Wat is jodium?

jodium supplement schildklier

Jodium is een spoorelement dat in je lichaam nodig is om je schildklierhormonen aan te maken. Deze hormonen zorgen er namelijk voor dat je stofwisseling goed verloopt en dat je zenuwstelsel zich goed kan ontwikkelen. Omdat jodium een spoorelement is, heeft het lichaam maar weinig van deze stof nodig. Toch merken we het snel wanneer je een tekort hebt. Omdat voeding van Nederlandse bodem van nature niet veel jodium bevat, wordt het vaak toegevoegd aan zout.

Een jodium tekort komt niet vaak voor, maar je loopt meer kans op het oplopen hiervan wanneer je weinig producten eet die jodium bevatten. Denk hierbij aan brood met gejodeerd zout, vis, zeewier producten, melkproducten en sommige vleessoorten.

Bij een tekort zal je schildklier langzamer gaan werken en opzwellen. Als lichamelijke effecten kan je last krijgen van gewichtstoename, het veel koud hebben, je traag voelen en verstopt raken bij je darmen.

Wat doet een jodium supplement?

Jodium supplement kopen wordt vooral aangeraden aan mensen met een tekort of mensen die binnen een risicogroep vallen. Het is altijd handig om dit vooraf met een arts te overleggen. Het gebruik van een jodium supplement kan veel voordelen hebben voor je gezondheid.

1. Verbeterde cognitie bij kinderen

Jodium draagt vooral bij aan de ontwikkeling van het kind. Een tekort van deze stof kan zorgen voor een achterstand in de intelligentie en ontwikkeling. Daarbij wijst een onderzoek uit 2004 uit dat jodium supplement helpt bij het positief bevorderen van de mentale en fysieke ontwikkeling van het kind.

2. Jodium supplement draagt bij aan een gezonde schildklier

Je schildklier is een belangrijk orgaan dat invloed heeft op je hele lichaam. Bij een overactieve of onderactieve schildklier kan je last krijgen van gezondheidsklachten. Jodium helpt om je schildklier in balans te krijgen, zodat je minder last krijgt van gezondheidsklachten.

3. Het zorgt voor een gezonde zwangerschap

Wanneer je zwanger bent, heeft je ongeboren kind veel jodium nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen. Daarom hebben zwangere mensen ook meer jodium nodig dan gewoonlijk. Deze stof helpt namelijk bij het ontwikkelen van de hersenen van de foetus.

Wanneer heb ik jodium supplement nodig?

zeewier en vis jodium

De meeste Nederlanders krijgen voldoende jodium uit hun dagelijkse voeding en hebben geen supplementen nodig. Toch zijn er een aantal risicogroepen die meer kans hebben op het verkrijgen van een jodium tekort. Zij hebben baat bij het gebruik van jodium supplementen of meer jodiumrijke voeding. De risicogroepen zijn:

  • Mensen die veel zoutloze/biologische producten consumeren
  • Mensen die een vegetarisch of veganistisch dieet volgen, omdat zij geen zeedieren eten
  • Zwangere mensen
  • Mensen met een eetstoornis waardoor zij te weinig voedingsstoffen binnenkrijgen

Als je binnen één of meerdere van deze categorieën valt, is het verstandig om het jodiumgehalte van je bloed te laten testen zodat de huisarts kan aangeven of je een jodium supplement nodig hebt.