Wat is vitamine D?

Vitamine D is een van de 13 vetoplosbare vitamines. De vitamine zit voornamelijk in de vet van bepaalde voedingsmiddelen. Ook zorgt voldoende tijd buitenshuis doorbrengen ervoor dat jouw lichaam vitamine D tot zich kan nemen. Jouw huid zet dan zonlicht om in deze essentiële vitamine.

Vetoplosbare vitamines

Vetoplosbare vitamines worden opgeslagen in de weefsels van ons lichaam. Dit is meestal in beperkte mate. Er kan wel een grote voorraad van vitamine A worden opgeslagen in onze lever. Dit is ook het geval bij dieren. Daarom is bijvoorbeeld kippenlever erg rijk aan vitamine A.

Als vetoplosbare vitamines worden uitgescheiden, gebeurt dit via de gal of de urine. Dit is dus ook het geval bij vitamine D. Ben je benieuwd welke functies deze belangrijke vitamine heeft? Lees dan snel verder!

Functies van vitamine D

vitamine D

Alle vitamines hebben andere functies in ons lichaam. Vitamine D heeft verschillende functies, zoals:

Het beïnvloedt de spierwerking
Bij een tekort aan vitamine D kunnen er klachten ontstaan, zoals spierzwakte en spierkrampen.

Het zorgt voor sterke botten
Dit doet deze vitamine samen met calcium. Calcium en vitamine D hebben een positieve invloed op de botdichtheid en kunnen botverlies beperken.

Goede werking van een immuunsysteem
Er zijn onderzoeken waaruit blijkt dat vitamine D waarschijnlijk een rol speelt bij de werking van het immuunsysteem.

Opname fosfor en calcium
Door voldoende inname kunnen wij fosfor en calcium opnemen uit de voeding. Fosfor en calcium zorgen voor de stevigheid van onze tanden. Fosfor speelt eveneens een rol bij de energiestofwisseling in ons lichaam.

Humeur
Een tekort aan vitamine D kan ervoor zorgen dat het serotoninegehalte in onze hersenen wordt verlaagd. Dit kan een negatief effect hebben op ons humeur. Het kan soms ook leiden tot het ontwikkelen van een depressie.

Waar zit deze vitamine in?

Onze belangrijkste bron is zonlicht. Onder invloed van zonlicht maakt onze huid vitamine D aan.

Een klein deel van onze behoefte halen wij uit onze voeding. Het zit onder andere in vette vis, kaas, eieren en rundvlees. Vitamine D wordt ook toegevoegd aan verschillende voedingsmiddelen, zoals halvarine, margarine, bak- en braadproducten en zuigelingenvoeding.

Waarom hebben kinderen vitamine D suppletie nodig?

vitamine d

Alle kinderen onder de 4 jaar hebben 10 microgram per dag nodig.

Het beschermt kinderen tegen het ontstaan van rachitis. Dit is vergroeiing van het skelet. Deze vitamine is ook nodig voor de opbouw van botten en tanden.

In flesvoeding en opvolgmelk zijn extra nutriënten toegevoegd. Als jouw kind dit niet gebruikt, moet er apart een vitamine D supplement worden genomen.

Na 4 jaar blijft deze behoefte hetzelfde als jouw kind een getinte of donkere huidskleur heeft. De behoefte blijft ook hetzelfde als jouw kind minder dan 30 minuten per dag buitenshuis doorbrengt in daglicht of bedekkende kleding draagt.

Als dit niet het geval is bij jouw kind, hoeft jouw kind in beginsel geen vitamine D suppletie meer te krijgen als hij of zij 4 jaar wordt.

Mensen van 70 jaar en ouder worden geadviseerd een supplement van 20 microgram te nemen per dag. Doordat de huid ouder wordt, kan vitamine D minder goed worden gemaakt uit zonlicht.