Weerstand verhogen dankzij supplementen

Supplementen weerstand verhogen

Ons lichaam doet zijn best om deze indringers aan te pakken door middel van een complex proces dat afhankelijk is van een aantal factoren.

Naast de bekende versterkers van ons immuunsysteem, zoals voldoende beweging en het eten van een gezond dieet, zijn er eveneens een aantal supplementen die ons immuunsysteem – en daarmee onze weerstand – kunnen verbeteren.

Lees verder om meer te weten te komen over de desbetreffende voedingssupplementen.

Vitamine D kan de weerstand verhogen

Zelfs wanneer je dagelijks een “perfect” dieet zou consumeren, zou het erg moeilijk zijn om voldoende vitamine D binnen te krijgen. Er zijn namelijk maar weinig voedingsmiddelen die voldoende vitamine D bevatten om aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid tegemoet te kunnen komen. Vette vis is waarschijnlijk één van de beste bronnen van vitamine D, gevolgd door eidooiers en lever.

De beste bron van vitamine D is afkomstig van de uv-stralen van de zon die door de huid worden geabsorbeerd. Omdat Nederland relatief weinig zonuren per jaar heeft – vooral in de koude maanden – zullen velen van ons niet genoeg aan zonlicht blootgesteld worden.

Aanvulling van vitamine D middels suppletie is dan de beste optie. Een onderzoek uit 2017 in het British Medical Journal heeft inzichtelijk gemaakt dat suppletie bescherming kan bieden tegen verkoudheid en griep. Wil je je weerstand verhogen? Denk dan ook aan deze vitamine!

Zink

Een onderzoek uit 2016 wees uit dat zinksuppletie bij oudere volwassenen de immuniteit hielp verhogen. Hoewel je zink kunt halen uit voedingsmiddelen, zoals sesam en pompoenpitten, linzen en kalkoen, was het overgrote deel van de onderzochte populatie niet in staat om genoeg zink middels hun dieet binnen te krijgen. Daardoor werden zij vatbaarder voor ziekten en infecties. Verdere studies hebben aangetoond dat zink de duur van een verkoudheid kan verminderen.

Je weerstand verhogen met probiotica

Wanneer het gaat om het opbouwen van een verdedigingslinie tegen griep, begin dan met het bouwen aan een betere gezondheid van je darmen. Een studie wees uit dat studenten die probiotica in supplementvorm gebruikten, de duur en de ernst van een verkoudheid hadden verkort.

Je weerstand verhogen kan dus prima met behulp van een kwalitatief hoogwaardig probioticum.

Vitamine C

Veel studies hebben het gebruik van vitamine C gekoppeld aan een vermindering van verkoudheid en een verhoogt vermogen om infecties te bestrijden. Houd er echter rekening mee dat het consumeren van teveel vitamine C diarree en maagklachten kan veroorzaken.

Dus hoewel het hoogstwaarschijnlijk veilig is om voedingssupplementen met vitamine C deze winter in te nemen, overschrijdt dan niet de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH). Het maximaal toelaatbare limiet vitamine C voor volwassenen is 2000 mg.

Niet alleen supplementen zijn belangrijk voor een goede weerstand

Weerstand verhogen supplementen

Naast een gevarieerd en uitgebalanceerd dieet zijn een gezond gewicht, het doeltreffend omgaan met stress, voldoende slapen, regelmatige lichamelijke activiteiten én goed handen wassen van cruciaal belang bij het bestrijden van verkoudheid en griep.

Supplementen werken het beste wanneer je een hogere dosis nodig hebt, zoals vitamine C, of wanneer je probeert een voedingsstof binnen te krijgen die je lichaam moeilijk uit voedsel kan halen, zoals vitamine D. Dit zal je immuunsysteem een boost geven!

Zoals met de meeste dingen die helpen het risico op infecties en chronische ziekten te verminderen, is er niet één “wondermiddel” dat de oplossing biedt. Het is namelijk belangrijk om een aantal goede levensstijlkeuzes te maken die gezamenlijk het verschil kunnen maken.