Vitamine C supplementen weerstand opbouwen

Je weerstand opbouwen met Vitamine C

Total
1
Deelacties

Vitamine C is een opmerkelijk veelzijdige voedingsstof. Het speelt een belangrijke rol in een breed scala aan verschillende systemen en processen in je lichaam. Van het helpen genezen van snijwonden en kneuzingen tot het ondersteunen van je bijnieren wanneer je veel stress hebt…

Het moge duidelijk zijn: Een mogelijk vitamine C tekort dient zo snel mogelijk verholpen te worden, aangezien deze vitamine bijdraagt aan veel verschillende lichaamsfuncties. Deze vitamine staat vooral bekend als superster onder de immuunsysteem supplementen – en er zijn goede redenen voor deze associatie!

De inhoud van dit artikel is gebaseerd op wetenschappelijke publicaties en is geschreven in samenwerking met medische specialisten / voedingsdeskundigen.

Hoe vitamine C direct jouw immuunsysteem ondersteunt

Weerstand opbouwen vitamine CVan ascorbinezuur – de wetenschappelijke naam voor pure vitamine C – is aangetoond dat het een groot aantal immuunmechanismen in je lichaam ondersteunt. Jouw witte bloedcellen zijn bijvoorbeeld een belangrijk onderdeel van je immuunsysteem.

Je hebt verschillende soorten witte bloedcellen, die allemaal helpen om ziekteverwekkende virussen en bacteriën op de een of andere manier te bestrijden. Deze essentiële vitamine helpt zowel de productie als de functie van veel van dit soort witte bloedcellen te stimuleren.

Ook helpt het je lichaam met het produceren van belangrijke antilichamen. Antilichamen zijn eiwitten die binnendringende microben binden om ze vervolgens te neutraliseren. En de krachtige antioxiderende eigenschappen van deze vitamine helpen daarnaast bepaalde witte bloedcellen te beschermen tegen de giftige stoffen die ze produceren in hun strijd tegen ziekteverwekkers.

Met andere woorden; vitamine C is een essentiële voedingsstof voor een gezonde en doeltreffende werking van het immuunsysteem. Niet voor niets wordt vitamine C tegen het coronavirus ingezet door tal van medici.

De immuunsysteem voordelen gaan veel verder

Vitamine C immuunsysteem versterkenJouw immuunsysteem is echter geen eenvoudige setje cellen dat geïsoleerd van alle andere lichaamsprocessen werkt. In plaats daarvan is het een complex netwerk van onderling verbonden organen, cellen en processen.

Bovendien beïnvloeden verschillende andere functies van je lichaam hoe goed jouw immuunsysteem zijn werk kan doen. En vitamine C – ook wel ascorbinezuur geheten – speelt eveneens een rol bij tal van deze functies.

Jouw huid en slijmvliezen zijn bijvoorbeeld de eerste verdedigingslinie van je lichaam. Een snijwond of een beschadigde huid kan een doorgang worden voor bacteriën die infecties veroorzaken. Vitamine C helpt jouw lichaam om collageen aan te maken – een sleuteleiwit in de huid dat je nodig hebt voor een goede wondgenezing.

Ook je bijnieren spelen een belangrijke rol in je lichaam – bijvoorbeeld met oog op het reduceren en het aanpakken van stress. Je bijnieren gebruiken een aanzienlijke hoeveelheid vitamine C telkens wanneer een stressreactie wordt geactiveerd. Dit kan één van de redenen zijn waarom je meer kans hebt om verkouden te worden als je gestrest bent.

Naast vitamine C kun je ook supplementen met vitamine D gebruiken ter versterking van je immuunsysteem. Doe dit echter altijd in overleg met je huisarts of diëtist.

Dit Vind Je Wellicht Ook Interessant