplementen kan giftig zijn en leiden tot symptomen zoals misselijkheid, hoofdpijn of diarree. Bewaar supplementen altijd buiten bereik van kinderen.