Waarom hebben vegetariërs voedingssupplementen nodig?

voedingssupplementen voor vegetariërs waar op letten

Vegetarisch of veganistisch eten heeft veel voordelen voor de gezondheid. Je hebt minder kans op een hoge bloeddruk, vaak minder last van een hoog cholesterolgehalte en je loopt zelfs minder kans op hart- en vaatziekten. Toch wordt er nog wel eens een argument gemaakt dat vegetariërs helemaal niet zo gezond zijn omdat ze voedingssupplementen nodig hebben, maar klopt dit wel?

Wanneer je vegetarisch eet, eet je plantaardige met uitzondering van dierlijke melkproducten en eieren. Je eet simpelweg geen vlees. Veganisten gaan nog een stapje verder en eten helemaal geen dierlijke producten, ook geen ei. Het is mogelijk om met een plantaardig dieet gezond te leven, maar er zijn een aantal voedingsstoffen die niet of lastig te verkrijgen zijn uit plantaardige voeding. Daarom maken sommige vegetariërs en veganisten gebruik van voedingssupplementen ter ondersteuning van hun dagelijkse voeding.

Deze voedingssupplementen voor vegetariërs zijn niet nodig, maar worden wel aangeraden, zeker wanneer je geen bewerkte producten eet. Aan veel plantaardige alternatieven worden namelijk extra voedingsstoffen toegevoegd, maar wanneer je deze niet eet, loop je die mis.

Welke voedingssupplementen voor vegetariërs zijn er?

plantaardige voeding gezond met of zonder ondersteuning

Als je er voor kiest om als vegetariër gebruik te maken van voedingssupplementen, dan hoef je niet gelijk alle vitamines en mineralen te slikken. Er zijn slechts een klein aantal voedingsstoffen die je het beste extra kan innemen. Wil je zeker weten welke je wel of niet nodig hebt? Dan kan je je bloed laten testen op de waarden van je voedingsstoffen om zo te zien of je ergens een tekort van hebt, of juist niet.

1. IJzer voedingssupplementen

Planten, zoals spinazie, bevatten redelijk veel ijzer. Dit is niet-heem ijzer, in tegenstelling tot het heem-ijzer dat uit dierlijke producten komt. Niet-heem komt vrijwel alleen voor in planten, maar wordt minder goed opgenomen door het lichaam dan heem-ijzer. Hierdoor lopen vegetariërs de kans op een tekort. Omdat ijzer erg belangrijk is voor de transport van zuurstof door het lichaam, is het belangrijk om hier voldoende van in je lichaam te hebben. Wel helpt vitamine C bij de opname van niet-heem ijzer.

2. Vitamine B12

Een veelgehoord argument tegen veganisme en vegetariërs is dat zij geen vitamine B12 kunnen halen uit plantaardige voeding. Hoewel het op sommige vlakken klopt, is het toch niet helemaal waar. Vitamine B12 komt namelijk veel voor in aarde, en zit dus veel op ongewassen groenten en paddenstoelen. Daar blijft slechts een minimaal beetje van over wanneer je deze wast. Toch wordt er veel vitamine B12 aan plantaardige melkproducten toegevoegd, zodat veganisten en vegetariërs toch voldoende B12 binnenkrijgen. Eet je dat niet? Dan is een supplement een goede optie.

3. Omega vetzuren

De meeste mensen halen hun omega vetzuren uit vette vis of visolie capsules. Omdat vis niet vegetarisch eet, zou je hier een tekort van kunnen oplopen. Gelukkig bestaan er tegenwoordig plankton capsules die ontzettend veel omega vetzuren bevatten. Plankton staat namelijk onderaan de voedselketen, maar is de hoofdproducent van omega vetzuren. De dieren die plankton eten worden weer opgegeten door vissen, zodat zij aan hun omega vetzuren komen. Het is dus een hele natuurlijke en plantaardige bron van omega vetzuren en uiterst geschikt voor voedingssupplementen voor vegetariërs.

4. Jodium

Net als omega vetzuren, kan je jodium gemakkelijk uit plantaardige voedingssupplementen halen. Jodium komt namelijk veel voor in vis, maar ook in zeewier en zeezout. Daarnaast zijn er ook speciale supplementen op basis van zeewier die je net een boost in je jodiumgehalte geven.

5. Voedingssupplementen voor vegetariërs: Calcium

Veel mensen halen hun behoefte aan calcium uit koemelk, maar veganisten doen dit niet. Calcium is erg belangrijk voor de gezondheid van je spieren, botten, tanden en kraakbeen. Toch bevatten veel groene bladgroenten veel calcium waar veganisten hun ADH uit kunnen halen. Daarnaast bestaan er plantaardige supplementen die de calciumbehoefte vervullen.

Andere dingen om op te letten bij voedingssupplementen voor vegetariërs

Als je al voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgt als vegetariër, is het dus niet van groot belang om daar supplementen voor te slikken. Als je wel gebruik maakt van supplementen is het belangrijk dat de supplementen aan de volgende eisen voldoen om helemaal vegetarisch of veganistisch te zijn.

  • Dierproefvrij. Supplementen en producten die op dieren getest zijn hoeven geen dierlijke producten te bevatten, maar zijn nog steeds op dieren getest. Kies voor producten die met menselijke vrijwilligers zijn getest of op andere manieren.
  • De vulstoffen. Als de vulstoffen van je product bestaan uit dierlijke gelatine of lactose, is het product niet plantaardig. Er zijn tegenwoordig veel alternatieven die agar bevatten of andere plantaardige vulstoffen.
  • De afkomst van het product. Vitamine D heeft 2 varianten waarvan er één dierlijk is. Wanneer je een supplement kiest, vermijd dan de dierlijke variant. Gelukkig staat dit vaak wel op de verpakking genoemd.
  • Kies voor een plantaardig label. Wil je helemaal zeker weten dat je product plantaardig is? Ga dan op zoek naar een product met een plantaardig of vegan label. Deze geven ze niet zomaar weg en is daarom vaak een teken van een betrouwbaar product.