Welke supplementen voor hart en bloedvaten zijn effectief?

supplementen voor hart en bloedvaten essentieel gezondheid
Supplementen voor hart- en bloedvaten

Omdat er tegenwoordig veel aandacht is voor het gebruik van supplementen, is er ook veel misinformatie te vinden. Het is daarom belangrijk om te weten welke supplementen daadwerkelijk effectief zijn en welke alleen effectiviteit lijken te hebben. Wanneer het gaat om supplementen voor hart en bloedvaten, zijn er drie verschillende soorten die bewezen effectief zijn voor de gezondheid van je hart. Welke dat zijn, leggen we hier uit.

1. Rode rijst gist

Dit is een van de minder bekende supplementen voor hart en bloedvaten die effectief is. Rode rijst gist bevat namelijk monacoline K, een bestanddeel dat lijkt op de regelmatig voorgeschreven lovastatine. Monacoline K helpt bij het verlagen van je LDL cholesterol, de variant van cholesterol die aan je bloedvaten blijft plakken. Bij langdurige ophoping, kan dit tot problemen met de bloeddruk leiden.

Wanneer je dagelijks 3 tot 10 mg monacoline K inneemt, heeft dit supplement hetzelfde effect als de voorgeschreven statines. En kan het je LDL cholesterol tot wel 25% verlagen binnen 8 weken. Let hierbij echter wel op dat je rode rijst gist supplementen neemt van een betrouwbare bron en rekening houdt met mogelijke bijwerkingen.

2. Omega-3 supplementen voor hart en bloedvaten

Zoals we eerder eens hebben geschreven, helpen omega-3 vetzuren bij het bestrijden van triglyceriden. Triglyceriden zijn nodig voor onze gezondheid, maar een te grote hoeveelheid van deze deeltjes kan voor aderverkalking zorgen. De omega-3 vetzuren helpen dit te voorkomen. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat het slikken van deze vetzuren de kans op een hartaanval met wel 28% kan verminderen. Ook wordt daarbij de dodelijkheid van een hartaanval vermindert.

Bij het gebruik van omega-3 vetzuren is het belangrijk om te letten op de oorsprong van de vetzuren. Sommige supplementen kunnen namelijk zware metalen bevatten. Voorgeschreven visolie of plankton supplementen hebben dit niet.

3. Co-enzym Q10

Q10 wordt meestal gebruikt op de verpakking van huidverzorgingsproducten, maar kan ook baat hebben bij de gezondheid van je hart en bloedvaten. Wanneer je namelijk veel statines gebruikt voor de gezondheid van je hart, kan je last krijgen van SAMS. Dit staat voor statine-geassocieerde spier symptomen. Het gebruik van Co-enzym Q10 helpt om SAMS te voorkomen en kan de symptomen ook verlichten wanneer je er al wel last van hebt.

Naast dat Q10 helpt bij het voorkomen en verlichten van SAMS, is het ook effectief bij het voorkomen van congestief hartfalen. Veel mensen die congestief hartfalen ervaren, hebben een tekort aan co-enzym Q10. Een onderzoek uit 2019 heeft aangetoond dat het gebruik van Q10 de symptomen flink kon verminderen.

Zijn er ook niet-effectieve supplementen voor hart en bloedvaten?

Er zijn veel verschillende onderzoeken geweest naar de effectiviteit van bepaalde andere supplementen op de gezondheid van ons hart en onze bloedvaten. Toch zijn veel onderzoeken niet duidelijk genoeg of kwam er helemaal geen resultaat uit. Het gaat hierbij vooral om het gebruik van antioxidanten, multivitaminen, vitamine E en beta-caroteen.

Wel lijkt een tekort aan vitamine D gelinkt te kunnen zijn aan een hogere kans op hart- vaatziekten. Hiervan is het advies echter om, indien er een vitamine D tekort is, hier supplementen voor te slikken.

Wat kan je nog meer doen voor een gezond hart en bloedvaten?

beweging ook gezond voor hart en bloedvaten
Tips gezondere hart- en bloedvaten

Uiteindelijk is voorkomen beter dan genezen en zijn er een aantal dingen die je kan doen om de kans op hart- en vaatziekten te verminderen. In sommige gevallen is het dan echter nog steeds nodig om supplementen voor hart en bloedvaten te gebruiken. Niet alleen omdat deze goed zijn voor je hart, maar ook omdat ze andere gezondheidsvoordelen hebben. Doe dit altijd in overleg met je huisarts. Andere manieren om je hart en bloedvaten gezond te houden zijn:

  • Niet te veel producten met veel LDL-cholesterol consumeren
  • Voldoende bewegen
  • Je alcohol inname verminderen
  • Voldoende slapen
  • Een gezond dieet volgen met veel groenten
  • Zo nu en dan vette vis eten
  • Je stress beperken
  • Je bloeddruk in de gaten houden

Er zijn een aantal factoren die de kans op hart- en vaatziekten kunnen beïnvloeden zonder dat je daar controle over hebt. Deze factoren hebben te maken met je geslacht, leeftijd, afkomst en of er erfelijke aandoeningen in je familie heersen. In dat geval is het verstandig om je gezondheid goed in de gaten te houden en om bij twijfels naar je huisarts te gaan.