1. Met vitamine C kun je hooikoorts klachten verminderen

Een krachtig middel tegen hooikoorts is vitamine C. Door hier een flinke dosis van in te nemen, bouw je aan een versterkt immuunsysteem. Hierdoor verminderen allergische reacties en loop je minder snel ontstekingen op.

Een goed begin is een dosis van 1.000 mg per dag, maar dit mag je ook ophogen tot zeker 2.000 mg. Een hogere dosis vitamine C tegen hooikoorts klachten gebruiken is vrijwel altijd effectiever, al kun je dan in eerste instantie last van je darmen krijgen.

Voorzichtigheid is dus geboden. Ofwel, zodra je aan een specifieke dosis gewend bent, kun je de dosis weer wat verhogen. Verspreid de hoeveelheid die je dagelijks inneemt over de gehele dag, aangezien vitamine C na ongeveer 6 uur je lichaam weer verlaat.

Als je per maaltijd 1.000 mg inneemt, geef je jouw immuunsysteem een ware boost en doet dit wonderen bij hooikoorts klachten.

2. Curcumine (kurkuma)

Verminderen van hooikoorts klachten met curcumine

Curcumine bevat belangrijke antiallergische stoffen en komt voort uit kurkuma of Indiase geelwortel. Dit natuurlijke ontstekingsremmende middel verlicht klachten zoals niezen, een verstopte neus en een vermindering van de geïrriteerde luchtwegen.

Daarnaast werkt het ontstekingsremmend en kan curcumine als supplement worden genomen voor de hoogst mogelijke effectiviteit.

Veel mensen met hooikoorts klachten zijn gebaat bij het nemen van curcumine supplementen en merken een aanzienlijke verlichting van hun symptomen gedurende het hooikoortsseizoen.

Curcumine kan niet in het bloed worden opgenomen, waardoor het als voedingssupplement beschikbaar is gemaakt. De curcumine remt antiallergische prikkels en draagt zo bij aan herstel tijdens het hooikoortsseizoen.

3. Hooikoorts klachten met probiotica verminderen

Je kunt klachten van hooikoorts verminderen met probiotica

Om hooikoorts klachten zo efficiënt mogelijk te bestrijden, is het raadzaam om dagelijks een kwalitatief hoogwaardig probioticum te gebruiken.

Daarin zitten tot wel 3 biljoen gezonde bacteriën, die de darmflora positief beïnvloeden. Door dit een aantal weken vol te houden, zul je naar alle waarschijnlijkheid merken dat de klachten – zoals jeukende of tranende ogen en niezen – aanzienlijk verminderd worden.

Met andere woorden, gedurende het hooikoortsseizoen doe je er zeker verstandig aan om regelmatig goede probiotica te nemen. Zo bouw je een gezonde darmflora op en werk je effectief aan je weerstand.

Kies daarvoor wel een natuurlijk probioticum met veel effectief werkende bacteriën.

4. Glutamine

Bij hooikoorts klachten worden gezonde slijmvliezen aangetast. Om dit tegen te gaan, kun je glutamine inzetten. Uiteraard versterkt dit eveneens je immuunsysteem en beschermt het je lever.

Als je allergieklachten ervaart, kan het zeker verlichting brengen en tevens bijdragen aan een verbetering van je darmsysteem. Veel hooikoorts- of allergieklachten komen voort uit een onopgemerkte lekkende darm.

Een lekkende darm wordt mogelijkerwijs door glutamine hersteld, waardoor de aanmaak van histamine wordt verlaagd en ook hooikoorts klachten afnemen. Een echte win-winsituatie dus, omdat suppletie van glutamine ook histamine intolerantie aanpakt.

Dagelijks kun je beginnen met een dosis van zo’n 500 mg, wat je kunt ophogen tot 8 gram per dag binnen drie weken. Als poeder meng je dit supplement heel eenvoudig met wat water.

5. MSM-supplementen

Allergieklachten verminderen dankzij MSM-supplementen

Een onmiskenbare winnaar voor iedereen met allergische reacties, zijn MSM-supplementen. Een aanzienlijke vermindering van hooikoorts gerelateerde symptomen en andere seizoensgebonden allergieën, is merkbaar bij veel mensen die MSM-voedingssupplementen gebruiken.

Luchtwegen, waaronder de neus en de keel, ondervinden verlichting en je zult minder snel moeten hoesten of kuchen. Je hoeft hiervoor enkel dagelijks MSM te nemen, met een inname van 6.000 mg.

Je kunt ook met 1.000 mg beginnen en dit geleidelijk verhogen als je andere middelen tegen hooikoorts klachten gebruikt. MSM werkt als pijnstiller, zonder dat hier nadelen aan verbonden zijn. Overleg echter altijd eerst met een medisch specialist, alvorens je MSM-supplementen aan jouw dieet toevoegt of de dosis verhoogt.

Deze voedingssupplementen zijn veelal veilig in gebruik en er treedt geen gewenning op bij het verhogen van de dagelijkse dosering. Om je hooikoorts klachten te verlichten en jeukende ogen te kalmeren, is MSM dus een effectief en veilig middel om in te zetten.

6. Quercetin

Streef je naar het verminderen van ontstekingen of benauwdheid aan de luchtwegen? Dan kun je de krachtige antioxidant genaamd “quercetin” gebruiken om je hooikoorts klachten te verzachten. Uit verschillende onderzoeken is immers gebleken dat quercetin en het verminderen van hooikoorts symptomen hand in hand gaan.

De productie van histamine wordt middels suppletie van quercetin gereguleerd, waardoor je weer vrijer kunt ademen. Je vindt quecetine daarnaast in histamine verlagende voedingsmiddelen zoals rode uien, appels en bessen.

Je kunt, zoals bovenstaand beschreven, supplementen gebruiken om de benodigde hoeveelheid gemakkelijker tot je te nemen. Driemaal daags 500 mg moet ervoor zorgen dat de klachten aanzienlijk afnemen.

Gebruik het in combinatie met vitamine C en je zorgt ervoor dat je weerstand een flinke boost krijgt. Quercetin is namelijk één van de sterkste natuurlijke antioxidanten die er bestaan en werkt histamine- en ontstekingsremmend.

Kortom, uitstekend dus wanneer je bezig bent met het bestrijden of het voorkomen van hooikoorts klachten!

7. Bromelaïne

Hooikoorts met bromelaïne bestrijden

Als je zoekt naar ontstekingsremmende of antiallergische remedies, dan is bromelaïne zeker een uitstekende optie. Hier zitten immers veel enzymen in die jou kunnen helpen bij het bestrijden van zwellingen of een benauwde ademhaling.

De effectieve enzymen worden onttrokken aan de vrucht en de steel van de ananas. Hier is de hoogste concentratie aan bromelaïne te vinden.

Bij hooikoorts gerelateerde klachten neem je dagelijks 100 mg, zodat allergische reacties afnemen of voorkomen worden. Het is een effectief middel dat goede resultaten kan geven om je van hooikoorts klachten af te helpen.

Raadzame adviezen bij hooikoorts klachten

Als je last van hooikoorts symptomen hebt of andere allergieklachten vertoont, is het belangrijk om in gedachten te houden wat deze reacties mogelijk kan versterken. Zo is het verstandig om slijmvormende voedingsmiddelen, zoals vlees of zuivel, te vermijden.

Alsmede blijf je beter bij voedingsmiddelen als tarwe, gluten of gist weg. Deze kunnen een intolerante reactie opleveren (die leiden tot bijvoorbeeld glutenallergie symptomen), waardoor je klachten geactiveerd en versterkt worden.

Om er zeker van te zijn waar je niet goed tegen kunt, kun je een voedselintolerantietest laten doen. Zo weet je welke voeding triggers kunnen zijn voor je hooikoorts klachten. Het is altijd raadzaam om zoveel mogelijk verse soorten fruit en groenten te nuttigen, aangezien dit op een natuurlijke wijze jouw immuunsysteem versterkt.

Tot slot is het raadzaam om contact op te nemen met een medisch specialist. Denk daarbij aan jouw huisarts of aan een diëtist. Diegene kan tips geven hoe je het beste jouw hooikoorts klachten kunt reduceren.