Wat is vitamine D?

vitamine D tabletten calcium

Vitamine D is een vitamine die je lichaam helpt om calcium uit je botten op te nemen. Ook speelt het een belangrijke rol bij de gezondheid en werking van je immuunsysteem en spieren. Het is daarom een essentiële vitamine voor een gezond lichaam en een goede groei bij kinderen. Wanneer je voldoende zonlicht binnen krijgt, is je lichaam in staat zelf vitamine D aan te maken. Dit zijn echter hele kleine hoeveelheden.

In voeding zitten twee verschillende soorten vitamine D:

  • Vitamine D2 (ergocalciferol). Deze vitamine wordt gevormd in sommige paddenstoelen en schimmels.
  • Vitamine D3 (cholecalciferol). Deze vitamine wordt gevormd in de huid van mensen en dieren. Daarom halen we vooral deze variant uit onze voeding. Het komt voornamelijk voor in vette vis, vlees en eieren.

Beide varianten worden toegevoegd aan vitamine D tabletten.

Wat doen vitamine D tabletten?

Je vraagt je misschien af “Wat zijn vitamine D tabletten en waar zijn ze goed voor?”, maar ze doen meer dan je denkt. Hoewel vitamine D zich namelijk focust op het opnemen van calcium in je lichaam, heeft het nog veel meer functies.

1. Het beperkt botontkalking

Doordat je meer calcium uit je voeding opneemt, blijven je botten stevig waardoor je minder snel kans loopt op botontkalking. In ouderdom kan dit ook symptomen van osteoporose tegengaan.

2. Het bevordert het immuunsysteem

Naast dat het calcium opneemt, helpen vitamine D tabletten om je immuunsysteem een boost te geven. Je zal minder snel verkouden worden en je loopt minder kans om ziekten of infecties op te lopen. Tevens kan vitamine D jouw lichaam ondersteunen met het verminderen van netelroos.

3. Vitamine D tabletten gaan klachten van depressie tegen

Een onderzoek uit 2008 heeft laten zien dat vitamine D tabletten symptomen en klachten van depressie en angststoornissen tegen kunnen gaan.

4. Het bevordert je spierfunctie

Ook je spieren hebben voldoende vitamine D nodig om goed te kunnen functioneren. Voldoende vitamine D inname kan ervoor zorgen dat je minder snel last krijgt van verzuurde spieren tijdens het sporten.

5. Het verstevigt je botten en tanden

Waar vitamine D wellicht nog het meeste om bekend staat is de functie voor de botten en tanden. Wanneer je voldoende vitamine D binnenkrijgt, versterken je botten en tanden waardoor zij minder snel schade zullen oplopen.

Zijn vitamine D tabletten iets voor mij?

zonlicht vitamine aanmaken

Als je al voldoende vitamine D binnenkrijgt uit je voeding en regelmatig buiten komt, is de kans klein dat je vitamine D tabletten nodig hebt. Zwangere mensen, mensen met een donkere huidskleur en ouderen hebben echter meer vitamine D nodig, omdat zij vaak niet voldoende zelf aanmaken.

Wanneer je toch wilt kiezen voor vitamine D supplementen (bijvoorbeeld in strijd tegen vitamine D-tekort symptomen), dan kan je kiezen voor de vitamine D tabletten 800 IE. Dit zijn flinke tabletten die veel vitamine D3 bevatten. Ze geven je lichaam een echte boost!

Let op: overleg eerst met je arts om te kijken of deze tabletten mogelijk van invloed kunnen zijn op de medicatie die je gebruikt.