Wat is netelroos?

netelroos en vitamine D werkzaam

Netelroos is een lichamelijke reactie waarbij je last krijgt van rode bulten op je huid. Het wordt ook wel urticaria of galbulten genoemd. Het ontstaat vaak plotseling en gaat na een aantal uur weer weg. Na het ontstaan, verspreiden de bulten zich over delen van je lichaam en gaan erg jeuken. Netelroos wordt geclassificeerd als een huidziekte die op elke leeftijd kan voorkomen.

Eén op de vijf mensen krijgt in hun leven te maken met netelroos. Vaak gaat het om acute netelroos, waarbij de klachten opkomen en tot maximaal 6 weken aanhouden. Wanneer je langer dan 6 weken last hebt van netelroos, ga je het hebben over chronische netelroos.

Niemand weet precies waardoor netelroos ontstaat. In de meeste gevallen speelt de stof histamine hier een rol bij. Het wordt ergens door geprikkeld, waar je lichaam dan verder op reageert. Wanneer je acute netelroos hebt, is voeding of medicatie hier vaak de oorzaak van. Je kan dan sneller uitvinden wat bij jou de oorzaak is, en daardoor de klachten verminderen of doen laten verdwijnen. Bij chronische netelroos wordt de oorzaak bijna nooit gevonden.

Omdat de oorzaak vaak onbekend is, wordt netelroos behandeld door middel van het tegengaan van de symptomen. Je krijgt hierbij vaak antihistaminica toegediend die de werking van de histamine tegengaan. Bij chronische netelroos kan je, in overleg met een ziekenhuis, soms een middel krijgen die de productie van histamine vermindert. Hierdoor zijn je lichamelijke reacties ook zwakker.

Daily Women Formula is ontwikkeld voor de actieve vrouw. De vrouw die bewust en gezond leven belangrijk vindt - juist wanneer het leven veel van haar vraagt. Onze doordachte formule van hoogwaardige nutriënten ondersteunen je bij iedere levensstijl, ieder moment van je cyclus en iedere leeftijd.
Normaal €29.95
Nu tijdelijk €24.95
5/5

35.000+ tevreden klanten

Netelroos en vitamine D: werkt dit samen?

antihistamine

Natuurlijk blijft netelroos erg vervelend en wil je daar zelf ook wat aan kunnen doen. Nu is er bewijs dat netelroos en vitamine D mogelijk goed samengaan om de klachten van netelroos te verlichten. Uit onderzoek bleek namelijk dat het toevoegen van vitamine D supplementen aan je anti-allergiemedicatie, de effecten van deze medicatie kan bevorderen.

Een ander onderzoek wees uit dat mensen met een vitamine D tekort, vaker last hadden van netelroos dan mensen zonder vitaminetekort. Netelroos en vitamine D gaan dus wel degelijk samen. Wel geeft dit onderzoek aan dat er meer bewijs nodig is voor het uitbrengen van een volledige conclusie.

Netelroos en vitamine D kan dus een goede oplossing bieden wanneer je last hebt van chronische netelroos. Het beste werkt het wanneer je dit in combinatie neemt met je bestaande allergie medicatie/antihistaminica. Doe dit echter altijd alleen in overleg met een huisarts, een teveel aan vitamine D kan namelijk tot andere klachten leiden. Daarnaast is het geen garantie dat de combinatie van deze middelen 100% effectief is, daarvoor moet er eerst meer onderzoek naar gedaan worden.