Wat is resveratrol?

voedingssupplement met resveratrol tips en weetjes
Resveratrol zit in voedingssupplementen en rode wijn

Resveratrol is een plantaardig component dat functioneert als een antioxidant. Het komt veel voor in rode wijn, druiven, verschillende bessen en sommige noten.

Het wordt soms ook als medicijn gebruikt. Resveratrol zorgt er namelijk voor dat je minder last hebt van ontstekingen en het kan helpen bij het verwijden van je bloedvaten. Een voedingssupplement met resveratrol kan ingezet worden voor meerdere doeleinden:

1. Een voedingssupplement met resveratrol kan de bloeddruk verlagen

Uit een onderzoek uit 2015 is gebleken dat het gebruik van resveratrol de druk van de bloedvaten kan verlichten wanneer je hart klopt. Dit wordt ook wel de systolische bloeddruk genoemd en kan je aflezen als het bovenste nummer van je bloeddrukmeting. Normaal gesproken verhoogd deze bloeddruk naarmate je ouder wordt, omdat je bloedvaten dan stijver worden. Een voedingssupplement met resveratrol kan de bloedvaten helpen ontspannen, waardoor de druk afneemt.

2. Het beschermt de hersenen

Er wordt wel eens in magazines gezegd dat een glas rode wijn drinken helpt bij het gezond houden van je hersenen, en ze hebben een punt. Resveratrol komt namelijk veel voor in rode wijn en, dankzij de functie als antioxidant, helpt om je hersenen te beschermen tegen oxidatieve schade. Daarnaast zou het ook de beta-amyloïde tegengaan. Dit zijn eiwitten die plak veroorzaken op je hersenen, dat is een kenmerk van de ziekte van Alzheimer.

3. Het vermindert insulineresistentie

Hoewel de resultaten uit dit onderzoek nog niet op mensen is onderzocht, zijn de resultaten wel veelbelovend. Resveratrol kan namelijk een positieve invloed hebben bij mensen met diabetes. Zo zou dit stofje de insulineresistentie verminderen waardoor er minder complicaties als gevolg van diabetes optreden. Daarnaast zou het het lichaam kunnen helpen om glucose beter te kunnen verwerken, waardoor je ook minder last hebt van de effecten van diabetes.

4. Het kan gewrichtspijn verminderen

Als gevolg van ouderdom of een aandoening, hebben sommige mensen last van pijnlijke gewrichten bij ballast of beweging. Resveratrol helpt om de ontstekingen rondom het kraakbeen te verminderen, waardoor je minder last zal hebben van pijn tijdens het bewegen van deze gewrichten.

5. Een voedingssupplement met resveratrol tegen hooikoorts

Het gebruiken van een voedingssupplement met resveratrol kan helpen bij het verminderen van hooikoortsklachten en andere allergieën. De ontstekingsremmende eigenschappen van deze stof zorgen er namelijk voor dat je lichaam minder sterk op de prikkelende stoffen reageert, waardoor je minder symptomen ervaart. Deze effecten zijn echter het sterkst bij seizoensgebonden allergieën zoals hooikoorts. Van andere allergieën zijn de effecten nog onbekend.

6. Resveratrol kan gewichtsverlies ondersteunen

Hoewel er nog meer onderzoek moet worden gedaan naar de effecten van resveratrol op gewichtsverlies, zijn de huidige bevindingen veelbelovend. Zo zou resveratrol een positief effect hebben op het gewicht van mensen met metabole aandoeningen en mensen met ongezond overgewicht. Daar bleek dat het toedienen van een voedingssupplement met resveratrol hielp bij het verliezen van gewicht. Bij gezonde mensen met overgewicht was dit echter niet het geval.

Welke opties heb je nog meer, naast een voedingssupplement met resveratrol?

Resveratrol groente en fruit
Resveratrol zit ook in groente en fruit

Naast dat je een voedingssupplement met resveratrol kan nemen, komt het ook van nature in meerdere voedingsmiddelen voor. Op deze manier krijg je op een natuurlijke wijze het stofje binnen wanneer je een gebalanceerd dieet volgt. Als je echter meer nodig hebt, kan je een voedingssupplement met resveratrol nemen ter ondersteuning. Het komt voor in de volgende voedingsmiddelen:

  • Rode druiven (met name de schil en de pit)
  • Blauwe bessen
  • Pindakaas
  • Aardbeien
  • Pure chocolade
  • Cranberry’s

Het wordt aangeraden om niet meer dan 1500 mg resveratrol te nemen. Bij een hogere dosis bestaat de kans op bijwerkingen, zoals buikkramp, misselijkheid en braken. Het is veilig om te gebruiken tijdens de zwangerschap en voor kleine kinderen mits zij de juiste hoeveelheden binnenkrijgen.

Let op, het gebruik van een voedingssupplement met resveratrol kan risicovol zijn wanneer je bloedverdunners slikt. Neem het supplement daarom alleen na overleg met je huisarts.