Waarom heb je supplementen voor gewrichten nodig?

supplementen voor gewrichten effectief
Supplementen voor gewrichten kunnen effectief zijn

Onze gewrichten helpen ons normaal gesproken om makkelijker te kunnen bewegen. Ze zijn onderdeel van je schouders, knieën, ellebogen, handen, heupen, vingers en voeten. Er zijn verschillende redenen waarom je last kan hebben van je gewrichten. Sommigen hebben last van een kleine blessure terwijl anderen juist een chronische aandoening hebben waardoor hun gewrichten minder soepel bewegen.

De meest voorkomende oorzaak van gewrichtspijn is artrose. Je hebt hierbij twee hoofdcategorieën: gewone artrose, waarbij je last hebt van slijtage van een bepaald gewricht en reumatoïde artritis (RA), waarbij je last hebt van meerdere gewrichten tegelijkertijd. Artrose is vaak een gevolg van ouderdom en komt voornamelijk voor bij mensen boven de 40. RA is een chronische aandoening die op vrijwel elke leeftijd kan voorkomen. Het komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en kan met de tijd de gewrichten ernstig aantasten.

Naast artrose en RA, zijn er ook nog andere oorzaken van gewrichtspijn. Deze kunnen tijdelijk of chronisch zijn.

  • Overmatig gebruik
  • Te zware belasting
  • Lupus
  • Kanker
  • Osteoporose
  • Slijmbeursontsteking
  • Een blessure
  • Een ontsteking
  • Virusinfecties zoals influenza en hepatitis
  • Jicht

Bij tijdelijke pijn helpt het vaak om voldoende rust te nemen en zo nu en dan een ontstekingsremmer. Bij chronische pijn is het vaak lastig om de pijn volledig weg te nemen. Vaak kan je van de huisarts medicatie krijgen, maar je kan ook supplementen gebruiken om de pijn te verminderen.

Bekende supplementen voor gewrichten

gewrichtspijn behandelen met natuurlijke producten
Natuurlijke supplementen ter ondersteuning van je gewrichten

Hoewel pijnstillers vaak helpen om de pijn te verzachten, is het ook fijn wanneer je supplementen hebt die helpen om de klachten te verminderen of verzachten. Je kan hiervoor gebruik maken van voedingsmiddelen of kant-en-klare supplementen die je bij een betrouwbare winkel koopt.

1. Kurkuma

Kurkuma is mogelijk een van de bekendste supplementen tegen gewrichtspijn. De plant bevat namelijk een ontstekingsremmend stofje, genaamd curcumine, die helpt om pijn te stillen en om ontstekingen te verzwakken. De effecten hiervan kan je vergelijken met een pijnstiller zoals paracetamol.

2. Supplementen voor gewrichten: Glucosamine

Een van de onderdelen van je kraakbeen is glucosamine. Dit stofje helpt om te voorkomen dat je kraakbeen afbreekt of ontsteekt, waardoor je minder last hebt van pijn. Als een gevolg van ouderdom, kan het voorkomen dat je lichaam te weinig glucosamine bevat waardoor je kraakbeen sneller afbreekt. Door een glucosamine supplement te nemen, help je je kraakbeen om sneller te herstellen.

3. Duivelsklauw

Deze plant komt uit de sesam familie en heeft ontstekingsremmende eigenschappen. Dit betekent dat het de ontstekingen rondom de gewrichten tegengaan en verzwakt. Uit onderzoek is gebleken dat het mogelijk even goed werkt als medische ontstekingsremmende middelen, maar hier is meer onderzoek voor nodig.

4. Omega vetzuren

Visolie, plankton capsules en krill supplementen bevatten alledrie een belangrijk voedingsmiddel voor onze gezondheid: omega vetzuren. Met name de omega-3 vetzuren. Deze vetzuren hebben een ontstekingsremmend effect die erg effectief is bij RA. Het is toegestaan om hier tussen de 300 en 1000 mg van per dag te nemen, maar doe dit altijd in overleg met je huisarts.

5. Supplementen voor gewrichten: SAMe

SAMe staat voor S-Adenosyl Methionine. Dit is een stofje die veel wordt gebruikt bij de behandeling tegen depressie. Ook is het effectief bij het voorkomen en verminderen van artrose klachten. Hoewel je lever dit stofje zelf produceert, kan het nemen van supplementen je een boost geven waardoor het meer effect heeft op je lichaam.

6. Methylsulfonylmethaan (MSM)

MSM bestaat uit meerdere zwavelverbindingen en wordt regelmatig gebruikt in de sportwereld om te helpen bij het herstellen van blessures of spierpijn. Het helpt echter ook bij het verminderen van pijn als een gevolg van artrose of RA. Uit onderzoek is gebleken dat MSM zelfs helpt bij het verbeteren van het functioneren van de gewrichten.

7. Boswellia serrata

De meeste mensen kennen dit stofje als wierook. Het is afkomstig van de hars van een Indiase boomsoort en het wordt al eeuwen gebruikt als natuurlijk product tegen pijn en ontstekingen. De zuren in dit stofje hebben een ontstekingsremmend effect, waardoor de pijnklachten afnemen en er meer ruimte is voor beweging. Je kan dit bij de supplementen voor gewrichten vinden. Let op, Boswellia kan de bloedglucosespiegel verlagen. Dit is belangrijk om te weten voor mensen met diabetes.