Wat gebeurt er als we ouder worden?

anti veroudering supplementen houden het lichaam gezond
Supplementen die ouderdomsproces ondersteunen

Iedereen wordt ouder. Je begint als baby en je lichaam groeit met je mee. Wanneer je eenmaal volwassen bent, hoeft je lichaam niet veel meer te groeien en veroudert het juist. Je botten krimpen langzaam en worden brozer, en je bloedvaten zijn niet meer zo soepel als vroeger. Ook je huid wordt wat stijver en brozer, waardoor je sneller scheurtjes hebt in je huid. Veel schade, zowel extern als intern, is een gevolg van vrije radicalen die schade toedienen aan je weefsel. Ook spelen voeding, beweging en stress een factor in hoe je lichaam veroudert.

Er is niks mis met ouder worden, maar veel mensen willen graag zo lang mogelijk vitaal blijven. Dat is heel normaal. Gelukkig spelen voedingsmiddelen een grote rol in onze gezondheid en dus ook in hoe we ouder worden. Daardoor hebben bepaalde anti veroudering supplementen een positieve invloed op hoe we ouder worden.

Welke anti veroudering supplementen zijn effectief?

collageen voor een jongere huid
Goede anti veroudering supplementen

Als je een drogist of gezondheidswinkel binnenloopt, zie je tientallen of wel honderden middeltjes tegen veroudering. Deze anti veroudering supplementen beloven allemaal wat speciaals, maar ze zijn niet allemaal even effectief. Daarom hebben wij hier een lijst gemaakt met een aantal supplementen die bewezen effectief zijn en goed zijn voor je gezondheid.

1. Kurkuma

Kurkuma bevat curcumine. Dit is een krachtig stofje dat boordevol antioxidanten zit. Zo gaat het de veroudering van cellen tegen en houdt het ze langer intact. Ook helpen de antioxidanten om oxidatieve schade van vrije radicalen tegen te gaan, waardoor je minder last hebt van kleine ontstekingen en pijn in je lichaam.

2. EGCG (Epigallocatechinegallaat)

Hoewel het erg lastig uit te spreken is, krijg je het vrijwel dagelijks binnen. EGCG zit namelijk veel in groene thee. Dit stofje is heel belangrijk voor je cellen. Het houdt namelijk je mitochondriën actief. Dit zijn de energiebronnen van je cellen die ervoor zorgen dat elke cel hun bedoelde functie uitvoert. Wanneer deze langer actief zijn, blijft je lichaam ook langer vitaal. Bovendien is uit onderzoek gebleken dat EGCG ook kan helpen om de huid te beschermen tegen Uv-schade.

3. Anti veroudering supplementen: Knoflook

Als je van knoflook houdt is dit goed nieuws: het is namelijk een effectief middel om je lichaam gezond te houden. Knoflook zit namelijk boordevol antioxidanten die je lichaam helpen gezond te blijven en schade aan je weefsel tegengaan. Daarnaast zorgt knoflook ook voor een gezonde huid.

4. Collageen

Je hebt vast wel eens gezien dat veel gezichtsverzorgingsproducten collageen bevatten. Dit is niet zonder reden. Collageen speelt namelijk een grote rol in het behouden van de structuur van je huid en weefsel. Zo zorgt het ervoor dat je huid soepel blijft en sterker wordt om schade tegen te gaan. Daarnaast vermindert het ook oneffenheden, zoals fijne rimpeltjes of pigmentvlekken.

5. Anti veroudering supplementen: Crocine

Crocine is een stofje dat uit saffraan komt. Het helpt je lichaam om gezond te blijven dankzij de ontstekingsremmende effecten. Ook is het heel goed voor je hersenen. Het zorgt er namelijk voor dat je minder last hebt van stress en het beschermt je hersenen tegen ouderdomskwaaltjes. Je geheugen blijft hierdoor nog goed intact.

6. Resveratrol

Hoewel de effecten op mensen nog meer onderzocht moeten worden, heeft resveratrol laten zien dat het de levensspanne van fruitvliegjes en gisten kan verlengen. Deze stof komt voor in bessen, rode wijn en pinda’s.

7. Anti veroudering supplementen: Coenzym Q10

Coenzym Q10 draagt bij aan de energieproductie van je lichaam en cellen. Ook gaat het de veroudering van cellen tegen, waardoor ze langer meegaan. Net als EGCG, bevat Coenzym Q10 veel antioxidanten die oxidatieve schade van cellen en weefsel tegengaan. Hierdoor blijft je lichaam langer gezond en heb je minder kans op kwaaltjes. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat mensen die een combinatie van Coenzym Q10 en selenium namen, over het algemeen minder vaak naar het ziekenhuis moesten en ook minder last hadden van hun mentale en lichamelijke gezondheid.