Klachten bij het hooikoortsseizoen

hooikoortsseizoen duurt steeds langer volgens het knmi

Ongeveer 1 op de 5 mensen heeft last van hooikoorts. Het is een auto-immuunreactie van je lichaam op pollen van verschillende planten, grassen of bomen. Doordat het klimaat steeds verandert, gaat het KNMI ervan uit dat het hooikoortsseizoen over 30 jaar tot 50 dagen langer duurt dan nu[1]KNMI. (2019, 2 april). KNMI – Hooikoorts beïnvloed door klimaatverandering. Geraadpleegd op 16 mei 2022, van … Continue reading. Wat het vooral lastig maakt is dat we er weinig aan kunnen doen, volgens Janneke Ruinemans-Koerts, klinisch chemicus in het Rijnstate Ziekenhuis.

Buitengewoon hoogleraar Mucosale immuniteit, Joost van Neerven, geeft aan dan hooikoorts immunologisch gezien hetzelfde is als een voedselallergie. In plaats van via de mond vindt het echter plaats via de neus. Ook gaat het bij hooikoorts vaak om kleinere hoeveelheden allergenen. Vaak zijn het slechts microgrammen in tegenstelling tot bij voeding. Volgens van Neerven is het lastig vast te stellen hoeveel last iemand heeft van een allergie. Dat kan je namelijk niet zien aan de hoeveelheid antistoffen. Dit is erg lastig bij levensbedreigende allergieën, zoals bij pinda’s.

De rol van voeding en omgeving bij allergieën

Momenteel wordt er onderzoek gedaan naar verschillende methoden om de ernst van bepaalde allergieën beter vast te kunnen stellen. Volgens Ruineman-Koerts geeft het nu al veelbelovende resultaten. Zo kan men in de toekomst beter voorspellen hoe allergieën zullen verlopen.

Volgens van Neerven kijkt men vooral naar de rol van voeding in de darmen wanneer het gaat om het voorkomen van allergieën. Het is volgens hem nog te vroeg om conclusies te kunnen trekken, maar er lijkt wel bewijs te zijn dat voedingsstoffen zoals vitamine D en omega-3 vetzuren hierbij een rol spelen.

Wat ook opvalt is dat mensen die in een bepaalde omgeving opgroeien, soms minder last van bepaalde allergieën hebben. Zo hebben kinderen die op boerderijen zijn geboren vaak minder last van hooikoorts of astma.

Symptomen bestrijden bij het hooikoortsseizoen

Hoewel huidig onderzoek al veelbelovende resultaten laat zien, staat er nog niks vast. Volgens longarts Marjo van de Ven kan je tot die tijd het beste de symptomen van hooikoorts blijven bestrijden. Ze raad aan om nooit met het raam open te slapen en ‘s ochtends pas je huis/kamer te luchten.

Volgens van de Ven is immunotherapie ook een optie. Dit is een therapievorm waarbij je extracten van allergenen in een steeds hogere dosis krijgt toegediend. Het lichaam kan dit steeds beter tolereren. Het nadeel is wel dat je tijdens de behandeling veel last van symptomen zal hebben. Ook is deze vorm van therapie niet voor iedereen geschikt, maar waar dat aan ligt is onduidelijk.

Doordat het hooikoortsseizoen steeds langer duurt, is het van belang dat er voortgang gemaakt wordt met de huidige onderzoeken. Tot die tijd kunnen we niet veel anders dan de symptomen tegengaan. Dit kan je doen met antihistamine medicatie, supplementen of via bepaalde kruiden.

Bron: Nu.nl

Referenties

Referenties
1 KNMI. (2019, 2 april). KNMI – Hooikoorts beïnvloed door klimaatverandering. Geraadpleegd op 16 mei 2022, van https://www.knmi.nl/over-het-knmi/nieuws/hooikoorts-beinvloed-door-klimaatverandering