Vraag wanneer je twijfelt

Terwijl veel van de huisdierensupplementen op de Nederlandse markt volkomen veilig zijn en grote voordelen voor je dier kunnen betekenen, kunnen sommige supplementen voor huisdieren schade veroorzaken als ze niet correct worden gebruikt. Als je jouw huisdier bijvoorbeeld teveel van iets geeft, zoals calcium, kan dit meer kwaad dan goed doen.

Wist je dat als je je hond teveel calcium geeft, ze bijvoorbeeld skeletproblemen kan krijgen? Een ander voorbeeld van teveel van het goede is teveel vitamine D. Bij honden kan dit leiden tot een verlies van eetlust en zelfs spieratrofie. Het kopen van vitaminen voor jouw huisdier dient dus op een veilige en verantwoorde manier te gebeuren.

Wat dit betekent is dat het bij twijfel altijd het beste is om je dierenarts te vragen of het supplement veilig is om te geven. De dierenarts kan je ook informatie geven over de juiste dosering voor jouw huisdier.

Een gezond dieet moet op de eerste plaats komen

Supplementen voor huisdieren

Een andere tip is om natuurlijke supplementen niet te beschouwen als de enige manier om te kunnen voldoen aan de gezondheids- en voedingsbehoeften van je huisdier.

Een gezond, uitgebalanceerd dieet moet altijd de hoogste prioriteit zijn. Supplementen voor huisdieren moeten enkel ter aanvulling op het reeds bestaande dieet van je huisdier gebruikt worden, of ingezet worden bij het verhelpen van specifieke problemen.

Als je denkt dat hun huidige voedsel niet aan al hun voedingsbehoeften voldoet, is het tijd om iets nieuws te vinden en actie te ondernemen. Supplementen voor huisdieren kunnen dan de uitkomst bieden. In de volgende alinea kijken we naar de problemen en de kwalen die kenmerkend zijn voor huisdieren. Op basis daarvan kan er namelijk gezocht worden naar eventuele voedingssupplementen die het beste gebruikt kunnen worden.

Kenmerkende problemen en kwalen

Over het algemeen zijn er enkele kenmerkende problemen en kwalen waarbij supplementen voor huisdieren erg gunstig kunnen zijn. Ze kunnen met name helpen bij ontstekingen, pijn en spijsverteringsproblemen. Andere problemen waarvoor ze nuttig kunnen zijn, zijn onder andere tekortkomingen van het immuunsysteem, skeletproblemen, gewrichtspijn, haarverlies, mond- en tandvleesaandoeningen en artritis.

Wat voor soort supplementen het beste zijn om te geven, wordt logischerwijs gebaseerd op de gezondheidsproblemen van je huisdier.

Veelvoorkomende supplementen voor huisdieren

Huisdieren supplementen gebruiken huisdiersupplementen

Dankzij de enorme hoeveelheid supplementen die tegenwoordig voor huisdieren beschikbaar is, zal het waarschijnlijk niet lang duren voordat we natuurvoedingswinkels specifiek voor dierenbehoeften zien opduiken.

Wat de meest voorkomende supplementen voor huisdieren betreft; er zijn er een aantal die je keer op keer tegenkomt. Deze zijn meestal erg nuttig en veelzijdig, omdat de meeste huisdieren op een bepaald moment in hun leven van deze voedingssupplementen kunnen profiteren.

Chondroïtine: Meestal vind je chondroïtine gemengd met glucosamine (in plaats van puur en alleen chondroïtine). Zowel dieren als mensen kunnen baat hebben bij deze supplementen, aangezien ze bijdragen aan het verminderen van pijn en ontstekingen die geassocieerd kunnen worden met artrose. Artrose komt veel voor bij dieren naarmate ze ouder worden. Deze lijst met supplementen voor dieren zou dus niet compleet zijn zonder deze stof.

Multivitaminen: Het idee is dat huisdieren alle vitamines uit hun voeding halen die ze nodig hebben. Soms is dat echter niet het geval. Een organische multivitamine van hoge kwaliteit kan uitstekend missende voedingsstoffen aanvullen. Voordat je je huisdier een kwalitatief hoogwaardige multivitamine geeft, moet je allereerst een kijkje nemen naar hetgeen zijn voedsel aan voedingsstoffen biedt, zodat je erachter kunt komen welke stoffen er mogelijk ontbreken.

Visolie: Als jouw dier lijdt aan artritis of huidproblemen, dan kan visolie ongelooflijk helpen. Recente studies hebben aangetoond dat voor honden die steroïde medicijnen gebruiken om allergieën te behandelen, het gebruik van visolie daadwerkelijk kan helpen om de vereiste dosering steroïde medicijnen te verlagen. Omdat het gebruik van steroïden gedurende een lange periode problemen kan veroorzaken, is het vinden van een veiligere, gezondere oplossing ideaal. Een visoliesupplement biedt de uitkomst.

Glucosamine: Net als bij chondroïtine wordt glucosamine gebruikt om ontstekingen en pijn – die de mobiliteit en de vitaliteit van je huisdier beïnvloeden – te verminderen. Een glucosamine supplement werkt door het beschadigde kraakbeen van je dier opnieuw op te bouwen. Dit betekent dat het de ontwikkeling van artritis kan vertragen. Uiteraard wordt dit belangrijker naarmate huisdieren ouder worden. Neem contact op met je dierenarts voor de juiste doseringsinformatie, zodat je de maximale voordelen kunt behalen.

Probiotica: Probiotica zijn niet alleen belangrijk voor mensen, ze zijn ook belangrijk voor dieren. Ze bevatten namelijk vriendelijke bacteriën die het maagdarmstelsel ten goede komen en spelen een zeer belangrijke rol bij het verteren van voedsel. Ze helpen ook bij het opbouwen van het immuunsysteem van je dier en helpen hen om ziekteverwekkers te bestrijden. Als je huisdier last heeft van diarree en maagklachten, dan kunnen ze wellicht een probioticum als supplement goed gebruiken. Het is het beste om een afspraak te maken met je dierenarts om ziekten uit te sluiten alvorens je je huisdier een probioticum geeft.

Gebruik supplementen voor huisdieren op een verantwoorde manier

Supplementen voor huisdieren kunnen erg doeltreffend helpen bij het voorkomen en het genezen van kwalen. Het lijkt daarom volkomen logisch om ze direct aan je huisdier te geven. Het is echter verstandig om te onthouden dat teveel of onjuiste supplementen voor jouw huisdier tot problemen kunnen leiden. Het is daarom net zo belangrijk om het juiste type supplement te gebruiken om hun specifieke problemen aan te pakken. Het beste is om dit te overleggen met je dierenarts.