Wat zijn de voordelen van vis eten?

vis eten gezond

Vis eten hoeft niet alleen heel lekker te zijn, maar het is ook gezond voor je lichaam en geest. Wist je namelijk dat vis ontzettend veel goede voedingsstoffen bevat? Denk aan omega vetzuren, jodium, ijzer en andere goede mineralen en vitamines. Daarnaast zitten er ook allerlei goede vetten en eiwitten in vis, waardoor je een gezond lichaam behoud.

1. Je vermindert de kans op hart- en vaatziekten

Hoewel vis heel vet is, is het toch heel goed voor je hart. Dit komt doordat de vetten in vis juist goed voor je lichaam zijn. Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat het regelmatig eten van vis de kans op hart- en vaatziekten aanzienlijk kan verminderen.

2. Het is goed tijdens de ontwikkeling

Wanneer je zwanger bent, kun vis eten een positief effect hebben op de ontwikkeling van je kind. Vis bevat namelijk veel voedingsstoffen, waaronder omega-3 vetzuren. Deze vetzuren zijn belangrijk voor de ontwikkeling van je hersenen en ogen.

3. Vis eten is goed voor je hersenen

Naast dat vis dus helpt bij het ontwikkelen van de hersenen, houdt het ook al volwassen hersenen gezond. Zo is de consumptie van vis verbonden aan een goede mentale gezondheid en een hoger gehalte van grijze materie (het onderdeel van je hersenen dat je emoties en geheugen beïnvloedt).

4. Het helpt tegen depressieve klachten

Iedereen heeft wel eens last van somberheid, maar wanneer je depressie hebt, kan dat flinke gevolgen hebben voor je gezondheid. Omega-3 vetzuren hebben een positieve invloed op de receptoren in je brein die normaal gesproken emoties beïnvloeden, waardoor je minder last zal krijgen van depressieve klachten.

5. Het verbetert je slaapritme

Een vitamine D tekort kan leiden tot een slecht slaapritme. Vis bevat over het algemeen veel vitamine D waardoor dit kan bijdragen aan een betere nachtrust zonder langdurig wakker liggen.

Welke vis eten is het gezondst?

gezonde vetten

In principe zijn alle vissoorten wel gezond om te eten, maar de een is natuurlijk beter voor je gezondheid dan de ander. Dit heeft vaak te maken met het vetgehalte en het gehalte aan kwik. Er bestaan namelijk ook vissoorten die juist te veel slechte vetten bevatten waardoor zij minder goed zijn voor de gezondheid van je hart.

Deze vissen zijn het best om te eten:

 • Zalm
 • Makreel
 • Haring
 • Tonijn
 • Forel
 • Witvis
 • Baars

Deze vissen kan je het beste vermijden:

 • Tegelvis
 • Zwaardvis
 • Haai
 • Koningsmakreel

Hoe kom ik aan de goede stoffen als ik geen vis eet?

Wanneer je vegetariër of veganist bent, eet je geen vis, vlees, kip en andere dierlijke producten. Vroeger werd er nog wel eens gezegd dat dat geen gezonde levenswijze was, maar inmiddels is het goed te doen om zonder dierlijke producten gezond te leven. Toch bevat vis veel goede voedingsstoffen die je niet wil missen.

Een goede oplossing om toch voldoende omega vetzuren en vitamine D binnen te krijgen is door middel van omega 3 voedingssupplementen en ondersteunende vitamine D supplementen. Deze zijn verkrijgbaar bij de drogist. Neem echter alleen supplementen in overleg met je huisarts, zij weten het beste welke hoeveelheid het beste voor je is.